KESJULY18

2017-12-03 15:42:46
Η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για το Νέο Σύστημα Διορισμών

Η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για το Νέο Σύστημα Διορισμών


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΪΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ*  

Το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση [ΝΣΔΕ] πέρασε πρόσφατα την πρώτη του δοκιμασία. Μετά από αυτή την πρώτη εμπειρία θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να το αξιολογήσουμε και να δούμε με ποιους τρόπους είναι δυνατό να το βελτιώσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε την Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, με στόχο να προβάλλουμε τις απόψεις μας σχετικά με αυτό και να εισηγηθούμε και να διεκδικήσουμε τρόπους βελτίωσής του, με αντικειμενικό σκοπό να θεμελιώσουμε καλύτερα τη σταδιοδρομία και το μέλλον μας.

Καταρχάς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεχόμαστε θετικά την ανανέωση του τρόπου διορισμού, αφού το προηγούμενο σύστημα το θεωρούμε παρωχημένο και άδικο, γιατί δεν είναι δυνατό να θεωρείται κριτήριο εισαγωγής στη δημόσια εκπαιδευτική κοινότητα το έτος κατάθεσης του πτυχίου. Εντούτοις, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η όλη διαδικασία που διαδραματίστηκε λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις, αυτή καθαυτή η διαδικασία των εξετάσεων που ακολούθησε χρήζει σημαντικής βελτίωσης και αναθεώρησης.  

Η καινούργια νομοθεσία οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς να αποδεχθούν το σύστημα, να το αγκαλιάσουν και να πορευτούν με αυτό. Όμως, χρειάζεται οπωσδήποτε βελτίωση, για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο. Η προχειρότητα που διέκρινε την όλη διαδικασία –ασάφειες σχετικά με την ύλη, οι ασάφειες των ενδεικτικών δοκιμίων και η ελλιπής πληροφόρηση για τον ακριβή τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης, η υπερβολικά μεγάλη και ακαθόριστη ύλη σε όλα τα μαθήματα που είναι αδύνατον να αφομοιωθεί σωστά από τους εκπαιδευτικούς, τα μακροσκελή γραπτά, οι πολύ περιορισμένες σε έκταση απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν από τους εκπαιδευτικούς, η διαρροή των θεμάτων– καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για διαδικαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΝΣΔΕ. 

Γι’ αυτό προτείνουμε απαραίτητες, κατά τη γνώμη μας, τροποποιήσεις, που όχι μόνο θα καλυτερεύσουν το σύστημα, αλλά θα εξασφαλίσουν και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ενδεικτικά εισηγούμαστε:

