KESJULY18

2017-12-05 11:08:45
Το Ι.Κυ εγκαινίασε το στρατηγικό έργο «EMME-CARE»

Το Ι.Κυ εγκαινίασε το στρατηγικό έργο «EMME-CARE»


 Για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ατμοσφαιρική Έρευνα

Το Ινστιτούτο Κύπρου ανακοίνωσε στη διάρκεια τελετής την επίσημη έναρξη του στρατηγικού έργου «EMME-CARE: Κέντρο Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας για την Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή», το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ατμοσφαιρική Ρύπανση.

Την εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Αξιότιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη, τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι επισκέπτες, ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο, Α.Ε. κ. Timo Heino, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωργικών Έρευνών κ. Δώρα Χειμωνίδου, καθώς και επικεφαλής και ανώτεροι αξιωματούχοι από κυβερνητικά τμήματα, μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ο Κλάδος Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Περιβάλλοντος,  το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Γραφείο Πράσινων Συμβάσεων του Υπουργείου Άμυνας, η Διεύθυνση Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και το εθνικό σημείο επαφής H2020-Teaming από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.

Ο κ. Θεόδουλος Μεσημέρης, επικεφαλής του Κλάδου Κλιματικής Αλλαγής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, απηύθυνε προσφώνηση εκ μέρους του Αξιότιμου Υπουργού.

Το στρατηγικό έργο "EMME-CARE" στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας που θα διερευνήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αλλαγής του κλίματος. Η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν μια θερμή ζώνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και είναι περιοχή με υψηλή φωτοχημεία, υπεύθυνη για πολύ υψηλά επίπεδα όζοντος και δευτερογενών ρύπων. Βρίσκεται στη συμβολή δύο ζεστών σημείων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αποτελεί σημαντικό επίκεντρο στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. H θέση της Κύπρου θεωρείται ιδανική για να παρακολουθήσει και να μελετήσει αυτά τα θέματα, ως νησί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταφερόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τρεις ηπείρους.

Επιπλέον, από άποψη γεωστρατηγικής σημασίας και σε πλήρη συμφωνία με την εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, η Κύπρος βρίσκεται σε ιδανική θέση για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και ως χώρα με μακρόχρονη παράδοση καλών σχέσεων και ανταλλαγών με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το Κέντρο θα λειτουργεί σε διεπιστημονική βάση και σε πλαίσιο συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και την Κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματώσει, να δομήσει και να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δραστηριότητες και ερευνητική υποδομή του τομέα Κλιματικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας του Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Κύπρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας παγκόσμιας εμβέλειας.

Το EMME-CARE έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση ενός έτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος-πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» και βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας του δεύτερου επταετούς σταδίου, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το EMME-CARE συντονίζεται από τον καθηγητή Jean Sciare, Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων του ΙΚυ και υποστηρίζεται από μια ομάδα διακεκριμένων φορέων και παγκοσμίως γνωστών επιστημόνων στην κλιματική αλλαγή, όπως ο καθηγητής Markku Kulmala του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο καθηγητής Jos Lelieveld του Ινστιτούτου Χημείας "Max Planck" στη Γερμανία και ο καθηγητής Philippe Ciais από το Εργαστήριο Κλιματικών Επιστημών και Περιβάλλοντος της Επιτροπής Εναλλακτικών Ενεργειακών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.emme-care.cyi.ac.cy και σε σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016