KESJULY18

2017-11-05 23:54:54
Ο Καδής στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Καδής στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας  Κώστα Γαβρόγλου   

    «Αν για ολόκληρο το Έθνος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)αποτέλεσε πόλο έλξης των απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων, όπως ήταν το όραμα του πρώτου Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Σχινά, και έναν καθοριστικό παράγοντα για την επιστημονική και πνευματική ανάπτυξη στον ευρύτερο ελληνισμό, για μας στην Κύπρο υπήρξε ένα σημαντικό υπόβαθρο στερέωσης των δεσμών με τις εθνικές ρίζες και γέφυρα αμφίδρομης επικοινωνίας στις αγωνιστικές προσπάθειες του Ελληνισμού της Κύπρου για κατάκτηση της ελευθερίας του», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, στην ομιλία του στην Εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τη σχέση του με την Κύπρο.

 Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έκανε αναφορά στις διαχρονικές σχέσεις του ΕΚΠΑ με την Κύπρο. Επεσήμανε τη φιλόξενη υποδοχή των χιλιάδων Κυπρίων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, πολλοί εκ των οποίων «στελεχώνουν μετέπειτα τα σχολεία της Κυπριακής Εκπαίδευσης, ή διακρίνονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο» και αναφέρθηκε  σε διαπρεπείς Κυπρίους αποφοίτους, που συμβάλλουν στη διεθνή αναγνώριση του Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε επίσης στις επιστημονικές και ερευνητικές συνεργασίες του ΕΚΠΑ με κυπριακά Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και υπηρεσίες του δημοσίου σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

 Στη δική του ομιλία ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπουρουζέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «αλλεπάλληλες γενιές Κύπριων φοιτητών που έχουν εκπαιδευτεί και φέρουν τη σφραγίδα της ίδιας ελλαδικής παιδευτικής μήτρας … που αναδείχτηκαν αργότερα στο πατρικό τους νησί και προσέφεραν και προσφέρουν στη σκυταλοδρομία των γραμμάτων».

Η εκδήλωση έκλεισε με μελωδίες και κυπριακά τραγούδια από τη μεικτή χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

Στο  πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων και η στενή  και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις συνέργειες στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα πλαίσια πρόσβασης των αποφοίτων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Αποφασίστηκε όπως οι συζητήσεις συνεχιστούν και σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσω των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

 Εγκαίνια Ενότητας «Μεγάλοι σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας», στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού

 Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ο κ. Καδής τέλεσε τα Εγκαίνια της Ενότητας του Κήπου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού με τίτλο «Μεγάλοι σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας», στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στον Σχίνο – Λουτρακίου. Η ενότητα παρουσιάζει με παραστατικό τρόπο σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι και τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

 Ο Υπουργός στο χαιρετισμό του συγχάρηκε τον ιδρυτή του Ιδρύματος κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου  τόσο για την δημιουργία του χώρου όσο και για το πολύπλευρο έργο του Ιδρύματος και ανέφερε ότι «Το Κέντρο Ελληνισμού αντικατοπτρίζει τα βαθιά πιστεύω και τις ιερές αξίες του ιδρυτή του∙ την αγάπη του για την Ελληνική Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη καθώς και τον θαυμασμό του για την ελληνική φύση».

Ο Καδής στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016