KESJULY18

2017-11-07 14:23:22
ΝΣΔΕ: Ο χάρτινος πύργος καταρρέει

ΝΣΔΕ: Ο χάρτινος πύργος καταρρέει


ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΓΙΔΟΥ*

Μέσα από την αρθρογραφία και την επιχειρηματολογία που στηλίτευε το μεγαλεπήβολο εκσυγχρονιστικό πλάνο του ΥΠΠ για το σύστημα διορισμών, είχε αναφερθεί πολλάκις το θέμα της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας. Οι ανησυχίες οξύνονταν από το γεγονός πως η μοριοδότηση για τις εξετάσεις ήταν υπερβολική μιας και αποτελούσε το κριτήριο με την μεγαλύτερη βαρύτητα.  Εξάλλου, σε ένα μικρό κράτος όπως το δικό μας, είναι εύλογο να υπάρχουν ανησυχίες για διαρροές, επιλεκτική ενημέρωση ημετέρων, αναξιοπιστία κλπ.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε όλη την πορεία που ακολουθήθηκε μέχρι και την εφαρμογή του Σχεδίου κώφευε, αγνοούσε τις ανησυχίες ή καθησύχαζε. Ήταν δε ξεκάθαρο πως στο κομμάτι των εξετάσεων, η όλη διαδικασία χώλαινε και έμπαζε από παντού. Η ύλη που ανακοινώθηκε, ήταν ελλιπέστατη και σε μεγάλο βαθμό αφηρημένη ως προς το περιεχόμενο. Τα δειγματικά δοκίμια, ενίσχυσαν τις ανησυχίες, μιας και ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, χωρίς τις λύσεις και χωρίς να κατευθύνουν επαρκώς τους υποψήφιους. Ελάχιστες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων έγιναν διαφοροποιήσεις στη δομή των εξεταστικών δοκιμίων και στις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Ξεκάθαρα λοιπόν, το χιλιοπροβεβλημένο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του ΥΠΠ και της Κυβέρνησης πριν καν τεθεί σε εφαρμογή, είχε σαθρά θεμέλια.  Μελετώντας τον νόμο περί των κανονισμών εξετάσεων, φαίνεται να υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα τα άρθρα 9 και 10 του νομοσχεδίου αναφέρουν πως: «η εξεταστέα ύλη καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων», και «η αρμόδια αρχή ανακοινώνει δύο μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων οποιεσδήποτε διαδικασίες, προθεσμίες και πληροφορίες». Η παραβίαση του άρθρου 9 ήταν εξόφθαλμη αφού ο νόμος ψηφίστηκε 5 μήνες πριν τις εξετάσεις ενώ αυτός αναφέρει πως οι αναγκαίες πληροφορίες πρέπει να καθοριστούν 6 μήνες πριν τις εξετάσεις.

Πέραν τούτου, η δημοσιοποίηση - διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων πριν την ώρα διεξαγωγής των εξετάσεων, όπως αυτές ήταν ορισμένες, καταδεικνύει και επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράστηκαν έντονα κατά καιρούς για μια διαδικασία που είχε τεράστια κενά εγκυρότητας και αμεροληψίας. Εξόφθαλμα η εφαρμογή πλέον του Σχεδίου, φαίνεται να πάσχει από πλευράς διαφάνειας και η γκάφα ολκής του Υπουργείου, έρχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για ένα σύστημα μη έγκυρο και μη αξιόπιστο.

Ενώ στα εξεταστικά κέντρα έφταναν σφραγισμένα τα εξεταστικά δοκίμια, για να ανοιχθούν την ώρα έναρξης της εξέτασης, λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας τα είχαν ήδη στην κατοχή τους! Δεν νοείται τα θέματα των εξετάσεων να υπήρχαν στα χέρια οποιουδήποτε πριν την έναρξη των εξετάσεων! Το σημερινό φιάσκο είναι τρανή απόδειξη ότι τα θέματα θα μπορούσαν να δοθούν σε κάποιους από πριν και η τυχαία διαρροή εύκολα θα μπορούσε να γίνεται και προς συγγενείς και φίλους, στα μουλωχτά. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, ατυχώς αναφέρθηκε σε δολιοφθορά, όμως αποτυγχάνει να πείσει. Γιατί ακόμα και σε αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν κάποιος μπορεί με τόση ευκολία να αποκτήσει πρόσβαση στους server της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ποιος μας εγγυάται πως δεν έχουν διαρρεύσει και άλλα θέματα εξετάσεων; Η ασφάλεια του δικτύου του Υπουργείου είναι και αυτή σε ερασιτεχνικό επίπεδο; Κινδυνεύουν και άλλα αρχεία; Προσωπικά δεδομένα;

Εγείρονται σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το  Υπουργείο Παιδείας και επιβεβαιώνεται η άποψη πως το όλο εγχείρημα υστερεί οργάνωσης και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο, τόσο στα μάτια των υποψηφίων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Πλέον το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει την αδυναμία του να προστατέψει την ίδια του την αξιοπιστία και οφείλει να προχωρήσει σε ακύρωση ολόκληρης της διαδικασίας εξετάσεων. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό ως λύση και θα οξύνει ακόμη περισσότερο την καχυποψία αλλά και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την επιμονή του Υπουργείου. Την ίδια ώρα η Πολιτεία, επιβάλλεται να προχωρήσει στην αναστολή της εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών επ’ αόριστον. Το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει το σχέδιο και αυτό καταδεικνύεται μέσα από όλα τα στάδια που προηγήθηκαν κατά τη διαδικασία ετοιμασίας και εφαρμογής του.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως υπάρχει ανοικτό ακόμη ένα μέτωπο που εμφανώς το Υπουργείο δε δίνει τη δέουσα σημασία και που ενδεχομένως να το αφήσει και πάλι εκτεθειμένο. Το νομικό κομμάτι σχετικά με τους εργαζομένους αορίστου χρόνου παραμένει ανοιχτό και επικίνδυνο για τα θεμέλια όχι μόνο του συστήματος διορισμών αλλά και για την ηρεμία της κυπριακής εκπαίδευσης. Η αναστολή του συστήματος, θα δώσει επίσης τον κατάλληλο χρόνο για διεξοδική συζήτηση της νομικής πτυχής του συστήματος αποφεύγοντας ακόμα ένα διαφαινόμενο φιάσκο.

 

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Εκπαιδευτικός Δημοτικής, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Εκπαιδευτικός Δημοτικής, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ

Αναστασία Μαγίδου, Αντικαταστάτρια Εκπαιδευτικός Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016