KESJULY18

2017-11-06 14:44:04
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συζητηση του ΕΟΚ για τον «Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συζητηση του ΕΟΚ για τον «Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό»


   Πραγματοποιήθηκε στις 4.11.2017 με εξαιρετική  επιτυχία στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ) με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός: Το πρόβλημα, οι συνέπειες και Αντιμετώπισή του».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Δρ Ανδρέας Στυλιανού και ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η κα Γιωρκάτζη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διεξάγει αυτή την περίοδο παγκύπρια δειγματοληπτική έρευνα, η οποία στοχεύει στη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων των Κυπρίων, τα ευρήματα της έρευνας αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους και θα χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. 

Η στρατηγική αυτή, συνέχισε, θα πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένες εκστρατείες χρηματοοικονομικής ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα, όπως η εισαγωγή σχετικού μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Σύμφωνα με τη Διοικητή, πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι να συνεργαστεί για το θέμα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να κινητοποιήσει τους πόρους που θα απαιτηθούν, διερευνώντας και τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. 

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να αναδειχθεί μέσα από τη σχετική έρευνα ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός αποτελεί παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης του ίδιου του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα και δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα όσο αυξάνεται το επίπεδο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για το σύνολο του πληθυσμού. 

Αντίθετα, συνέχισε, η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με πιθανό αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους. 

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΚ Δρ Ανδρέας Στυλιανού αφού ευχαρίστησε τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τη φιλοξενία της συζήτησης, τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και τους εισηγητές ανέφερε ότι Η ΕΟΚ θέλοντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών σε θέματα χρηματοοικονομικής φύσης θα προσφέρει σειρά επιμορφωτικών εργαστηρίων – συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε χώρο και σε χρόνο που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

Τα εργαστήρια αυτά, όπως ανέφερε ο κος Στυλιανού, θα γίνουν σε όλες τις πόλεις και θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και νιώθουν την ανάγκη της επιμόρφωσης, θα διαρκέσουν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων, από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά όπως:

-         Τη Δανειοδότηση και Διαχείριση

-         Αποταμίευση και Σχεδιασμός Συνταξιοδότησης

-         Εποπτεία και Συμμόρφωση

-         Χρηματοδότηση  

-         Επιχειρηματική Βιωσιμότητα & Κερδοφορία

-         Χρηματιστήριο και Άλλες Χρηματοοικονομικές Αγορές

-         Φορολογική Συνείδηση  

-         Κατανόηση και Ερμηνεία των Δημόσιων Οικονομικών κ.λπ.

Ακολούθως στο χαιρετισμό του ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σωστή και συστηματική εκπαίδευση των νέων ανθρώπων αλλά και η συνεχής κατάρτιση και εξειδίκευση των στελεχών των επιχειρήσεων είναι επιτακτική ανάγκη για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις μέρες μας και θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και η εξειδίκευση των στελεχών των επιχειρήσεων της χώρας μας αποτελούν μονόδρομο, εάν θέλουμε να βγούμε όχι μόνο αλώβητοι, αλλά και ενισχυμένοι από την εκάστοτε κρίση, είτε αυτή είναι οικονομική είτε «ανταγωνιστική».

Ο ρόλος της εκπαίδευσης, συνέχισε ο Δρ Λούης, είναι καθοριστικός στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής μέσω της παροχής στους νέους μας των κατάλληλων εξειδικεύσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει και παραμέληση της ανθρωπιστικής παιδείας, αφού η κοινωνία έχει ανάγκη όχι μόνο από «αποδοτικούς εργάτες» αλλά και από καλούς και ευτυχισμένους πολίτες.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον κο Παύλο Ιωάννου, Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, τον Δρα  Γιώργο Κυριάκου  «Διευθυντή τομέα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας και το μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ επίκουρο καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Παναγιώτη Ανδρέου.  Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Αλίκη Στυλιανού, μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ και εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εισηγήσεις είναι στη διάθεση των μελών της ΕΟΚ αλλά και όποιου άλλου ενδιαφέρεται αποστέλλοντας το αίτημά τους στο email:

stylan@cytanet.com.cy  

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016