KESJULY18

2017-11-05 11:16:42
Η καταιγίδα των εγκυκλίων συνεχίζεται και τον Οκτώβριο

Η καταιγίδα των εγκυκλίων συνεχίζεται και τον Οκτώβριο


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε καταμετρήσει τις εγκυκλίους του μηνός Σεπτεμβρίου 2017 για να καταδείξουμε την αυξημένη γραφειοκρατία με την οποία πλήττεται η Δημοτική Εκπαίδευση. Τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους είχαμε καταμετρήσει πενήντα τέσσερις (54) εγκυκλίους, οι οποίες περιλάμβαναν εκατό εφτά (107) έγγραφα με συνολικό όγκο τριακόσιες ενενήντα πέντε (395) σελίδες.

Ο καταιγισμός των εγκυκλίων συνεχίζεται και τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια των είκοσι δύο (22) εργάσιμων ημερών του δεύτερου μήνα του σχολικού έτους 2017-2018 μέτρησα πενήντα εννιά (59) εγκυκλίους, οι οποίες περιλάμβαναν εκατό είκοσι (120) έγγραφα word, pdf, power point και excel συνολικής έκτασης τριακόσιων ογδόντα εννιά (389) σελίδων. Κατά μέσο όρο 17,68 σελίδες ανά εργάσιμη ημέρα. Ένας πρωτοφανής όγκος ανακοινώσεων, επιμορφώσεων, εντολών, δράσεων, προγραμμάτων, διαγωνισμών, νέων καθηκόντων που προκύπτουν από νομοθεσίες που ψηφίζει η βουλή και άλλων εγγράφων  πλήττει  τα σχολεία. Μαζί με τα άλλα πάγια καθήκοντα της βασικής εγκυκλίου της 3ης  Αυγούστου 2017, τη διδασκαλία, την παραβατικότητα, τις απαιτήσεις προϊσταμένων και γονιών, τις καταγγελίες εις βάρος δασκάλων για ψύλλου πήδημα δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον υπερέντασης εργασίας, άγχους και φόβου που κάνει το προσωπικό να μοιάζει με ζαλισμένα κοτόπουλα και διασφαλίζει ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι εσαεί οι καλύτεροι πελάτες των γιατρών.

Η αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων

Η εκπαίδευση όπως και κάθε άλλη οργανωμένη δραστηριότητα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων και της επικέντρωσης τους στην επίτευξη ελαχίστων, πλην ουσιωδών στόχων, που πρέπει  να μετρούνται στα δάκτυλα της μίας χειρός για να δίνεται η δέουσα προσοχή στον καθένα. Είναι αδύνατον να είσαι παντού και πάντοτε ισχυρός αλλά πρέπει να είσαι ισχυρός στο σωστό τόπο και στο σωστό χρόνο για να πετύχεις το ουσιώδες. Εν προκειμένω τα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας χρειάζονται λιγότερα και πιο απλά βιβλία, λιγότερη ύλη, περισσότερες ευκαιρίες για παιγνίδι και μια επαναλαμβανόμενη και αδιατάρακτη ρουτίνα μάθησης. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Μόνο τότε θα έχουμε ελπίδες για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Χρειαζόμαστε να επικεντρωθούμε:

  1. Στην επίτευξη των βασικών γνώσεων με περισσότερη επανάληψη, λιγότερα βιβλία και λιγότερη εκπαιδευτική θεωρία.
  2. Καταπολέμηση της παραβατικότητας για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν.
  3. Προστασία των σχολείων από τις παρεμβάσεις τρίτων φορέων που ενεργούν ως επιπλέον εντολοδότες και θέλουν να διοικούν τα σχολεία εξωθεσμικά και από το παράθυρο.

Ας μας αφήσουν επιτέλους να επικεντρωθούμε στη διδασκαλία και στην εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος. Όλη αυτή η κατασπατάληση δυνάμεων και η γραφειοκρατία, οι διαγωνισμοί, οι δράσεις και οι δραστηριότητες που βροχηδόν πέφτουν πάνω μας οδηγούν σε σύγχυση, υπερένταση, αποπροσανατολισμό, έλλειψη εμβάθυνσης και τελικά σε καταβαράθρωση του δημόσιου σχολείου. Τα διαλείμματα των δέκα λεπτών είναι ασφυκτικά μικρά για τα παιδιά και οι επτά περίοδοι ημερησίως είναι πολλές. Ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα περιείχε έξι περιόδους των σαράντα πέντε(45) λεπτών και δύο διαλείμματα των είκοσι πέντε(25)  λεπτών  θα συνιστούσε ένα ανθρώπινο πρόγραμμα για παιδιά και δασκάλους. Τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος θα έπρεπε να μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό.

