KESJULY18

2017-11-04 16:54:32
ΝΣΔΕ: «Ιστορική μέρα»

ΝΣΔΕ: «Ιστορική μέρα»


ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΓΙΔΟΥ*

Η σημερινή, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως «ιστορική μέρα», αφού η πολύπαθη κυπριακή εκπαίδευση μπαίνει πλέον επίσημα σε αχαρτογράφητα νερά και με μαθηματική ακρίβεια σε ένα φαύλο κύκλο με απρόβλεπτές αρνητικές προεκτάσεις. Σήμερα, ξεκινά επίσημα η εφαρμογή του νέου σχεδίου διορισμών που προωθήθηκε και ουσιαστικά επιβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τα πολιτικά κόμματα προς άγραν ψήφων και προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. 

Το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εδώ και μέρες πανηγυρίζει στον Τύπο για τη συγκεκριμένη καινοτομία, αγνοεί πολλαπλές παραμέτρους της απουσίας επιστημονικότητας ή ουσιαστικής στρατηγικής της εν λόγω αλλαγής. Ουσιαστικά, για καθαρά πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων έχουν βάλει την παιδεία του τόπου σε περιπέτειες με ανυπολόγιστο κόστος, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα! Τα δε Πανεπιστήμια τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση από την ενίσχυση κορεσμένων κλάδων σπουδών και προώθηση των μεταπτυχιακών σπουδών τους. Την ίδια ώρα, φροντιστήρια και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί εκμεταλλεύονται την απόγνωση των υποψηφίων, ελέω και της έλλειψης οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας!

Η σημερινή μέρα είναι «ιστορική» για πολλούς λόγους …

 • Δίνεται η ψευδαίσθηση πως επιλέγονται οι καλύτεροι ενώ είναι ξεκάθαρο πως ο καλύτερος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να εντοπισθεί με μια απλή εξέταση. Αυτή η άποψη ενισχύεται με την εμμονή του Υπουργείου Παιδείας να κάνει τους συμμετέχοντες "πειραματόζωα" εξετάζοντάς τους στους περίφημους Δείκτες που ακόμη καλά καλά δεν έχουν περάσει από πλήρη εφαρμογή και αξιολόγηση.
 • Χάνεται η πείρα και η προσφορά εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών, οι οποίοι απλά θα αντικατασταθούν στο όνομα του εκσυγχρονισμού.
 • Ενισχύεται η παραπαιδεία και η κερδοσκοπία σε βάρος των απεγνωσμένων υποψηφίων.
 • Ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας θα είναι "μίας χρήσης" με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης όσο και το κύρος του επαγγέλματος.
 • Η αβεβαιότητα που θα βιώνουν οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα επηρεάσει αρνητικά την αποδοτικότητά τους. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας, ως εργοδότης, συμπεριφέρεται απάνθρωπα στο ίδιο του το ανθρώπινο δυναμικό.
 • Ήδη έχουν ξεκινήσει και θα ακολουθήσουν και άλλες νομικές διαμάχες που θα διαρκέσουν για δεκαετίες, στη μέση των οποίων θα βρεθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που θα έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.
 • Η μαζική παραγωγή εκπαιδευτικών από τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια θα συνεχιστεί με παρόμοιους ρυθμούς. Το επίπεδο των αποφοίτων θα μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα οι "δεξαμενές" των καταλόγων να γεμίσουν με ακατάλληλους εκπαιδευτικούς. Αυτό ήδη συμβαίνει αφού φέτος έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμια της Ελλάδας απόφοιτοι με βαθμό κάτω από τη βάση.
 • Ενώ το Υπουργείο ευαγγελίζεται πως καταργούνται οι μακροσκελείς και απηρχαιωμένοι κατάλογοι διοριστέων, έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχο σύστημα δημιουργίας άλλων καταλόγων, με διαφορετικά κριτήρια και με τις εξετάσεις ως εκείνο με την περισσότερη βαρύτητα. 
 • Ενώ παρουσιάζεται πως «εκσυγχρονίζεται» το σύστημα διορισμών δεν έγινε καμιά σκέψη για άσκηση ελέγχου των Πανεπιστημίων και του επιπέδου των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν.
 • Η Επίσημη Πλευρά δεν ασχολήθηκε καν, στο να εκπονήσει σχέδιο ρύθμισης της προσφοράς και της ζήτησης στις ανάγκες για εκπαιδευτικούς, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και στα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, για εξασφάλιση του επιπέδου των εκπαιδευτικών.
 • Τα πτυχία πλέον έχουν χάσει τη σημασία τους αφού μια εξέταση έχει περισσότερη βαρύτητα από τετραετείς σπουδές. Το πτυχίο δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί πως έχει γίνει ένα ασήμαντο χαρτί που απλά είναι το εισιτήριο για συμμετοχή στις εξετάσεις.
 • Μέχρι και μια μέρα πριν την πρώτη εξέταση, το Υπουργείο Παιδείας, τελώντας υπό σύγχυση, προχωρούσε σε αλλαγές στη διαδικασία εξετάσεων αλλά και στο περιεχόμενο και δομή των εξεταστικών δοκιμίων. Τρανή απόδειξη της προχειρότητας και επιδερμικότητας με την οποία προσέγγισε το θέμα η Επίσημη Πλευρά και η παντελής απουσία επιστημονικότητας ή στρατηγικής επί του θέματος.
 • Ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη καταστρατηγήσει τους κανονισμούς εξετάσεων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, αφού μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις γίνονταν αλλαγές επί αλλαγών. Αξίζει να αναφερθεί πως στους κανονισμούς, αναφέρεται ρητώς πως «η εξεταστέα ύλη καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων».

