KESJULY18

2017-11-17 20:47:01
Καδής: Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων  σύμφωνα με τη Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Καδής: Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων σύμφωνα με τη Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία


  Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής,  ανακοινώνοντας τα πορίσματα της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη διαρροή στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου, εξεταστικών δοκιμίων, πριν τις εξετάσεις για ένταξη στη δημόσια εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα Διορισμών. 

Ως προς το περιστατικό της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με βάση το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ίδιο το περιστατικό  δεν εγείρει θέμα διαβλητού ή έλλειψης αξιοπιστίας της ευρύτερης διαδικασίας των εξετάσεων».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας από ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο».
Κατέστησε σαφές  ότι «για όλες τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εφαρμόσει τον Πειθαρχικό Κώδικα και θα λάβει όλα τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».
 
Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας, υπέβαλε σήμερα καταγγελία στην Αστυνομία, «αναφορικά με τις υποτιθέμενες διαρροές εξεταστικών δοκιμίων που έφτασαν σε τηλεοπτικό κανάλι και Πολιτικό Αρχηγό» οι οποίες, όπως είπε,  ο Υπουργός Παιδείας «ξεκάθαρα είχαν ως στόχο την υπόσκαψη των εξετάσεων». Η Αστυνομία άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων,
Όπως είπε ο κ. Καδής,  «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με βάση την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έλαβε υπόψη τόσο το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας, όσο και το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή, δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής».
Σημείωσε ότι «τα εν λόγω πορίσματα απαντούν στη λάσπη, τα ψεύδη, τις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες των τελευταίων ημερών, μέσα από τις οποίες επιχειρήθηκε η απαξίωση υπηρεσιών, διαδικασιών και του ίδιου του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση».
Ο Υπουργός Παιδείας παρέθεσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ «μερικές από τις καταγγελίες που αποδείχτηκαν περίτρανα ψεύδη», όπως είπε.
Αναφέρθηκε στην καταγγελία ότι «σύζυγος θεματοθέτη ήταν υποψήφια στις εξετάσεις, ότι θέματα των εξετάσεων ήταν ίδια με τα δειγματικά δοκίμια, ότι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Εξετάσεων ή και θεματοθέτες δίδασκαν σε σεμινάρια προετοιμασίας των υποψηφίων και ότι θέματα των εξετάσεων κυκλοφορούσαν πριν από την εξέταση στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας».
Ειδικά για την κατηγορία ότι εσκεμμένα διορίστηκε ερευνών λειτουργός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να διεξάγει την Διοικητική Έρευνα, ο Κώστας Καδής, είπε ότι το Υπουργείο, «ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, σε συνεννόηση πάντα με τη Νομική Υπηρεσία».
Πρόσθεσε ότι «παρομοίως, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων».
Ο κ. Καδής τοποθετήθηκε και σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο Παιδείας  «πουλά ψεύτικες ελπίδες» και ότι θα ανοίξουν μόνο 180 θέσεις εκπαιδευτικών για 5.500 υποψήφιους».

