KESJULY18

2017-11-17 16:01:37
ΥΠΠ: Έγκυρες οι Εξετάσεις για το Νέο Σύστημα Διορισμών

ΥΠΠ: Έγκυρες οι Εξετάσεις για το Νέο Σύστημα Διορισμών


«Θετικό το γεγονός ότι με βάση την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή, δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής».

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει εκ νέου τις ειλικρινείς του απολογίες για την ταλαιπωρία και την αναστάτωση που προκλήθηκε στους υποψηφίους από την ακύρωση της εξέτασης της 6ης Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, εξαιτίας της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων.  Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμησή του για το πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, με το οποίο προσέρχονται οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις που διενεργούνται σήμερα και αύριο. 

Παραλήφθηκαν από το Υπουργείο οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας και το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορούν τόσο στο περιστατικό της 6ης Νοεμβρίου όσο και ευρύτερα την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ως προς το περιστατικό της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ίδιο το περιστατικό  δεν εγείρει θέμα διαβλητού ή έλλειψης αξιοπιστίας της ευρύτερης διαδικασίας των εξετάσεων. Προκύπτουν, ωστόσο, πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας από ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την προετοιμασία και διενέργεια των εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα λάβει σοβαρά υπόψη τα σημεία που επισημάνθηκαν τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των διαδικασιών διεξαγωγής των εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με βάση την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έλαβε υπόψη τόσο το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας, όσο και το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή, δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής.

Για όλες τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εφαρμόσει τον Πειθαρχικό Κώδικα και θα λάβει όλα τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία για την άμεση διερεύνηση του ζητήματος και ιδιαίτερα για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις που διατυπώνουν στα πορίσματά τους.

Τα εν λόγω πορίσματα απαντούν στη λάσπη, τα ψεύδη, τις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες των τελευταίων ημερών, μέσα από τις οποίες επιχειρήθηκε η απαξίωση υπηρεσιών, διαδικασιών και του ίδιου του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση. Παρατίθενται πιο κάτω μερικές από τις καταγγελίες που αποδείχτηκαν περίτρανα ψεύδη:

-        Σύζυγος θεματοθέτη ήταν υποψήφια στις εξετάσεις.

-        Θέματα των εξετάσεων ήταν ίδια με τα δειγματικά δοκίμια.

-        Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Εξετάσεων ή και θεματοθέτες δίδασκαν σε σεμινάρια προετοιμασίας των υποψηφίων.

-        Θέματα των εξετάσεων κυκλοφορούσαν πριν από την εξέταση στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας.

-        Επίσης, αναφορικά με την κατηγορία ότι εσκεμμένα διορίστηκε ερευνών λειτουργός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να διεξάγει την Διοικητική Έρευνα, διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, σε συνεννόηση πάντα με τη Νομική Υπηρεσία. Παρομοίως, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων.

-        Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι το ΥΠΠ «πουλά ψεύτικες ελπίδες» και ότι θα ανοίξουν μόνο 180 θέσεις εκπαιδευτικών για 5.500 υποψήφιους, το Υπουργείο έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ανοίξουν πέραν των 1600 θέσεων (μόνιμου διορισμού ή διορισμού με σύμβαση), εκ των οποίων οι μισές θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες στις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών. Τα δεδομένα αυτά δίνουν στους υποψήφιους σημαντικές πιθανότητες για την εξασφάλιση μιας θέσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. 

-        Αναφορικά με τις υποτιθέμενες διαρροές εξεταστικών δοκιμίων που έφτασαν σε τηλεοπτικό κανάλι και Πολιτικό Αρχηγό, που ξεκάθαρα είχαν ως στόχο την υπόσκαψη των εξετάσεων, το Υπουργείο υπέβαλε σήμερα σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία διερευνά την υπόθεση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από τα σημερινά πορίσματα, προχωρά σταθερά στην εφαρμογή της σημαντικότερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών στα θέματα Παιδείας, μένοντας προσηλωμένο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας μας.

Το Υπουργείο ευχαριστεί και στηρίζει την Υπηρεσία Εξετάσεων, την Επιστημονική Επιτροπή, τους θεματοθέτες και γενικότερα όσους εργάστηκαν και εργάζονται ακατάπαυστα, ιδιαίτερα μέσα στο αντίξοο κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής.

Προχωράμε μπροστά. Πορευόμαστε με τους νέους πτυχιούχους, και όλους όσοι στηρίζουν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών, καθώς αποτελεί μια δίκαιη και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα σχολεία μας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016