KESJULY18

2017-11-12 11:12:26
Ν.Σ.Δ.Ε: Επικράτηση των αρίστων ή απαρχή μιας νέας μαύρης αγοράς;

Ν.Σ.Δ.Ε: Επικράτηση των αρίστων ή απαρχή μιας νέας μαύρης αγοράς;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

   Η πρώιμη ανάρτηση των εξεταστικών δοκιμίων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κολοσσιαία απώλεια είναι  ο εξευτελισμός των νέων εκπαιδευτικών και το ψαλίδισμα των ονείρων τους για δουλειά και προκοπή. Το Ν.ΣΔ.Ε. είναι ο μινώταυρος που κάθε δύο χρόνια θα ζητά εφεξής το νενομισμένο φόρο αίματος. Είναι η μηχανή του κιμά που θα συνθλίβει εσαεί τα όνειρα των νέων μας.  Το κύρος του διδασκαλικού κόσμου κουρελιάστηκε, η επαγγελματική επιβίωση του κάθε νέου εκπαιδευτικού παίζεται κυριολεκτικά στα ζάρια. Οι πωλητές των ακαδημαϊκών τίτλων έχουν από καιρό στήσει το σκηνικό. Χιλιάδες απελπισμένοι άνεργοι, ως Ρωμαίοι μονομάχοι να ανταγωνίζονται για μερικές δεκάδες θέσεις σε ένα αγώνα αλληλοεξόντωσης. Ο θάνατος σου η ζωή μου, ή όπως το λένε εξωραϊσμένα «η επιβολή της αριστείας». Κάποτε οι δάσκαλοι δεν ήταν γεμάτοι χρυσοπληρωμένα πτυχία,  μεταπτυχιακά και δοκτοράτα, ψευδεπίγραφους τίτλους που έχουν τόση αξία όσο το χαρτί στο οποίο είναι τυπωμένοι. Οι  δάσκαλοι δεν είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο  όμως είχαν εξασφαλισμένη εργασία, εκτίμηση στην κοινωνία και ισόβια εξασφάλιση με ένα αξιοζήλευτο συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Σήμερα οι νέοι δάσκαλοι ζουν τους πικρούς καρπούς της φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας. Οι περισσότεροι έχουν βιώσει μια δεκαετία ανεργίας ή υποαπασχόλησης. Νέοι τρόποι ευτελούς απασχόλησης έχουν παγιωθεί, όπως η αγορά υπηρεσιών, στην οποία ο εκπαιδευτικός πουλά «υπηρεσίες» και  βαφτίζεται αυτό-εργοδοτούμενος για να πληρώνει ο ίδιος τις κοινωνικές του ασφαλίσεις, να μη δικαιούται επίδομα ανεργίας, ούτε πληρωμένες αργίες και διακοπές. Οι πωλητές υπηρεσιών «μισούν» τις Κυριακές και τις αργίες γιατί τις ημέρες αυτές τα σχολεία είναι κλειστά και δεν μπορούν να βγάλουν μεροκάματο.  Αποτελεί λοιπόν η αγορά υπηρεσιών είδος εκχυδαϊσμού της εργασίας, που θυμίζει το αρχαιότερο επάγγελμα. Οι άθλιες αυτές συνθήκες  αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς σε ένα αγώνα ζωής και θανάτου, με έπαθλο μια θέση κάτω από τον ήλιο για τους λίγους νικητές και την ανεργία, το άγχος, και την κατάθλιψη για τους πολλούς ηττημένους. Ένας στους οκτώ θα διοριστεί ως αποτέλεσμα των εξετάσεων είπε ο Υπουργός της Παιδείας. Κανένας όμως δεν αναρωτιέται. Τι θα γίνουν οι άλλοι εφτά; Και όλα αυτά για να συνεχίσουν οι λίγοι να πουλούν στους πολλούς φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ψευδεπίγραφους τίτλους που ο κάτοχος τους πρέπει να αποδείξει την αξία τους με.. εξετάσεις

Το δόγμα του παπαγάλου

Δεν υπάρχει ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης στην θέση ότι  ο καλός παπαγάλος είναι ταυτόχρονα καλός δάσκαλος. Αν ήταν έτσι τότε ο καλύτερος δάσκαλος θα ήταν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μου. Σίγουρα έχει πολύ καλύτερη μνήμη από εμένα και αν έπρεπε να ανταγωνιστούμε θα με άφηνε…άνεργο.   

Οι πωλητές των ιδιαιτέρων τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση. Δημιουργήθηκε γι’ αυτούς μια νέα παρθένα χρυσοφόρος αγορά για εκμετάλλευση. Του χρόνου σίγουρα δεν θα αναρτήσουν πρόωρα τα θέματα στο διαδίκτυο.  Πιθανότατα όμως μια  αθέατη μαύρη αγορά θα δημιουργηθεί. Οι θεματοθέτες θα πολιορκηθούν από τους πωλητές ιδιαιτέρων με δέλεαρ ψηλά αντίτιμα. Οι κουμπαριές και οι συγγένειες επίσης θα επιστρατευθούν. Δεν είναι καν ανάγκη να υπάρξει κάποιο πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα για να υπάρχει έμμεση διαρροή. Αν  για παράδειγμα  ο πωλητής των ιδιαιτέρων εξασφαλίσει στον   πελάτη του  πέντε δοκίμια, εκ των οποίων το ένα σίγουρα  θα μπει στις εξετάσεις διαπράττει αδίκημα; Και ποιος θα μπορέσει ποτέ να το αποδείξει; Και πόσα θα πάνε στη μαύρη αγορά τα χρυσοφόρα  δοκίμια; Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και παρέχει επαρκές κίνητρο για καταδολίευση.

Τελικά ο πολυδιαφημιζόμενος εκπαιδευτικός εκσυγχρονισμός αποτελεί τη μέγιστη οπισθοδρόμηση σε ένα εργατικό μεσαίωνα.

*Μέλος  ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαριλένα Μ.
Sun November 12, 2017, 12:32:17
Σας ευχαριστούμε κύριε Μιχάλη για αυτό το άρθρο που τα λέει όλα.

Παναγιώτης Νεοκλέους
Sun November 12, 2017, 11:42:45
Εγώ παρακάθισα εξετασεις κ δεν είδα κάτι που να εχει παπαγαλία. Επεα πτερόεντα κ συνθήματα είναι ωραία να εκστομίζετε.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016