KESJULY18

2017-11-15 12:03:52
Τμήμα Επιστημών Αγωγής Παν. Κύπρου για τις εξετάσεις του ΝΣΔΕ:  Η αλήθεια πέρα από τις εντυπώσεις

Τμήμα Επιστημών Αγωγής Παν. Κύπρου για τις εξετάσεις του ΝΣΔΕ: Η αλήθεια πέρα από τις εντυπώσεις


«Οι δύο ακαδημαϊκοί ουδεμία σχέση είχαν με τη διοργάνωση φροντιστηριακών μαθημάτων σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς»

«Έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του ΥΠΠ λόγω ευθιξίας και διευκρινίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ουδέν από όσα τους καταλογίζονται ισχύουν» 

Σε σχέση με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για τα δύο ακαδημαϊκά μέλη που συμμετείχαν στην επιστημονική επιτροπή του Νέου Συστήματος Εξετάσεων Διορισίμων Eκπαιδευτικών (ΝΣΕΔE), καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής με την εξής ανακοίνωσή του επιθυμεί να ενημερώσει κάθε καλόπιστο άνθρωπο τα εξής:

Ο χαρακτήρας, οι προθέσεις και ο επαγγελματισμός των δύο ακαδημαϊκών μελών είναι διαχρονικά γνωστά σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο σε παγκύπριο και διεθνές επίπεδο. Αυτός ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται από τις συνεχείς υπηρεσίες που παρέχουν αφιλοκερδώς, ειδικά στη δημόσια εκπαίδευση (βλ. επιμορφώσεις, συντονισμός δράσεων σχολικών μονάδων, στήριξη εκπαιδευτικών που αποτείνονται στο Τμήμα για σκοπούς επαγγελματικής ανάπτυξης κλπ).  Ως εκ τούτου τα κίνητρα και οι προθέσεις των συγκεκριμένων μελών δεν χωρούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Η απουσία αντίλογου οδηγεί σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που άδηλα υποσκάπτει την ακεραιότητα του χαρακτήρα των εν λόγω ακαδημαϊκών. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή βασίζεται σε εντελώς αναληθή γεγονότα (π.χ. οργάνωση φροντιστηρίων σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα σε διορίσιμους εκπαιδευτικούς).

Ως Τμήμα θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τα δύο ακαδημαϊκά μέλη του Πανεπιστημίου Κύπρου και να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα προς ενημέρωση του κοινού:

1. Παρόλο που η διερεύνηση από τον Γενικό Ελεγκτή βρίσκεται σε εξέλιξη,  επιλέγουμε την παρούσα στιγμή να υπερτονίσουμε ότι, εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, οι δύο ακαδημαϊκοί ουδεμία σχέση είχαν με τη διοργάνωση φροντιστηριακών μαθημάτων σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς (όπως γράφτηκε στον Tύπο), αφού κάτι τέτοιο αντιβαίνει όχι μόνο της ηθικής τους αλλά και του ζήλου με τον οποίο εργάστηκαν για να εξυπηρετήσουν την αποστολή που τους όρισε η Πολιτεία. 

2.  Οι δύο ακαδημαϊκοί προσκλήθηκαν από την Πολιτεία να συμμετάσχουν στην οργάνωση του ΝΣΕΔE. Αποδέχτηκαν αφιλοκερδώς την πρόταση της Πολιτείας επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν (ως πράττουν διαρκώς) τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

3.  Έχουν αφιερώσει αφιλοκερδώς απεριόριστες ώρες και κόπο τα τελευταία δύο  χρόνια για να εκπαιδεύσουν θεματοθέτες από διάφορες ομάδες και να τους βοηθήσουν όχι μόνο να αντιληφθούν τη φιλοσοφία της όλης προσπάθειας, αλλά και να ξεκινήσουν να παράγουν ιδέες προς την κατεύθυνση υλοποίησης της προσπάθειας αυτής. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εμπειρογνώμονα από τις ΗΠΑ, ο οποίος παρείχε σχετική εμπειρογνωμοσύνη (μέσω της παρουσίας του στην Κύπρο), αναφερόμενος σε μια τιτάνια προσπάθεια, υπερθεματίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες στις ΗΠΑ στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι δύο ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου επωμίστηκαν αμισθί σημαντικότατο μέρος του τιτάνιου αυτού έργου, ευελπιστώντας ότι αυτό θα εξυπηρετούσε το εκπαιδευτικό σύστημα και την πολιτεία γενικότερα.

4. Οι δύο ακαδημαϊκοί έθεσαν την παραίτηση τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού από ευθιξία (όπως θα έπραττε ο/η κάθε ένας/μια από εμάς και εσάς σε ανάλογη περίπτωση), και όχι υπό το βάρος της αποκάλυψης παρατυπιών όπως ανεύθυνα αφέθηκε να νοηθεί στον Τύπο. Σημειώνεται ότι στην επιστολή τους, την οποία ζητήσαμε και λάβαμε, επεξηγούν ότι θέτουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού λόγω ευθιξίας και διευκρινίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ουδέν από όσα τους καταλογίζονται ισχύουν. Δυστυχώς, αυτή η πτυχή του θέματος δεν δημοσιοποιήθηκε καθώς επίσης δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τα Μ.Μ.Ε. να ενημερωθούν από τα δύο ακαδημαϊκά μέλη για όλα τα γεγονότα που σήμερα καταγράφονται και τους καταλογίζονται με άδικο και παντελώς ανυπόστατο τρόπο και ύφος.

5. Είναι προφανές σε όλους/όλες μας, ότι η επιλεκτική και αποσπασματική παρουσίαση των γεγονότων  σε σχέση με τα δύο ακαδημαϊκά μέλη του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ως βασικό στόχο να πλήξει κυρίως το κύρος της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του ΝΣEΔΕ για μια σειρά από λόγους που ήδη έχουν γνωστοποιηθεί από συντεχνίες, πολιτικές παρατάξεις, οργανωμένα σύνολα κλπ. Τονίζεται όμως ότι  δεν θα πρέπει να δολοφονούνται χαρακτήρες, ειδικότερα ανθρώπων/επιστημόνων των οποίων η προσφορά τους προς την παιδεία του τόπου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και η ηθική τους είναι αδιαμφισβήτητες και χαίρουν ευρείας εκτίμησης από τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ο τελευταίος ισχυρισμός τίθεται στη διάθεσή σας προς διερεύνηση αρχίζοντας από τα θεμέλια της παιδείας μας: τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στις πραγματικές σχολικές τάξεις που ζουν και παλεύουν καθημερινά για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιβεβαιώσουν τη στήριξη που λαμβάνουν διαχρονικά από τα δύο ακαδημαϊκά μέλη του Πανεπιστημίου Κύπρου που σήμερα τυγχάνουν αυτού του χειρισμού. 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016