KESJULY18

2017-11-28 15:30:16
 Διάλεξη του Προέδρου της Βουλγαρίας  στο Πανεπιστήμιο Κυπρου

Διάλεξη του Προέδρου της Βουλγαρίας στο Πανεπιστήμιο Κυπρου


Η ψηφιακή εποχή θα πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev είχε την τιμή να φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 σε ανοιχτή για το κοινό διάλεξη. Ο τίτλος της ομιλίας του Προέδρου της Βουλγαρίας, ήταν «Europe on the way towards the digital future». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Ramen ανακοίνωσε τη δωρεά της προτομής του εφευρέτη του ηλεκτρονικού υπολογιστή John Atanasoff προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έργο του Georgi Donov, το οποίο θα κοσμήσει την Οδό των Επιστημών στην πανεπιστημιούπολη.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι παγκόσμια και ότι αποτελεί ένα εργαλείο που συνδέει τους ανθρώπους διεθνώς. «Ζούμε σε έναν κόσμο αβέβαιο, βίαιο και ανταγωνιστικό και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι» σημείωσε ο κ. Ramen, προσθέτοντας ότι η ψηφιακή μας ικανότητα να είμαστε σε συνεχή επαφή είναι άκρως σημαντική, όπως σημαντική είναι και η ελεύθερη διακίνηση δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία προκύπτουν θέματα προστασίας προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Ο κ. Radev έδωσε έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ψηφιακή εποχή, κάτι το οποίο αναγνώρισε ως πρόκληση για τη νέα γενιά. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Η γενιά μου ήταν αυτή που κλήθηκε να δημιουργήσει προγράμματα υπολογιστών ως κάτι το καινούριο, ενώ η σημερινή γενιά καλείται να δημιουργήσει προγράμματα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το ανθρώπινο στοιχείο» συνέχισε. Όσον αφορά τη διακίνηση μεγάλου όγκου πληροφορίας ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας εστίασε στο ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μετατραπεί αφενός η πληροφορία σε γνώση και αφετέρου να δημιουργηθούν κριτήρια, ώστε  να διαχωρίζουμε την αληθινή από τη ψεύτικη ψηφιακή πληροφόρηση.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη δωρεά του γλυπτού του πρωτοπόρου Φυσικού John Atanasoff, το οποίο θα βρίσκεται στην Οδό των Επιστημών, «ένα μονοπάτι διάδρασης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ Κυπρίων και ξένων φοιτητών και ερευνητών που δημιουργείται στην πανεπιστημιούπολη». Για τη ψηφιακή εποχή ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι έχει αλλάξει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε. «Σήμερα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητα, αλλά και όλη η κοινωνία, συναντώνται, συνδέονται και δημιουργούν μέσω του παγκόσμιου ιστού. Η γνώση διαχέεται με την ταχύτητα του φωτός και οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν απεριόριστο χώρο για ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και τεχνογνωσίας» κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι εστίασαν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, στην ποιότητα και τον όγκο της ψηφιακής πληροφορίας που είναι διαθέσιμη και στην ανθρώπινη νοημοσύνη που χαρακτήρισαν ως «σοφία» του ανθρώπου, η οποία δεν είναι μέχρι στιγμής εφικτό να αφομοιωθεί από τα μηχανήματα.

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016