KESJULY18

2017-11-21 15:28:16
Ανάλυση δεδομένων: Μετατρέποντας ακατέργαστα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες

Ανάλυση δεδομένων: Μετατρέποντας ακατέργαστα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ*

Η παγκοσμιοποίηση και το διασυνοριακό εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων όσο ποτέ άλλοτε. Συνακόλουθα, ο όγκος διαθέσιμων δεδομένων αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, δημιουργώντας τόσο νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, όσο και νέες προκλήσεις στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων. Η ανάδειξη μιας επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά, ή ακόμα και η επιβίωση της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της να συλλέγει αυτές τις μεγάλες ποσότητες δεδομένων από διάφορες πηγές (π.χ., συναλλαγές, κοινωνικά μέσα, κλπ.) και να τις αναλύει με σκοπό τη λήψη έγκυρων και έγκαιρων επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η ανάλυση δεδομένων είναι ο επιστημονικός κλάδος που υποστηρίζει αυτήν την κρίσιμη διαδικασία, και είναι εκεί που πρέπει να επενδύσουν οι σημερινοί και μελλοντικοί “ηγέτες” τις αγοράς. Περιλαμβάνει τη διαχείριση, την εξερεύνηση (χρησιμοποιώντας ποσοτική στατιστική ανάλυση και μοντέλα πρόβλεψης), την ερμηνεία και τέλος την επικοινωνία των δεδομένων, μετατρέποντας αποτελεσματικά τα ακατέργαστα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες. Η συστηματική αυτή διαδικασία επιτρέπει σε διαχειριστές και διευθυντές να μετρήσουν αποτελεσματικά τις επιδόσεις της επιχείρησης, όπως επίσης να ανακαλύψουν και να προβλέψουν νέες τάσεις της αγοράς. Ως εκ τούτου, η ανάλυση δεδομένων έχει γίνει σήμερα μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες επιστήμες παγκοσμίως, με ρυθμό ανάπτυξης που υπερβαίνει το 130% τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 4 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές όπως οι Forbes, LinkedIn και Glassdoor.

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη και ταυτόχρονα να εδραιώσει την Κύπρο ως κέντρο εξειδίκευσης στην ανάλυση δεδομένων, η Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus ανέπτυξε το καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Data Analytics. Το πρόγραμμα προορίζεται για άτομα που προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους ή έχουν αποκτήσει ποικιλόμορφες ακαδημαϊκές γνώσεις σε κλάδους όπως Πληροφορική, Στατιστική, Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Μηχανική, κ.α. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της διαδικασίας ανάλυσης δεδομένων.

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική εμπειρία και εφαρμογή της γνώσης μέσα από σύγχρονα εργαλεία όπως τα SAS Business Analytics, Microsoft BI, Hadoop, Oracle και SQL Server, R και SQL. Αυτές οι δεξιότητες ενισχύουν τις ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων του προγράμματος τόσο στην τοπική, όσο και στη διεθνή αγορά, αφού είναι σε μεγάλη ζήτηση από πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς σε διάφορους κλάδους όπως λιανικό εμπόριο, τραπεζικά, υγειονομικά, ενεργειακά, ασφαλιστικά, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, βιομηχανία, τεχνολογία, κλπ.

Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του προγράμματος είναι η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με τη SAS, έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές εργαλείων ανάλυσης δεδομένων στον κόσμο, μέσω της οποίας οι φοιτητές του προγράμματος έχουν πρόσβαση σε δωρεάν λογισμικό, καθώς και σε καινοτόμα μαθήματα που τους προετοιμάζουν για απαιτούμενα από την αγορά επαγγελματικά προσόντα και πιστοποιητικά. Επίσης, το πρόγραμμα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία μάθησης μέσω του δικτύου συνεργασίας με αρκετές εθνικές και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες παρέχουν πραγματικά δεδομένα και πραγματικές μελέτες από την τοπική και διεθνή αγορά, τα οποία ενσωματώνονται στα μαθήματα του προγράμματος, καθώς και διατριβές που συνεποπτεύονται από ακαδημαϊκούς και  εμπειρογνώμονες.

Tο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Data Analytics, όπως και όλα τα προγράμματα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, προσφέρει ένα μοναδικό και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών που αντανακλά τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου. Ταυτόχρονα, οι απόφοιτοι επωφελούνται με διπλό πτυχίο, από τα Πανεπιστήμια UCLan UK και UCLan Cyprus, πλήρως αναγνωρισμένα σε Κύπρο, Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) και πληρεί τα ποιοτικά πρότυπα που απαιτούνται από την Υπηρεσία Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (QAA).

* Συντονιστής Προγράμματος MSc Data Analytics


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016