KESJULY18

2017-12-09 10:23:34
Η ειδικότητα του μέλλοντος

Η ειδικότητα του μέλλοντος


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ*

Η ειδικότητα Ψηφιακής Τεχνολογίας και Προγραμματισμού είναι μια από τις νέες ειδικότητες, που έχουν εισαχθεί στα νέα προγράμματα σπουδών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στην Τεχνική Εκπαίδευση.

Η εν λόγω ειδικότητα λειτουργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και οι μαθητές και μαθήτριες, που παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν πολύ καλή ή άριστη επίδοση στα μαθήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας όπως Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης καθώς επίσης και μια σειρά από τεχνολογικά μαθήματα, που κάνουν το πρόγραμμα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στον Λυκειακό κύκλο σπουδών.

Στις δεκατέσσερις (14) διδακτικές περιόδους του προγράμματος τα παιδιά διδάσκονται: Εφαρμογές Προγραμματισμού, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων, Τεχνολογία και Εργαστήρια Η/Υ και Περιφερειακών, Βάσεις Δεδομένων, Ρομποτική κ.ά. Το γεγονός ότι τα πιο πάνω μαθήματα δεν διδάσκονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά συμπεριλαμβάνουν πρακτική εφαρμογή στον Η/Υ και εργαστηριακή εξάσκηση καθιστά το πρόγραμμα ιδιαίτερα ελκυστικό.

Τα πιο πάνω μαθήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, εφαρμογών και δεξιοτήτων, τα οποία παρέχουν στον απόφοιτο τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του σε πανεπιστημιακό επίπεδο και την ένταξή του στην αγορά εργασίας. Επίσης, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν δημιουργικά με την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του τρόπου σκέψεως.

Οι απόφοιτοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν σε επιχειρήσεις εισαγωγής και προγραμματισμού σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων. Παράλληλα θα αποκτήσουν τις δεξιότητες, ώστε να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη λογισμικού σε εταιρείες πληροφορικής, τη δημιουργία πολυμεσικών εφαρμογών και ιστοσελίδων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα από το διαδίκτυο. Θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αναλογικά και ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα, μικροϋπολογιστές, συστήματα ρομποτικής, ευφυή συστήματα κ.α΄.

Το επάγγελμα του προγραμματιστή εφαρμογών, σύμφωνα με τις προβλέψεις απασχόλησης στην κυπριακή οικονομία, παρουσιάζεται σήμερα ανάμεσα στα 10 πρώτα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου με τις μεγαλύτερες ανάγκες απασχόλησης.

Η σημερινή «ψηφιακή εποχή» χαρακτηρίζεται από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, της πληροφορικής και του προγραμματισμού. Καθημερινά, εμφανίζονται στη ζωή μας νέες έξυπνες συσκευές, όπως φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μικροεπεξεργαστές, tablets, smartphones, ψηφιακές κάμερες, έξυπνες τηλεοράσεις, συστήματα βίντεο, εικόνας και ήχου, βιντεοπαιχνίδια κτλ. Στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία η ψηφιακή τεχνολογία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι μικροεπεξεργαστές αποτελούν βασικά εργαλεία για ανταγωνιστική παραγωγή, αποδοτική λειτουργία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι η ειδικότητα Ψηφιακής Τεχνολογίας και  Προγραμματισμού θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της ορθής επιλογής επαγγέλματος και ότι κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, που πρέπει να καθορίζουν τις επιλογές των παιδιών στο μεταγυμνασιακό επίπεδο σπουδών. Η κλίση, το ταλέντο, οι προοπτικές απασχόλησης και το ενδιαφέρον για τα προσφερόμενα μαθήματα πρέπει να αποτελούν τα κύρια κριτήρια επιλογής.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄ 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αντώνης Αντωνίου
Sat December 09, 2017, 12:08:54
Η ειδικότητα της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Προγραμματισμού η οποία προσφέρεται σε θεωρητικό επίπεδο στην Τεχνική Εκπαίδευση είναι αναμφίβολα το αστέρι των νέων προγραμμάτων. Αυτό γιατί πέραν των όσον αναφέρονται πιο πάνω,προοπτικές, ενδιαφέρον και άλλα, παρέχει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές να έχουν ενισχυμένα Μαθηματικά, και Φυσική τα οποία μαζί με την Τεχνολογία και τα Νέα Ελληνικά παρέχουν πρόσβαση σε πάνω από 300 σχολές. Ευχάριστο περιβάλλον, ενδιαφέρον αντικείμενο, βιωματική μάθηση και προοπτικές. Τι άλλο να ζητήσει μια μαθήτρια και ένας μαθητής!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016