KESJULY18

2017-12-01 14:16:52
Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα για άτομα άνω των 50 με HIV/AIDS

Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα για άτομα άνω των 50 με HIV/AIDS


Παρουσίαση αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κράτος, οικογένεια και εθελοντικές οργανώσεις μπορούν μαζί συγχρονισμένα και με στοχευμένη ευελιξία να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους στόχους της ολοκληρωμένης φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων με HIV/AIDS στην Κύπρο. Επιτακτική είναι η ανάγκη να βρεθούν  και να αντιμετωπισθούν οι κλίμακες μισαλλοδοξίας,  προκαταλήψεων, μη ανεκτικότητας, στερεότυπων πεποιθήσεων κλπ.

Αυτά  και άλλα σημαντικά αναφέρθηκαν, εκτιμήθηκαν και αναλύθηκαν  στη διάρκεια  της παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας για τις Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες Ατόμων άνω των 50 ετών με HIV/AIDS στην Κύπρο, σε Διάσκεψη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Το πρόβλημα  δεν πρέπει να είναι, αλλά ούτε και είναι τα άτομα με HIV/AIDS. Το ζητούμενο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι από την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Η υπόλοιπη κοινωνία», υπέδειξε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ο οποίος και παρουσίασε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  σε συνεργασία με το Hellenic Observatory του London School of Economics, τον οργανισμό Terrence Higgins Trust (Βρετανία), την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και την Accept ΛΟΑΤ.

Η έρευνα κατέδειξε πως από όλους  τους ερωτηθέντες:

  • το 45% έχουν αξιολογήσει τη παρούσα κατάσταση της ποιότητας ζωής τους από μέτρια μέχρι πολύ άσχημη.
  • 31% δεν εργάζονται αλλά λαμβάνουν κρατικό βοήθημα
  • 9% δεν εργάζονται αλλά δεν λαμβάνουν κρατικό βοήθημα
  • 22% των ερωτηθέντων έχουν δηλώσει ότι σπάνια έχουν χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες (π.χ. Φαγητό, ρουχισμό, θέρμανση) ενώ το 27% έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν ποτέ χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
  • Όσον αφορά στα προσωπικά Βιώματα/Συναισθήματα λόγω HIV & Ηλικίας το 20% έχει αίσθημα κοινωνικής κριτικής, 20% βιώσαν συναισθήματα ενοχής και ντροπής ενώ 20% χαμηλής αυτοεκτίμησης (σεξουαλικές σχέσεις).
  • Ποσοστό 95% έχει ανάγκη από ψυχολογική στήριξη, 90% πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας σχετικά με άτομα άνω των 50 με HIV, 55% επαγγελματική απασχόληση και 40% κοινωνική στήριξη.

Ο καθηγητής Φελλάς ανάφερε πως «οι μύθοι άρχισαν να δίνουν τη θέση τους  στις πραγματικότητες», υπογραμμίζοντας  πως τα αποτελέσματα της έρευνας  έχουν καταδείξει την επιτακτική ανάγκη  να προσφερθούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης για  τον ιό HIV, που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση , πρόσβαση σε  προφυλακτικά και καλύτερες ευκαιρίες τεστ  και θεραπείας, ειδικά  για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

«Οι φυλετικές, ηλικιακές, εθνικές και κοινωνικές προκαταλήψεις δομούν το πώς βλέπουμε  και κατά συνέπεια το πώς μεταχειριζόμαστε τους συνανθρώπους μας. Η μεταχείριση των ανθρώπων σύμφωνα με τις αντιλαμβανόμενες ταξικές, θρησκευτικές, ηλικιακές ή διαφορές φύλου αποτελεί  διαχρονικά αντικείμενο κοινωνιολογικής ανάλυσης και συζήτησης» υπέδειξε  ο καθηγητής Φελλάς. Ανέφερε πως οι άνθρωποι που καθημερινά ζουν με τον ιό του HIV/AIDS αντιμετωπίζουν ρατσιστικές προσβολές, κοινωνική  απόρριψη ως «οι άλλοι», οι κατώτεροι, διαφορετικοί,  απειλητικοί ως και «μη καλοί χριστιανοί». Συνεπώς  τα προβλήματα  επιβίωσης και διαβίωσης των ατόμων αυτών παραμένουν άλυτα  εφόσον περιθωριοποιούνται, ενώ η ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας ουδόλως μηδενίζεται σε μια κοινωνία που αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεπτυγμένη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι  Δρ. Λίνος Χατζηχάννας, Υπεύθυνος  HIV/AIDS Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας και Χρίστος Κρασίδης, Γραμματέας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας  της Κίνησης  Συμπαράστασης για το AIDS.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν συνέχεια εκδήλωσης που έγινε  πρόσφατα  στο London School of Economics, όπου εκτέθηκαν  τα συγκριτικά  αποτελέσματα ανάμεσα  στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718