KESJULY18

2017-11-15 11:48:12
Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου: Με μικρά θετικά βήματα μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι για αλλαγή

Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου: Με μικρά θετικά βήματα μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι για αλλαγή


Εβδομάδα ευαισθητοποίησης Σχολικής Ψυχολογίας (13 - 17 Νοεμβρίου)

Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης Σχολικής Ψυχολογίας, (13 - 17)  Νοεμβρίου, στα πλαίσια των δράσεων για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το ρόλο του Σχολικού Ψυχολόγου η Συντονιστική Επιτροπή Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

   «Η ζωή των παιδιών στις μέρες μας είναι πιο πολυάσχολη από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Τα παιδιά συνήθως προσαρμόζονται στις καθημερινές απαιτήσεις, ωστόσο, κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες προκλήσεις στο σπίτι, με τους φίλους ή το σχολείο και χρειάζονται υποστήριξη για να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχεριστούν.

     Ο Σχολικός Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες τους, στο να πορευθούν με αυτοπεποίθηση στα χρόνια που διαμορφώνουν την ενήλικη ζωή τους. Οι σχολικοί ψυχολόγοι εκπαιδεύονται στην ψυχική υγεία, την ανάπτυξη των παιδιών, τις μορφές μάθησης, τη συμπεριφορά και τον προγραμματισμό παρέμβασης. Είναι ο ειδικός επιστήμονας ο οποίος κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που του επιτρέπουν να παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης, πρόληψης και παρέμβασης μαθησιακών και ψυχολογικών δυσκολιών.

      Ο πληθυσμός στον οποίο εξειδικεύονται οι Σχολικοί Ψυχολόγοι είναι τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες, συγκεκριμένα μαθητές όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι τις σπουδές τους. Ως ειδικός, μπορεί να παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, αλλά παράλληλα να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο σχολικός ψυχολόγος εργάζεται συνήθως σε διάφορα σχολικά πλαίσια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε δομές και οργανισμούς παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα οι σχολικοί ψυχολόγοι:

  • Δουλεύουν με παιδιά σχολικής ηλικίας και νεαρούς ενήλικες
  • Παρέχουν αξιολόγηση μαθησιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών
  • Σχεδιάζουν και εφαρμόζουν κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές
  • Βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν δυσκολίες (όπως άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες με πρόσωπα εξουσίας, προβλήματα στο σπίτι), να θέσουν στόχους και να δράσουν για την εφαρμογή τους
  • Παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους γονείς για δυσκολίες που σχετίζονται με τη μάθηση, την οικογένεια, τις κοινωνικές σχέσεις, τη διαχείριση κρίσεων, όπως πένθος, διαζύγιο κτλ
  • Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς με στόχο να κατανοήσουν και να επιλύσουν δυσκολίες που προκύπτουν στο σχολικό σύστημα
  • Μελετούν και εφαρμόζουν τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς
    • Σχεδιάζουν και εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης (π.χ. σχολικός εκφοβισμός, διαχείριση συναισθημάτων, επίλυση συγκρούσεων, παραβατική συμπεριφορά)

Η παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών προστατεύεται από την νομοθεσία και εξασφαλίζεται από την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ειδικού Ψυχολόγου, στο μητρώο Εγγεγραμμένων Ειδικών Σχολικών/Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων.

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης "Power up, be a positive charge" μας υπενθυμίζει πως αν αναλάβουμε δράση κάνοντας μικρά θετικά βήματα μπορούν να ανοίξουν νέοι δρόμοι για αλλαγή. Με αυτή την ευκαιρία επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά, ώστε να αναλάβουν με τη σειρά τους δράση για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Ψυχολογίας και να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες παρέχονται από καταρτισμένους ειδικούς. Μαζί μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας, αλλά και τους ενήλικες, να δημιουργήσουν τις ακαδημαϊκές και κοινωνικές συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να προάγουν την προσωπική επιτυχία, την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα τους, καθώς και την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα. Κάνοντας πράξη μικρούς στόχους μπορούμε να ενδυναμώσουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους να γίνουν ανθεκτικότερα στις δυσκολίες της σημερινής εποχής».

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016