KESJULY18

2017-11-02 23:00:34
Ο Καδής προσφώνησε την 39η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι

Ο Καδής προσφώνησε την 39η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετέχει στην 39η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO στο Παρίσι ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της  Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γενική Διάσκεψη των κρατών μελών της UNESCO συνέρχεται κάθε δύο χρόνια με σκοπό τον καθορισμό και την έγκριση του προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού της UNESCO για την επόμενη διετία.

Στη σημερινή προσφώνηση της ολομέλειας της Διάσκεψης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστήμης και της επικοινωνίας, ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική δέσμευση της Κύπρου στα ιδεώδη που πρεσβεύει η UNESCO.

Η  Κύπρος ανέφερε ο κ. Καδής, έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Η.Ε. για την αειφόρο ανάπτυξη και ειδικότερα  στον Στόχο 4 που αφορά την «Ποιοτική Εκπαίδευση».

Ο κ. Καδής τόνισε ότι η Κύπρος είναι αφοσιωμένη στο κοινό όραμα που έχει ως επίκεντρο τη διασφάλιση δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης για όλους. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για τη δημιουργία ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσφυγική κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που οδήγησε αναπόφευκτα και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Προς αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, λήφθηκαν μέτρα για ενσωμάτωση των μαθητών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο ίδιο πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε πρόσφατα αναβαθμισμένη εκπαιδευτική πολιτική που σχετίζεται με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, η οποία στοχεύει στην χωρίς προβλήματα ένταξη όλων των  μαθητών  στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο  κ. Υπουργός σημείωσε την πρόοδο της Κύπρου στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειοφόρο Ανάπτυξη και έκανε ειδική αναφορά στην Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με θέμα το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εφαρμογή της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο υιοθετήθηκε από 14 χώρες και 5 Διεθνείς Οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε τις ενέργειες της Κύπρου, κατά την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που αφορούν στα πολιτιστικά αγαθά. «Η Σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό νομικό όργανο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε ο κ. Καδής, καλώντας τα Κράτη Μέλη να την υπογράψουν.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ξεχωριστό και επιτυχημένο, όπως είναι η ανάδειξη του αλληλοσεβασμού και της πολυπολιτισμικότητας, αξίες που πρεσβεύει και η ίδια η UNESCO.

Κλείνοντας, ο κ. Υπουργός, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου για υλοποίηση των στόχων και του οράματος της UNESCO σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο υλοποίησης αυτών των στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της 39ης Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε και στην Υπουργική Συζήτηση Υψηλού Επιπέδου με θέμα τη «Λογοδοσία στην Εκπαίδευση». Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός παρουσίασε τη μεθοδολογία που εφάρμοσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την ανάπτυξη και παρακολούθηση της υλοποίησης του Στρατηγικού του Σχεδιασμού και εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλει στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με περισσότερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Τέλος, στο περιθώριο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, ο Κώστας Καδής είχε τη ευκαιρία να συζητήσει με ομολόγους του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα ζητήματα που σχετίζονται με την προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718