KESJULY18

2017-12-07 16:58:24
Δίκτυο Αριστείας δημιουργούν στην Κύπρο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ΚΕΒΕ και ΕΕΔΕ

Δίκτυο Αριστείας δημιουργούν στην Κύπρο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ΚΕΒΕ και ΕΕΔΕ


   Χάρτα Αριστείας υπέγραψαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), εγκαινιάζοντας μια συνεργασία μεταξύ τους που στόχο έχει τη συνέργεια της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου ώστε να αναδειχθεί η αριστεία και απώτερο σκοπό την καινοτομία, τη διάχυση της γνώσης και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι τρεις φορείς αποτελούν τους πυλώνες του δικτύου “AID of Excellence” (Academic Industrial Diffusion of Excellence) το οποίο θα προωθεί τη συνεργασία ακαδημαϊκών και επιχειρήσεων στη δημιουργία επαρκούς γνώσης και προώθηση αριστείας για την επίλυση προβλημάτων που θέτει η οικονομία και η αγορά και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών για την αριστεία.
Η Χάρτα Αριστείας υπεγράφη μετά το πέρας σημερινής ημερίδας για την αριστεία που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.
ΥΠΟΙΚ: Σημαντική πρωτοβουλία προς τη διασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μίλησε για «εξαιρετικά σημαντική» πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, που διασυνδέει δύο από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, την πανεπιστημιακή και την επιχειρηματική, σε μια κοινή προσπάθεια που στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας και της επιχειρηματικής αριστείας, επισημαίνοντας πως μόνο μέσα από το ανέβασμα του πήχη της ποιότητας θα διασφαλιστεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας.
Επεσήμανε πως η Κύπρος μετά τις δραματικά δύσκολες καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος πρέπει να διαχειριστεί τη νέα πρόκληση που σχετίζεται με την αξιοποίηση ευκαιριών και τον επόμενο στόχο που είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η δημιουργία νέων και καλών αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, η εξυπηρέτηση των υπαρκτών αναγκών της κοινωνίας και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.
Αυτό το στόχο υπηρετεί η σημερινή πρωτοβουλία, μέσα από την οποία, σημείωσε, θα προκύψει «ουσιαστικό όφελος» για τη χώρα.
Ζαχαρίου: Να μεταφερθεί η γνώση στην οικονομία
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, υπέδειξε ότι η Κύπρος διαθέτει άριστα μυαλά τα οποία δεν αξιοποιούνται και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά η ευκαιρία να πάρει τον τόπο μπροστά. Χρειάζεται, συνέχισε, η γνώση των νέων να μεταφερθεί στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η δημόσια μηχανή δεν πρέπει να «σκοτώνει» την ανάπτυξη, αλλά να την στηρίζει. Χαρακτήρισε θετικό βήμα προς την αριστεία την αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, ενώ πως τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, τα οποία απορρίφθηκαν από «τις δυνάμεις της συντήρησης και του παλαιοκομματισμού», είναι αυτά που θα συζεύξουν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να πάνε τον τόπο μπροστά.
Μεγάλο στοίχημα η διασύνδεση ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, αναφερόμενος στην αριστεία και στις βέλτιστες πρακτικές είπε ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νουν την αριστεία που οδηγεί σε καινοτομία, σε αποτέλεσμα και σε βιωσιμότητα.
Έχουμε, είπε, την κακή εμπειρία του παρελθόντος, όπου «είχαμε ανάπτυξη νομίζοντας ότι κάναμε τα πάντα, αλλά ήταν χωρίς βιωσιμότητα».
Το μεγάλο στοίχημα, σημείωσε, είναι να φέρουμε κοντά τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, η πρακτική, δηλαδή, διασύνδεση της ακαδημίας με την κοινωνία.
Για μια νέα σελίδα στον κόσμο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης μίλησε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Κώστας Γουλιάμος. Η σημερινή κίνηση δημιουργεί ιστορία και προστιθέμενη αξία για την Κύπρο και για όλη την περιφέρεια, επεσήμανε ο Πρύτανης.
Όρισε δε την αριστεία ως μια διαδικασία, μια καθημερινή επανάσταση στο βιόκοσμο της εργασίας, της παραγωγής, της απόδοσης και της σκέψης. Η αριστεία, είπε, δεν είναι τελειότητα δεν μπορεί να ταυτίζεται με την τελειότητα, η οποία είναι σταθμός.
Χρειάζεται αριστεία και στον τρόπο σκέψης, τονίζει η ΕΕΔΕ
Από πλευράς της ΕΕΔΕ, ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, υπέδειξε ότι έφτασε η ώρα το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Διαχείρισης Ποιότητας, EFQM, να εκπροσωπηθεί στην Κύπρο με μια πολύ γερή συνεργασία και ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να αναπτυχθεί η έννοια της διάχυσης της αριστείας.
«Θέλουμε αριστεία και στον τρόπο σκέψης» είπε, γιατί «η αριστεία είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής» και το πρόβλημα της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας, κατά τον ίδιο, «είναι ότι δεν βάζουμε τον καλύτερο δίπλα μας για να κάνουμε σύγκριση, κι αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε οι καλύτεροι, ενώ δεν είμαστε».
Ο ΓΔ της ΕΕΔΕ, Αθανάσιος Ρούλιας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα γίνει κατορθωτό η κυπριακή οικονομία, οι κυπριακές επιχειρήσεις και η κυπριακή παιδεία να είναι το πρότυπο της Ευρώπης.
ΚΕΒΕ: Στόχος η ενίσχυση και προώθηση της αριστείας στις κυπριακές επιχειρήσεις

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, επεσήμανε ότι στόχος της συνεργασίας των τριών φορέων είναι η ενίσχυση και προώθηση της αριστείας στις κυπριακές επιχειρήσεις. «Στόχος του δικτύου είναι η σύζευξη της πραγματικής οικονομίας με την ακαδημαϊκή κοινότητας, ώστε η γνώση που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια, να φτάνει στην πραγματική οικονομία» είπε.
Η επιχειρηματική αριστεία, συνέχισε, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος από πλευράς των επιχειρήσεων. «Η καινοτομία και η συνεχής βελτίωση πρέπει να γίνει κουλτούρα στις επιχειρήσεις για να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές» υπέδειξε.
Είπε ταυτόχρονα πως χρειάζονται τολμηρές κινήσεις από πλευράς του κράτους που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα λανθασμένη προσέγγιση την απόρριψη εκσυγχρονιστικών νομοσχεδίων από τη Βουλή.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718