KESJULY18

2017-12-06 11:07:42
Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης της

Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης της


Ένα εξαιρετικό και επίκαιρο Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

   Η διαφθορά αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διεθνώς και η μη αντιμετώπιση της είναι απειλή στα θεμέλια της οικονομίας και της δημοκρατίας του κάθε κράτους. Το φαινόμενο της διαφθοράς  είναι πανάρχαιο, βαθιά συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση. Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον αποκλειστικά και μόνο ως τοπική ιδιαιτερότητα, αλλά ως παγκόσμια και διεθνική πραγματικότητα –με ό, τι αυτό συνεπάγεται νομοθετικά.

Αυτό ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν  από το εξαιρετικά  επίκαιρο Συνέδριο με τίτλο : «Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης της», που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία  στην κατάμεστη  αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με διοργανωτές  το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης  και τη Νομική Σχολή του  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς στο σύγχρονο πλαίσιο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και πρόσθετες δυσχέρειες. Τα σύγχρονα  ηλεκτρονικά μέσα, η παγκοσμιοποίηση  της αγοράς, αλλά και του διαρκώς ανανεωμένου υποκόσμου, η πολυπλοκότητα των συναλλαγών, αλλά και η υπέρμετρη εξειδίκευση των ζητημάτων που καλείται να επιλύσει ο δημόσιος τομέας, καθιστούν την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς ιδιαίτερα δυσχερή», υπέδειξε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Μίλησε  για τη διασύνδεση ιδιωτικού  και δημόσιου τομέα, ενώ επισήμανε  τον καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς της αστυνομίας, των ανεξάρτητων αρχών και των οργάνων της πολιτείας, των δικαστηρίων, αλλά και των μέσων ενημέρωσης. «Απαιτούνται θεσμοί και άνθρωποι που θα στηρίξουν τους θεσμούς με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα» πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επίκουρη Καθηγήτρια Δήμητρα Σορβατζιώτη, υπενθύμισε πως αυτό το Συνέδριο είναι ένα από τα πολλά σημαντικά  που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, έκανε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας  πως  στην Κυπριακή Δημοκρατία παρατηρείται η διάθεση να εκκαθαριστεί το σύστημα που μολύνει το κράτος. «Δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε αυτά που απειλούν το πολιτισμένο κράτος του 2017» τόνισε.

«Κάθε πρωτοβουλία, που προέρχεται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και απλούς πολίτες που αντιλαμβάνονται τη διαφθορά σαν καρκίνωμα  στο σώμα της χώρας μας, συμβάλλει στο πολύ δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της διαφθοράς, που πανθομολογουμένως, απαιτεί πολλά χέρια. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση» ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Δρ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που μίλησε εκτενώς για την ηθική ή  την  ποιότητα των ανθρώπων, και την ύπαρξη διακριτών ρόλων και ευθυνών των ασκούντων δημόσια εξουσία, ώστε να μπορεί να αναζητηθεί και η λογοδοσία. Τόνισε, επίσης, τους παράγοντες διαφθοράς όπως το κίνητρο ή η οικονομική πίεση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας  κ. Κώστας Κληρίδης, αναγνώρισε πως τον τελευταίο καιρό η διαφθορά στην Κύπρο  υπέστη σοβαρά και πολυάριθμα  πλήγματα. «Παρά την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων αρχών , θεσμών και υπηρεσιών να κτυπήσουν τη διαφθορά και παρά τα πλήγματα που αυτή υφίσταται, δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει, λόγω κυρίως της ανθρώπινης απληστίας και ενόσω  υπερισχύουν το κέρδος και το χρήμα έναντι της τιμιότητας και της ακεραιότητας», τόνισε, προσθέτοντας  πως ο απλός πολίτης αισθάνεται ότι έχει πλέον ξεχειλίσει το ποτήρι, ότι  δεν πρέπει να επιδεικνύεται καμία ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς  και πως αυτά πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

«Αν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά  το πρόβλημα της διαφθοράς θα πρέπει όλοι μαζί, κοινωνία και εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, να προχωρήσουμε  με σταθερά βήματα και σταθερούς ρυθμούς. Πρώτο βήμα  είναι η χάραξη Στρατηγικής», υπογράμμισε  ο κ. Ιωνάς  Νικολάου, Υπουργός  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αναλύοντας με κάθε λεπτομέρεια  την Εθνική Στρατηγική κατά  της Διαφθοράς καθώς  και τα Μέτρα Αντιμετώπισης και Πάταξης  που προωθεί η κυβέρνηση.

Ακολούθησαν ομιλίες όπως : «Η διαφθορά  και η πάταξη της στην Κύπρο: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον» (Ηλίας Στεφάνου, Δικηγόρος), «Διαφθορά στην Αστυνομία: Τροχοπέδη  στην Αποτελεσματική Αστυνόμευση» ( Δρ. Άγγελος Κωνσταντίνου, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Αστυνομία Κύπρου), «Καταπολεμώντας  στη διαφθορά στην Ελλάδα» (Καθ. Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), « Η ποινικοποίηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα: Το διεθνές νομικό πλαίσιο και το παράδειγμα της Ελλάδας» (Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηκώστας, Λέκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Διαφθοράς, της Διαφάνειας και του Οικονομικού Εγκλήματος), «Η συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις ως παράγοντας διαφθοράς» (Δρ. Χρήστος Παπαστυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας) και « Η αντιμετώπιση της διαφθοράς : μαθήματα από τη διεθνή εμπειρία» (Δρ. Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και  Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής, Πανεπιστήμιο  Κύπρου).

Τον Συντονισμό του συνεδρίου είχε η Δρ. Βάγια Πολυζωίδου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης της

Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης της


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016