KESJULY18

2017-12-13 14:13:17
Η αυλαία του Πάφος 2017 κλείνει με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Η αυλαία του Πάφος 2017 κλείνει με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποχαιρετά το έτος 2017 με μια θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχει πολλαπλή σημασία για την Πάφο αλλά και για τον τόπο γενικότερα. Πρόκειται για την παγκόσμια πρώτη της δραματοποίησης του κορυφαίου έργου Παγκόσμιον Άσμα του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δήμαρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), το οποίο αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στην ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία.

Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας,  από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του Άσματος για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει καθοριστικά και η μουσική της παράστασης από τον καταξιωμένο διεθνώς Κύπριο συνθέτη Χρήστο Πήττα με τον οποίο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει συνεργαστεί στην παραγωγή του Ερωτόκριτου του Κορνάρου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης φιλοτέχνησε ο Χρίστος Λυσιώτης, τον φωτισμό σχεδίασε η Καρολίνα Σπύρου, ενώ τη διεύθυνση της παραγωγής ανέλαβε η βοηθός σκηνοθέτις Σταματία Λαουμτζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το έργο Παγκόσμιον Άσμα του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, και το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου. Εισιτήρια στην ειδική τιμή των 10 ευρώ προπωλούνται στην ιστοσελίδα της Sold Out Tickets.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718