KESJULY18

2017-12-05 09:48:48
3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Νοεμβρίου 2017, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (3rd Innovation and Entrepreneurship Forum 2017- IEF2017), με θέμα «Η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις», «Research Commercialization & Innovative Start-ups». Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Centre for Entrepreneurship - C4Ε) και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ελληνική Πρωτοβουλία - The Hellenic Initiative (THI) των Ελλήνων της Διασποράς, σε συνεργασία με την PwC Κύπρου, το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece) και τη στήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Κύπρο.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, το Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Γιώργο Δαυίδ, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη,  το Διευθυντή Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Μιχάλη Πρίντζο και την κα. Kathleen A Doherty, Πρέσβη των Η.Π.Α στην Κύπρο. Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων από τους: Leon Sandler, Εκτελεστικό Διευθυντή του Kέντρου Τεχνολογικής Καινοτομίας Deshpande του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT), Herbert Chen, Aντικοσμήτορα Καινοτομίας του μεγαλύτερου επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου της Κίνας, TusPark, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, και Άννα Πρωτοπαπά, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Mersana Therapeutics από τη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το φόρουμ περιελάβανε:

α) Έκθεση 30 ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική αξιοποίησης από τη διεθνή αγορά στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Μικροηλεκτρονικής, των Ευφυών Υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Επιστημών Υγείας. Την έκθεση επισκέφθηκαν διακεκριμένοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό, τους οποίους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος, συνοψίζοντας τις δράσεις του Κέντρου και τονίζοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα σταθμό στην εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου και διεθνών οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων με στόχο την μεταστροφή της Κυπριακής οικονομίας σε έναν καινοτομικό προσανατολισμό.

β) Διαγωνισμό 10 νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν επιλεγεί μεταξύ 30 συμμετοχών. Οι επιχειρήσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής που περιλάμβανε 7 διεθνώς καταξιωμένους επιχειρηματίες, επενδυτές και εμπειρογνώμονες, τους Ph. Ammerman, J. Downward, Α. Δοξιάδη, Π. Μαρούδια, Αλ.  Πανταζή, Β. Παπακωνσταντίνου και Anna Protopapas. Το διαγωνισμό συντόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναπληρωτής καθηγητής Γ. Κασίνης. Οι τρεις καλύτερες ομάδες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 15,000 δολαρίων,  που προσέφερε η Ελληνική Πρωτοβουλία, και υπηρεσίες για δωρεάν κατάρτιση από την PwC. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην κυπριακή εταιρεία LEVEL 5 και παραλήφθηκε από τον Δρα Μάριο Νεοφύτου. Η LEVEL 5 έχει σχεδιάσει μια καινοτόμo τεχνολογία εκτυπώσιμου πλάσματος  για τον αυτόματο καθαρισμό καμερών ασφαλείας από σκόνη, και βασίζεται σε ερευνητική εργασία στην οποία συμμετέχει το πανεπιστήμιο KAUST. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία AJMmed-i-caps και παραλήφθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Ιούλιο Γεωργίου για την επινόηση «έξυπνου» ηλεκτρονικού χαπιού για τον μη επεμβατικό εντοπισμό καρκίνου του εντέρου, και αποτελεί αποτέλεσμα ερευνών ευρωπαϊκής συνεργασίας στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία AMDM και παραλήφθηκε από τον Δρα. Βασίλειο Δρακονάκη. Η AMDM εστιάζει στην παραγωγή ελαφρού και ανθεκτικού νανοϋλικού με εφαρμογές στην κατασκευή αεροσκαφών, αυτοκινήτων, αμυντικών συστημάτων κλπ. και βασίζεται σε έρευνα στην οποία συμμετέχει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Κύριοι παράγοντες για επιτυχή εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων», (“Key factors for successful commercialization”) με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων ομιλητών του Φόρουμ, του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και του Διευθύνοντα Συμβούλου της PwC κ. Ευγένιος Ευγενίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επενδυτικών ταμείων σε θέματα καινοτομίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Κίνα και την Κύπρο, στελέχη τραπεζών, εκπρόσωποι Υπουργείων και παραγωγικών φορέων της Κύπρου. Την έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων επισκέφθηκε και  ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev.

Ο θεσμός του Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται με σκοπό την επιμόρφωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των νέων ερευνητών, των φοιτητών και της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, για τις ιδέες, τις πρακτικές, τις προοπτικές, αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν για την ενίσχυση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Διοργανώνεται και φιλοξενείται κάθε χρόνο από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.c4e.org.cy, στο τηλ +357-22895110, ή στην ηλ. διεύθυνση c4e@ucy.ac.cy και

Λεζάντες

Φωτο 1: Ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος καλωσορίζει τους προσκεκλημένους του 3ου Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Φώτο 2: Το ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κος Γιέωρος Δαυίδ προλογίζει το 3ου Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Φώτο 3: Ο χώρος της έκθεσης ερευνητικών αποτελεσμάτων στο Κτήριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Λεβέντης».

Φώτο 4: O Πρόεδρος της Βουλγαρίας επισκέπτεται την έκθεση ερευνητικών αποτελεσμάτων του Φόρουμ.

3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

3ο Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016