KESJULY18

2017-11-13 15:37:00
H Παιδεία απαιτεί διαφάνεια

H Παιδεία απαιτεί διαφάνεια


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ* 

Αναμφίβολα, το πρόσφατο απαράδεκτο γεγονός με τη διαρροή θεμάτων στα οποία θα παρακάθονταν υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που διεκδικούν διορισμό με το νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση, έχει προκαλέσει αναστάτωση, σοβαρό προβληματισμό και απογοήτευση σε όλους όσοι θέλουν πραγματικά το καλό και τη βελτίωση της Παιδείας μας. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά τους ανθρώπους που αύριο θα κληθούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και να τα πείσουν ότι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν έχει ακόμη χαθεί!

Παρόλη την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκαλέσει το εν λόγω συμβάν, εκείνο που προέχει είναι η διαχείριση και αντιμετώπισή του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα, γιατί πέραν από τη γενικά αποδεκτή θέση ότι η πρόληψη θα ήταν καλύτερη από τη θεραπεία, αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, χρειάζεται θεραπεία!

Επομένως, χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν θα επιτρέψουν η Παιδεία να γίνει μια νέα Οικονομία, όπου όλοι νιώθουν ότι υπάρχουν ένοχοι που παραμένουν ατιμώρητοι. Ούτε θα επιτρέψουν η Παιδεία να συνεχίσει να είναι ένας χώρος στον οποίο ο καθένας κάνει το πολιτικό του παιχνίδι, κρυβόμενος πίσω από το δάκτυλο του, αρνούμενος όμως να πει ακριβώς αυτό που επιδιώκει ή αυτό που πραγματικά προτείνει, επειδή θέλει να κρατά «όλα τα σχοινιά».

Για το λόγο αυτό απαιτείται:

(1)  Ο Γενικός Εισαγγελέας να τοποθετηθεί ο ΙΔΙΟΣ και ΔΗΜΟΣΙΑ (και όχι μέσω του ΥΠΠ), για την εγκυρότητα της εν εξελίξει διαδικασίας των εξετάσεων του ΝΣΔ. Μετά τα όσα έγιναν, οι ενδιαφερόμενοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία έχουν δικαίωμα να ξέρουν αν η διαδικασία προχωρεί από απλή εμμονή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να υλοποιήσει την εν λόγω μεταρρύθμιση με κάθε τρόπο και ασχέτως νομιμότητας ή επειδή η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας εγγυάται (αναλαμβάνοντας και την ανάλογη ευθύνη), την εγκυρότητα της μετά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

(2)  Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και εμπλεκομένων στην Παιδεία να δηλώσουν δημόσια και ξεκάθαρα, ακριβώς το ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος. Χωρίς περιστροφές, μακριά από σκοπιμότητες και με ειλικρίνεια. Είναι λυπητερό, για να μην πούμε απαράδεκτο η όλη συζήτηση να περιορίζεται στις επικρίσεις για τα συμβάντα (οι οποίες σημειωτέον είναι, ως επι το πλείστον, απόλυτα κατανοητές και δικαιολογημένες). Έχουν δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, να γνωρίζουν ποιοι επιδιώκουν μη εφαρμογή του ΝΣΔ, ποιοι επιθυμούν εφαρμογή του αλλά με παράλληλη βελτίωση των διαδικασιών, ποιοι προτείνουν ακύρωση της τρέχουσας διαδικασίας και επανάληψης της απλά εκ νέου, ποιοι επιθυμούν απλά αναστολή εφαρμογής του ΝΣΔ μέχρι να περάσουν οι Προεδρικές εκλογές κλπ.

(3)  Να υπάρξει ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ στην αντίθετη άποψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων καθώς είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε πορεία δράσης και αν επιλεγεί, θα επηρεάσει δυσμενώς μια κάποια ομάδα του ενδιαφερόμενου πληθυσμού. Απαξιωτικές ή υποτιμητικές δηλώσεις από όπου και να προέρχονται δεν έχουν θέση, ειδικά όταν συζητάμε για την Παιδεία(!).

(4)  Τα πορίσματα όλων των σχετικών ερευνών και ακόμη περισσότερο οι ενέργειες που θα γίνουν ως αποτέλεσμα των πορισμάτων, να γίνουν δημόσια γνωστά ώστε να υπάρξει μια μερική αποκατάσταση του αισθήματος ότι ο κάθε εμπλεκόμενος, στο βαθμό που του αναλογεί για το συγκεκριμένο θέμα, έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Ως παράταξη πάντοτε τοποθετούμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα που επηρεάζουν την Παιδεία του τόπου μας, τους εκπαιδευτικούς και προπαντός τα παιδιά. Ευελπιστούμε πως η υιοθέτηση του συνόλου των πιο πάνω εισηγήσεων, θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ανοικτά ζητήματα, μακριά από εντάσεις και κυρίως μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες.

*Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Αλεξόπουλος
Mon November 13, 2017, 22:55:33
Κύριε Παναγιώτη Νεοκλέους έχεις καταντήσει γραφικός. Και έτσι για να καταλάβω. Μέμφεσαι τους δημόσιους υπάλληλους και τους αποκαλείς ως τέτοιους ειρωνικά, αλλά έδωσες εξετάσεις για να γίνεις ... δημόσιος υπάλληλος! Ενδιαφέρον!

Παναγιώτης Νεοκλέους
Mon November 13, 2017, 20:44:47
Μόνο λίγοι δάσκαλοι ακομη φωνασκουν. Τα συμφεροντα είναι πολλά κ η ανευθυνοτητα. Σεβασμό στους χιλιαδες που διαβαζαν κ εγραφαν κύριοι δημόσιοι υπάλληλοι.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016