 • Εξέταση της καταλληλότητας του εκπαιδευτικού και της μεταλαμπάδευσης των γνώσεών του στους μαθητές και όχι εξέταση των γνώσεων αυτού. Κάθε γραπτό πρέπει να μπορεί να αναδεικνύει την παιδαγωγική ικανότητα του υποψηφίου και όχι μόνο την ικανότητα να παπαγαλίσει ή να λύσει ασκήσεις.
 • Η εξεταστέα ύλη να καθορίζεται ξεκάθαρα σε όλα τα αντικείμενα εξέτασης.
 • Να καθοριστεί ύλη για το αντικείμενο των Δεξιοτήτων.
 • Τα ενδεικτικά θέματα και η ύλη των εξετάσεων να δημοσιοποιούνται έξι [6] μήνες προηγουμένως όπως ορίζει και η νομοθεσία.
 • Τα ενδεικτικά θέματα να είναι όντως ενδεικτικά!
 • Να δίνονται οι λύσεις των ενδεικτικών για καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό των υποψηφίων.
 • Τα γραπτά των εξετάσεων να μην διακρίνονται από ασάφειες.
 • Οι ίδιοι οι θεματοθέτες πρώτοι να λύνουν και να προβαίνουν σε χρονομέτρηση των γραπτών προτού αυτά δοθούν στους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.
 • Να παραχωρηθούν κίνητρα για ενθάρρυνση πρόωρων αφυπηρετήσεων από την εκπαίδευση και να καταργηθεί η αποκοπή της σύνταξης του 12% για όσους αφυπηρετούν πριν τα 65 τους χρόνια ώστε να μπορούν να απορροφηθούν περισσότεροι νέοι στην εκπαίδευση.
 • Το γνωστικό αντικείμενο να παίρνει συνολικά 50% και όχι 50% κάθε επιμέρους γνωστικό αντικείμενο [Φιλόλογοι, Εμποριολόγοι, Δάσκαλοι].
 • Να καταβάλλεται από τους εκπαιδευτικούς ένα συμβολικό ποσό για τις εξετάσεις και όχι 50 ευρώ για κάθε εξεταζόμενο αντικείμενο. Μην ξεχνάτε ότι απευθύνεστε σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
 • Το ΥΠΠ να διοργανώνει Παιδαγωγικά και Επιμορφωτικά Σεμινάρια ΚΑΙ για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
 • Να γίνεται ένα ψυχομετρικό τεστ για κάθε υποψήφιο εκπαιδευτικό. Τα τελευταία περιστατικά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και άλλα τα οποία αποσιωπούνται μας έχουν έντονα προβληματίσει.
 • Θεματοθέτες: να επιλέγονται τελευταία στιγμή με ΚΛΗΡΩΣΗ και να ελέγχονται αυστηρά από εξωτερική υπηρεσία και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Τα ελαττώματα του ισχύοντος πλέον συστήματος, ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν για μια πιο δίκαιη και αμερόληπτη επιλογή των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι το καλό της εκπαίδευσης. Είμαστε λοιπόν υπέρ αρκεί να είναι αξιοκρατικό, να εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων και να είναι σωστά οργανωμένο. Τονίζουμε ότι η διαδικασία δεν πρέπει μόνο να φαίνεται «τίμια» αλλά πρέπει να είναι και «τίμια».

Κλείνοντας θέλουμε να ενημερώσουμε ότι τα παραπάνω έχουν ήδη αποσταλεί με τη μορφή επιστολής στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και στους Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Επιθυμούμε λοιπόν μια καλή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα!

*Εκ μέρους της Ομάδας Αδιόριστων Εκπαιδευτικών


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Αντρεου
Sun December 03, 2017, 18:35:04
Αυτό που πρέπει να προβληματίσει όλους, είναι ο νόμος, που κατέθεσε το υπουργειο, και που εκκρεμεί στη βουλή για ψήφιση και λέει ότι θα απαγορεύεται κάποιος να εργαστεί πέραν τον 24 μηνών με σύμβαση. Με άλλα λογια, θα πληρώσετε, θα δωσετε εξετάσεις, θα περάσετε τις εξετασεις και θα σας δωσουν δουλειά για 2 χρόνια και μετά ποτέ ξανά.
Διερωτουμαι, αυτό συμβαίνει παντού στο δημοσιο;
Τι σύστημα διορισμων είναι αυτό που παίρνει τους καλυτερους, όπως ισχυρίζεται, και ταυτόχρονα δεν τους ξαναθελει για δουλειά !!!!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun December 03, 2017, 18:14:39
Θα πρέπει να τεθεί αίτημα στα πανεπιστήμια να παράγουν λιγότερους εκπαιδευτικούς. Αυτό γιατί, όσο καλό και να είναι το σύστημα διορισμών, αν συνεχίσουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράγουν τετραπλάσιους εκπαιδευτικούς από όσους μπορεί να απορροφήσει το εκπαιδευτικό σύστημα, το 75% των εκπαιδευτικών θα παραμείνουν για πάντα άνεργοι

Παναγιώτης Νεοκλέους
Sun December 03, 2017, 15:57:28
Πολύ σωστά το θέσατε. Ειστε ομάδα. Δεν εκπροσωπείτε όλους.πχ αν καποιος δωσει λευκή κόλλα στην ιστορία θα περασει επειδη συγκέντρωσε 50% στα υπόλοιπα?

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016