Η μεγάλη εικόνα

Πρέπει επιτέλους κάποιος νους να προσπαθήσει να συλλάβει τη μεγάλη εικόνα. Ποιοι, πότε και με ποια μέσα θα επιτελέσουν όλες αυτές οι σκόρπιες ασύνδετες δράσεις και πώς αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη ενός κεντρικού σκοπού; Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει τα ουσιώδη αυτά ερωτήματα.

Συνολικά μέσα στους δύο πρώτους μήνες του σχολικού έτους απεστάλησαν δια του διαδικτύου εκατό δεκατρείς εγκύκλιοι  που καλύπτουν εφτακόσιες ογδόντα τέσσερις (784) σελίδες. Πάλι καλά που δεν  τις παίρνουμε με το ταχυδρομείο γιατί θα έπρεπε να κόψουν αναρίθμητα δέντρα για να παράγουν όλο αυτό το χαρτί.  Τουλάχιστον εμείς μπορούμε να επιλέξουμε ποιες αξίζει τον κόπο να τυπώσουμε. Πότε να διαβάσει κάποιος όλο αυτά τα κείμενα, πότε να μετουσιώσει τις οδηγίες σε πράξη και πόση ενέργεια να του μείνει για να μάθει στα παιδιά γράμματα, να τα φρονηματίσει και να τους δώσει ηθικές κατευθύνσεις;   

Γιατί όλη αυτή η γραφειοκρατία; Δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε στα σχολεία;  Δεν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, ευτυχισμένη και συνάμα παραγωγική;

Υστερόγραφο

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία αφού επιπλέον εγκύκλιοι, οδηγίες και εντολές έρχονται μέσω αυτού. Αλίμονο αν περάσει μια μέρα χωρίς να το ελέγξω! Νιώθω σαν το φανατικό οπαδό τηλεοπτικής σειράς που χάνει επεισόδια! Τα στατιστικά στοιχεία που ανάφερα πιο πάνω δεν περιλαμβάνουν το Email . Αν μετρούσα και αυτά τα έγγραφα ο συνολικός αριθμός των σελίδων της διμηνίας Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα ξεπερνούσαν τις χίλιες! (1000)

Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχαλης Ιωαννου
Mon November 06, 2017, 14:29:07
Επειδη ανηκω στη Μεση Εκπαιδευση νομιζω οτι μπορω να πω με σιγουρια οτι το προβλημα στα Δημοτικα δεν ειναι η γραφειοκρατια, Η γραφειοκρατια φταιει που ενα μεγαλο ποσοστο μαθητων ερχονται στο Γυμνασιο και δεν ξερουν στοιχειωδη μαθηματικα ή να γραφουν σωστα το ονομα τους;
Για ποια συγχυση και υπερενταση των εκπαιδευτικων μιλατε οταν βλεπω σημειωσεις ταξεων δημοτικου απο φωτοτυπια οπου αναφερονται ακομα ΛΙΡΕΣ αντι για ευρω? Για αυτο αφηστε τα εντυπωσιακα λογια και τα συντεχνιακα πυροτεχνηματα και επικεντρωθειτε επιτελους στα πραγματικα προβληματα της Παιδειας.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun November 05, 2017, 19:20:43
Τα πορίσματα μου στηρίζονται πάντοτε σε συγκεκριμένα μετρήσιμα δεδομένα που παραθέτω. Δεν πρόκειται για παράπονα αλλά για γεγονότα που τεκμηριώνονται αντικειμενικά. Αν αμφισβητείς επί της ουσίας όσα αναφέρω παράθεσε τα δικά σου δεδομένα για να με αντικρούσεις.
Η ερώτηση " γιατί έγινα διευθυντής " δεν έχει νόημα εφόσον η γραφειοκρατία, την οποία καταγγέλει το άρθρο, δεν επηρεάζει μόνο τους διευθυντές αλλά και τους Β. διευθυντές και τους δασκάλους και τους μαθητές. Με άλλα λόγια τα ίδια θα έγραφα και αν ήμουν απλός δάσκαλος.

Μιχαλης Ιωαννου
Sun November 05, 2017, 18:05:58
...και τα παραπονα του συγκεκριμενου κυριου δεν εχουν τελος. Γιατι πηρατε προαγωγη τοτε?
Αστε, ηταν ρητορικη ερωτηση.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016