1600 θέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια  
Είπε ότι «το Υπουργείο έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ανοίξουν πέραν των 1600 θέσεων (μόνιμου διορισμού ή διορισμού με σύμβαση), εκ των οποίων οι μισές θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες στις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών», δεδομένα που δίνουν στους υποψήφιους σημαντικές πιθανότητες για την εξασφάλιση μιας θέσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την προετοιμασία και διενέργεια των εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε ο κ. Καδής, «θα λάβει σοβαρά υπόψη τα σημεία που επισημάνθηκαν τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των διαδικασιών διεξαγωγής των εξετάσεων».
Ανέφερε πως «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από τα πορίσματα, προχωρά σταθερά στην εφαρμογή της σημαντικότερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών στα θέματα Παιδείας, μένοντας προσηλωμένο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας μας».
«Προχωράμε μπροστά. Πορευόμαστε με τους νέους πτυχιούχους, και όλους όσοι στηρίζουν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών, καθώς αποτελεί μια δίκαιη και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα σχολεία μας», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
Ανέφερε ότι νέος σε ηλικία επιστήμονας, που συμμετέχει στις εξετάσεις, του έστειλε γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που έγραφε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Ευχαρίστησε την Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία «για την άμεση διερεύνηση του ζητήματος και ιδιαίτερα για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις που διατυπώνουν στα πορίσματά τους».
Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε στήριξη προς «την Υπηρεσία Εξετάσεων, την Επιστημονική Επιτροπή, τους θεματοθέτες και γενικότερα όσους εργάστηκαν και εργάζονται ακατάπαυστα, ιδιαίτερα μέσα στο αντίξοο κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής».
Μετά την ανάγνωση της γραπτής του δήλωσης, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν ενώπιόν του.
 Βεβαίως, προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προκύπτουν νέα παραπτώματα για λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καδής, είπε ότι «βεβαίως, προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, αυτά που προκύπτουν εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται με τη διαδικασία των εξετάσεων αλλά με την παράλειψη λειτουργών του Υπουργείου να εξασφαλίσουν άδεια για εργασία τους σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να προκύπτουν κάποια παραπτώματα από τη μη δήλωση εισοδημάτων, ζητήματα όλα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και όπως προβλέπεται στις διαδικασίες θα διεξαχθεί έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες».
Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, με τις πληροφορίες, να αναφέρουν ότι πρόκειται για δέκα, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «ότι θα πρέπει να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά, μία προς μία, όλες τις περιπτώσεις των ατόμων που αναφέρονται στα πορίσματα για να λάβουμε τα μέτρα μας».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον εκπαιδευτικοί έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό της διαρροής των εξεταστικών δοκιμίων και δεν προσήλθαν στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και πράξουν το ίδιο και το Σάββατο, ο κ. Καδής, είπε ότι «δεν έχουμε πιστοποιήσει κάτι, τέτοιο, ωστόσο θα το ελέγξουμε και θα δώσουμε πληροφορίες στη συνέχεια».
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρά τα πορίσματα Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν «παραμείνει κάποιες εντυπώσεις» ανάμεσα στους πολίτες, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «όλες οι σκιές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Νέο Σύστημα Διορισμών φεύγουν οριστικά μετά και από αυτό το πόρισμα οπότε εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης προς όφελος της Παιδείας και των παιδιών μας».  
Πρόσθεσε ότι «όταν διαμορφωθεί και αυτή η ομάδα των ενδιαφερομένων οι οποίοι είναι χιλιάδες, είμαι βέβαιος,  ότι το κλίμα θα αναστραφεί γιατί η κοινωνία ανέμενε αυτή την αλλαγή και δεν σημαίνει ότι επειδή έγινε ένα λάθος θα πρέπει αυτή η προσπάθεια θα υποδομηθεί».
«Όλα θα αποκατασταθούν με την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη δημιουργία του νέου καταλόγου με τους υποψήφιους για διορισμό στην εκπαίδευση με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και τις δεξιότητές τους», είπε, τέλος ο Υπουργός Παιδείας.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Mon November 20, 2017, 07:48:13
Σύμφωνα με την πιο κάτω εγκύκλιο αναφέρονται κάποιες θέσεις για Δημοτική, Μέση και Τεχνικής Εκπαίδευσης.
http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp5952a
Δεδομένου ότι τελικά η Τεχνική Εκπαίδευση δεν είχε τελικά, ειδικότητες στο ΝΣΔΕ για τους καταλόγους του 2018, οι θέσεις που θα προκύψουν είναι μόνο της Δημοτικής και της Μέσης.
Αν αθροίσει κάποιος τις μόνιμες θέσεις που αναφέρονται στους πίνακες θα δεί ότι είναι 29 για τη Δημοτική και 253 για τη Μέση. Το 50% αυτών τον ΜΟΝΙΜΩΝ θέσεων είναι 14,5 για τη Δημοτική και 126,5 για τη Μέση όσο αφορά τους πίνακες Διορισίμων.
Οι έκτακτες θέσεις, τίθενται υπο αμφισβήτηση, αφού για να μην προκύπτουν άλλοι 30μηνοι, έχει ληφθεί πρόνοια μη επαναδιορισμού σε έκτακτη βάση, πέραν των 24 μηνών. Πέστε μας τότε κύριε Υπουργέ. Που είναι οι 1600 θέσεις;
Αν προσθέσεις όλα τα νούμερα των πινάκων, μπορεί να βγει αυτός ο αριθμός. Όμως πίσω από αυτούς τους πίνακες υπάρχουν οι έκτακτοι (που παρουσιάζονται ως ανάγκες και για τα 2 χρόνια ενώ θα πρόκειται για τα ίδια άτομα).
Επομένως, βγείτε με ανακοίνωση και να αναφέρετε τους κατ’ εκτίμηση ΜΟΝΙΜΟΥΣ διορισμούς που θα αντιστοιχούν σε κάθε ειδικότητα και θα διοριστούν από τον ΝΣΔΕ.
ΥΓ: Οι πίνακες διορισίμων, πριμοδοτούν με 20% την προϋπηρεσία (με αποτέλεσμα ο κατάλογος διορισίμων, θα περιέχει στις πρώτες θέσεις, κατά πλειοψηφία άτομα που είναι και στον πίνακα διοριστέων)

Παναγιώτης Νεοκλέους
Sat November 18, 2017, 17:46:03
Το λάθος σας είναι οτι δεν εφαρμόσατε αμεσα το ΝΣΔ. Η ύπαρξη δυο καταλόγων παραλληλα για δεκα χρόνια είναι ό,τι πιο ατυχες εγινε. Δυστυχώς τα συμφέροντα πολλά κ οι επιθυμούντες το βόλεμα..

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Sat November 18, 2017, 09:36:52
Κύριε Υπουργέ, το 1600 απο πού προκύπτει;
Παρακαλώ να δώσετε στη δημοσιότητα αναλυτικά (με τρόπο που να είναι κατανοητός) σε ποιες ειδικότητες υπάρχουν αυτές οι θέσεις. Νομίζω η αριθμητική αυτών που σας συμβουλεύουν, είναι του δημοτικού (όχι του νηπίου).

Επίσης, αναφέρεστε σε επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων. Την επιτυχή ολοκλήρωση ποιός θα την φέρει σε πέρας; Η Υπηρεσία Εξετάσεων που τα έκανε μαντάρα, ή αυτοί που είχαν εμπλοκή στο "σαμποτάζ";

Παρακαλώ και ΠΡΟΚΑΛΩ για την απάντησή σας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016