KESAISTHTIKI18

2017-11-18 22:38:02
(Ά)λογιες εκφράσεις από μια παρία της κοινωνίας

(Ά)λογιες εκφράσεις από μια παρία της κοινωνίας


ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ*  

Σύμφωνα με τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη «η παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει», δηλαδή η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά. Έχει πλέον εγκαθιδρυθεί η άποψη ότι η παιδεία είναι ένα σύστημα αγωγής που αποσκοπεί να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, αυτοδύναμες, ελεύθερες και ολοκληρωμένες, ικανές ν’ αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας κοινωνίας, η μόνη ελπίδα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, ιδιαίτερα στην εποχή μας, που αν και απογειώθηκε τεχνολογικά, τείνει να λησμονήσει ανθρωπιστικά ιδεώδη και αξίες. Αν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, αν θέλουμε να εξωραΐσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας, τότε ο μόνος  δρόμος είναι η μόρφωση. Διότι η δίψα για γνώση και η λαχτάρα για κατανόηση, αποτελούν μια μοναδική μάχη και ένα εξαιρετικό ιδεώδες  στη ζωή του ανθρώπου. Κάτω από το πρίσμα αυτό ο ρόλος του δασκάλου παραμένει κυρίαρχος στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας. Μορφωμένος είναι ο στοχαστής, ο συνετός, ο ενάρετος, ο ηθικός. Με αυτά τα λόγια, η αξιότιμη συγγραφέας και συνάδελφος εκπαιδευτικός Μαρία Ρουκανά-Αμπελά κάνει μια αναφορά στην αναφαίρετη αξία της εκπαίδευσης. Επομένως, ο ρόλος του δασκάλου στο να καθοδηγεί τον μαθητή πώς να μαθαίνει, να βοηθάει στη σύνθεση και ανάλυση της γνώσης, να διευρύνει την κριτική του σκέψη είναι ανεκτίμητος.

Στην επιφάνεια, η δουλειά του δασκάλου φαίνεται ιδιαίτερα εύκολη, προνομιακή θα έλεγαν οι περισσότεροι -αν όχι οι πλείστοι συμπατριώτες μου. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται και τα πρόωρα συμπεράσματα ωθούν σε τοποθετήσεις προβληματικές που εντείνουν και αναπαράγουν σαθρές καταστάσεις με ολέθριες επιπτώσεις για την ευρύτερη κοινωνία.

Στους καιρούς που διάγουμε, ο δάσκαλος έχει να αντιμετωπίσει πολλές συμπληγάδες, όπως τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος, τη διαρκή ανακατάταξη της γνώσης, τις συνεχείς αμφιλεγόμενες και αντικρουόμενες αλλαγές όπως τους περιβόητους δείκτες επιτυχίας και δείκτες επάρκειας (κάτι το οποίο τέσσερα χρόνια μετά, Υπουργείο Παιδείας, συντεχνιακές οργανώσεις και εκπαιδευτικοί δε φαίνεται να κατέληξαν σε ομοφωνία). Παράλληλα, έχουν να υπομένουν την καθημερινή αποδοκιμασία της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και το άλικο γράμμα που ενέχει η λέξη "δάσκαλος".