Ουσιαστικά, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά το «έγκλημα» που διενεργήθηκε εις βάρος της κυπριακής εκπαίδευσης τον Ιούλη του 2015 (ψήφιση του ΝΣΔΕ) και επαναλήφθηκε τον Ιούνη του 2017 (ψήφιση κανονισμών ΝΣΔΕ). Κάποια Κόμματα έστω και πολύ καθυστερημένα και αφού υπερψήφισαν το σχέδιο, πλέον δείχνουν κυρίως για προεκλογικούς λόγους να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα εφαρμογής του ΝΣΔΕ και τα πολλά αλλά που προκύπτουν ή θα προκύψουν από τον πρόχειρο τρόπο που προσεγγίστηκε το όλο εγχείρημα. Δείχνουν επίσης, να αντιλαμβάνονται την προχειρότητα με την οποία προσεγγίστηκαν οι εξετάσεις και το περιεχόμενό τους!

Το ΝΣΔΕ είναι ξεκάθαρο πως θα δημιουργήσει πολλά και αλυσιδωτά προβλήματα στην Παιδεία του τόπου. Ήδη είμαι εμφανές πως υπάρχουν σοβαρά νομικά αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αναταραχές στην Εκπαίδευση του τόπου. Τα πολιτικά κόμματα, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν έστω και αργά και να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των υποψηφίων αλλά και της Παιδείας του τόπου. Αντί να πανηγυρίζουν για τα κατορθώματά τους, ας δουν την αλήθεια κατάματα και ας διορθώσουν έστω και τώρα τα όσα στρεβλά οι ίδιοι έχουν προκαλέσει!

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Εκπαιδευτικός Δημοτικής, Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ

Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Εκπαιδευτικός Δημοτικής, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ

Αναστασία Μαγίδου, Αντικαταστάτρια Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat November 04, 2017, 17:32:51
Επιπλέον το Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα μεταβάλεται σε ρωμαϊκή αρένα στην οποία κυριάρχη αξία θα είναι το " ο θάνατος σου η ζωή μου " αφού ο διορισμός του καλύτερου παπαγάλου θα οδηγήσει στην απόλυση του λιγότερου καλού. Αυτό βέβαια για δύο χρόνια αφού ένας καλύτερος μονομάχος (συγγνώμη παπαγάλος ) μπορεί να εκτοπίσει τον προηγούμενο νικητή. [ Ή ακόμα και ο ηττημένος να πάρει τη ρεβανς ] Οι πραγματικοί κερδισμένοι είναι τα πανεπιστήμια και οι πάροχοι ιδιαιτέρων που θα συνεχίσουν να πουλούν τίτλους ιδιαίτερα και ελπίδες διορισμού.
Όσο για την εκπαίδευση, για την οποία υποτίθεται έγινε αυτή η αλλαγή, θα συνεχίσει να έχει τα χάλια της αφού η παραβάτικότητα θα συνεχίσει να σπάει κόκκαλα και οι άλλες ενδογενείς αδυναμίες της δεν θα χαθούν ως δια μαγείας λόγω..του δόγματος του παπαγάλου..

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016