KESJULY18

2017-11-16 10:28:49
Κέντρο Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Βόρεια Ελλάδα

Κέντρο Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Βόρεια Ελλάδα


Με τις ευλογίες και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και την τέλεση του Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη), το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Του Αγιασμού προηγήθηκε συνάντηση του Πρύτανη  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη και το Δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη στη παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου.

Παρόντες στον Αγιασμό και στην Επιστημονική Ημερίδα που ακολούθησε και σηματοδοτούσε την έναρξη της συνεργασίας των δύο Ακαδημαϊκών φορέων ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης Γεώργιος, Ελασσώνος Χαρίτων, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος, Σαλώνων Αντώνιος και Αμορίου Νικηφόρος. Παρέστησαν, επίσης καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά, οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στο μήνυμά του ανέφερε «επευλογούμεν και την παρουσίασιν, εν τω πλαισίω της Ημερίδος, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, εις το οποίον θα συνεργασθούν η Διεθνής Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εν τω οποίω λειτουργεί λυσιτελώς, από του έτους 2015, Μεταπτυχιακόν Πρόγραμμα Θεολογίας και Πολιτισμού».

Στην εισαγωγική του παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής Οικονόμου ανέφερε τους στόχους και τους σκοπούς της συνεργασίας της Διεθνούς Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζοντας το όλο Πρόγραμμα Σπουδών σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Πουγιούτας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «η Ακαδημία θα φιλοξενεί τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών φοιτητών και συναντήσεις διδακτορικών φοιτητών με τους επιβλέποντες καθηγητές τους». Την χαρά και ικανοποίηση του για την συνεργασία αυτή εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «μια μικρή απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες που συναντάμε. Είναι μία απάντηση στους ανθρώπους που δεν έχουν προσανατολισμό», ως «ένας αγώνας ειρηνικός», από το χώρο των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων, που πλαισιώνουν την Εκκλησία «για τη σωστή τοποθέτηση σε εκκλησιαστικά ζητήματα». Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κήρυξε, ακολούθως, την έναρξη των εργασιών της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Οικογένεια και Φύλο. Από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις».

Η συνεργασία αυτή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» αναμένεται ότι θα συμβάλει, όλως ιδιαιτέρως, στην πρόοδο της Ακαδημαϊκής θεολογίας, των θεολόγων και ιερέων και άλλων επιστημόνων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, που θα ήθελαν να εντρυφήσουν στη Θεολογία.

 

Λουκάς Α. Παναγιώτου

 

Κέντρο Μάθησης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Βόρεια Ελλάδα


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016