Υποθέτω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δάσκαλοι είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού για το λειτούργημα που επιτελούν, όχι μόνο από τους γονείς και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα αλλά και από τον εργοδότη τους, στην προκειμένη περίπτωση το ΥΠΠ και τον κ. Καδή. Η απαξίωση και ο άκρατος εκμηδενισμός γύρω από την μιερή λέξη "δάσκαλος" πλήγει ανεπανόρθωτα τόσο την εκπαίδευση όσο και το κύρος του επαγγέλματος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρθηκα στο επάγγελμα του δασκάλου ως λειτούργημα, γιατί πραγματικά μόνο έτσι μπορώ να αποκαλέσω μια δουλειά που έχει ως επίκεντρο και σημείο αναφοράς τα παιδιά και των ευ ζην αυτών. Όπως πολλοί από τους συναδέλφους μου, επέλεξα το επάγγελμα της δασκάλας γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι είναι μία από τις σημαντικότερες δουλειές σε μια δημοκρατική κοινωνία. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν υπερβάλλω ούτε κινδυνολογώ, όταν λέω ότι πιστεύω ότι αν η δημόσια εκπαίδευση αποτύχει, μια δημοκρατική κοινωνία δεν θα αργήσει να ακολουθήσει. Τους τελευταίους μήνες πολλά ειπώθηκαν, πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερες εξαγγελίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την πανάκεια για όλα τα ολισθήματα και ατοπήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με την ετικέτα ΝΣΔ (Νέο Σχέδιο Διορισμών). Όμως, τίποτα δεν έχει ειπωθεί και τίποτα δεν έχει γραφτεί για το ότι μεθοδικά υποβιβάζονται και ύπουλα απομακρύνονται τόσο η ποιότητα των δημόσιων σχολείων όσο και οι έμπειροι (και καθόλα ικανοί) εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν τη Δημόσια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, και τους οποίους το ίδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργοδοτούσε επί σειρά ετών, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα (εκτός από την αργοπορία, αδικαιολόγητη βραδύτητα και αδιάλειπτη ασυνέπεια ως προς τις πληρωμές των αντικαταστατών και άλλων εκπαιδευτικών σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης που διευθύνει το ΥΠΠ).
Η μουλωχτή υπονόμευση της Δημόσιας Παιδείας μετατράπηκε σε μια κατάρρευση με τη μορφή ανώδυνου θανάτου, τον οποίο ακολούθησε μια πολυτελής κηδεία. Αναφέρομαι στο χουβαρντιλίκι του ΥΠΠ να πληρώσει (και πολύ καλά θα κάνει) τα έξοδα των Ελλαδιτών υποψηφίων για τις (διε)φθαρμένες εξετάσεις του ΝΣΔ, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και μήνες διακηρύττει ανερυθρίαστα την έλλειψη χρημάτων, με αποτέλεσμα κάθε νέα σχολική χρονιά να παρατηρούνται ανεπάρκειες τόσο στην τοποθέτηση προσωπικού, οι οποίες εντείνονται κάθε χρόνο, όσο και τις ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές, σχολεία να μένουν αστελέχωτα, παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς συνοδούς, αλλόγλωσσα παιδιά χωρίς περισσότερες ώρες γλωσσικής υποστήριξης, να μην υπάρχει κονδύλι για μελάνι ή καινούρια φωτοτυπική και τόσες άλλες παρατυπίες.
Η ανθρωπιστική παιδεία έχασε την τελευταία της μάχη ενάντια στις ενωμένες δυνάμεις της εκπαιδευτικής πολιτικής και του οικονομικού μηχανισμού εξυγίανσης, οι οποίες ασπάζονταν από κοινού το σύνθημα ότι η Δημόσια Παιδεία πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της «εξέλιξης» και της «μεταρρύθμισης». Η πρόθεση ήταν χειραφετητική, όμως το χειροπιαστό αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση και ενίσχυση μια στάσης που αποδυναμώνει τα δημόσια σχολεία, στηριζόμενη στην ψευδή διακήρυξη του ΥΠΠ περί εξερεύσεως των πιο "ικανών" εκπαιδευτικών. Η επιτάχυνση της πορείας κατεδάφισης από ό,τι έχει μείνει όρθιο από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι πλέον ορατή.
Μετά και το πιο πρόσφατο φιάσκο και τα τελευταία σκάνδαλα που αναδύονται στο φως κατά συρροή την τελευταία εβδομάδα, είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτή η κ(Ε)νοτομία που με τόσο σθένος -στα όρια αρρωστημένης εμμονής- επιδιώκει να περάσει το ΥΠΠ δεν είναι τίποτε άλλο από μια καΛοστημένη (καΚοστημένη) κομπίνα, που κάθε άλλο παρά στην τοποθέτηση των ικανότερων εκπαιδευτικών στόχευε. Από τη μια, η διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων, από την άλλη η εμπλοκή συγγενικών προσώπων (μικρότερης του 4ου βαθμού συγγένειας) με θεματοθέτες, λειτουργοί του ΥΠΠ να κάνουν φροντιστήρια έναντι αδρότατης αμοιβής, και ασφαλώς ας μην ξεχνούμε την "κυρία" με την εμπλοκή σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, η οποία εργάζεται σε ΣΧΟΛΕΙΟ (καμία σημασία δεν έχει ότι δεν είναι εκπαιδευτικός). Ο κατήφορος του Υπουργείου Παιδείας μοιάζει σα μια κατρακύλα χωρίς τέλος. Μετά τις οικονομικές περικοπές στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης για επαναδιορισμό εκπαιδευτικών, μετά τη σχεδιασμένη κατεύθυνση αλλοίωσης του χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας στην κατεύθυνση της προσαρμογής της στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, οι (ανα)χρονιστικές προτάσεις, σαθρές πρακτικές και διεφθαρμένες μεθόδοι του ΥΠΠ, ανοίγουν μια καινούρια, αμαυρωμένη σελίδα στον τομέα της εκπαίδευσης. Γρήγορα αποκαλύφθηκε πως κάτω από την ψευδεπίγραφη "αναζήτηση των πιο ικανών εκπαιδευτικών" κρύβεται η ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων και αποκατάσταση υπάκουων κομματόπαιδων. Το ΝΣΔ μπορεί να δείξει τους καλούς παπαγάλους, δε μπορεί να υποδείξει τους καλούς εκπαιδευτικούς. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στα σχολεία και διδάσκουν τα παιδιά σας. Θέλω να σας πω ότι αισθάνονται περιφρονημένοι, παραγνωρισμένοι, εξαντλημένοι συναισθηματικά και σωματικά με τη συνεχή υποτίμηση της νοημοσύνης τους και την επίκριση τους που δε βασίζεται στο έργο τους, αλλά πυροδοτείται από μια συντηρητική πολιτική μεταμφιεσμένη με τη μάσκα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".
Αυτή η στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς δεν είναι μόνο ηθικά λανθασμένη, αλλά υπονομεύει ολάκερο το εκπαιδευτικό σύστημα. Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να αναγνωριστεί πραγματικά ο ρόλος που διαδραματίζουν οι δάσκαλοι στην ανάπτυξη των μυαλών των νέων και στην βελτίωση της κοινωνίας; Η επιπόλαιη κρίση και επιφανειακή σκέψη που οδηγούν στην αμφισβήτηση του επαγγελματισμού και της κατάρτησης των εκπαιδευτικών, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για την πλήρη αποσύνδεση των αρμών μεταξύ δασκάλων και γονέων με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά μας.
Προσωπικά δεν προδιατίθεμαι να αποδείξω σε κανέναν την αξία ούτε των πτυχίων μου, ούτε και της επαγγελματικής μου κατάρτισης, ούτε θα επιτρέψω σε μια μουχλιασμένη συσκευασμένη εξέταση να υποβιβάσει την αξιοπρέπειά μου, να αλλοιώσει την εκπαιδευτική μου ταυτότητα και να μολύνει το είναι μου. Δεν είμαι παρίας της κοινωνίας, είμαι απλώς μια δασκάλα που θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό για το οποίο μορφώθηκα και εκπαιδεύτηκα, μέσα σε ένα εκατέρωθεν συναίσθημα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Βοηθήστε μας να ανυψώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα από τα Τάρταρα που το καταδίκασαν λανθασμένοι χειρισμοί, ανήθικοι παραλογισμοί και αναξιοκρατικές αποφάσεις, να ενδυναμώσουμε τη διδασκαλία και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή παιδεία στα παιδιά μας.
Η στρατηγική όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος προϋποθέτει έναν εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό σχέδιο που να αντιταχθεί με σθένος απέναντι στην εγκαθίδρυση του επερχόμενου νέου μεσαίωνα στην εκπαίδευση που επιδιώκει να επιφέρει το ΝΣΔ.

*Ανίκανη εκπαιδευτικός σύμφωνα με το ΝΣΔ-

-Δασκάλα στα μάτια των μαθητών μου

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016