KESJULY18

2017-11-02 14:37:17
Γονείς Μέσης: Μας ανησυχεί η εύκολη πρόσβαση των μαθητών στο αλκοόλ και στον καπνό

Γονείς Μέσης: Μας ανησυχεί η εύκολη πρόσβαση των μαθητών στο αλκοόλ και στον καπνό


 Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «προσκλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, όπως παραστεί και καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της σε ότι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος για την αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στο αλκοόλ και τη χρήση του από τους μαθητές και ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού για το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά (ESPAD).

Η Συνομοσπονδία, αναγνωρίζοντας το σοβαρό θέμα της χρήσης του αλκοόλ και άλλων ουσιών από τους ανήλικους και ανησυχώντας για την αυξητική τάση του φαινομένου, έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει προχωρήσει σε επαφές και συνεργασία με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, η Αστυνομία, ο ΚΟΑ, ο Οργανισμός Νεολαίας, η Σχολιατρικές Υπηρεσίες και άλλους. Ως Γονείς θεωρούμε ότι δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και μας ανησυχεί τα μέγιστα η εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ και στον καπνό αλλά και σε άλλες απαγορευμένες ουσίες.

Μετά από 2 χρόνια συστηματικής έρευνας καταλήξαμε και καταθέσαμε στην Κοιν. Επιτροπή τις πιο κάτω απόψεις:

Παρ’ όλο ότι η Νομοθεσία υπάρχει, δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει. Η σωστή και αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, τόσο για τους ανήλικους όσο και για τους προμηθευτές.

Η σωστή ενημέρωση των παιδιών, αλλά και των γονιών τους, για τις συνέπειες της χρήσης του αλκοόλ, πρέπει να γίνει οργανωμένα και συστηματικά. Με στοχευόμενα προγράμματα στα σχολεία, με τηλεοπτικά spots αλλά και με τη χρήση των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά. Τα βιωματικά εργαστήρια, και αν είναι δυνατό με τη συμμετοχή πρώην χρηστών ή θυμάτων, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην αφύπνιση των παιδιών.

Η ενίσχυση του αθλητισμού θα συμβάλει στην μείωση του προβλήματος. Μέσα από τον αθλητισμό θα μάθουν να σέβονται το σώμα τους και να θέλουν να το διατηρούν υγιές. Στα περισσότερα από τα σχολεία μας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά προβλήματα. Από τις υποδομές, έως τον εξοπλισμό. Το μάθημα της γυμναστικής πρέπει να ενισχυθεί. Επίσης το Υπουργείο πρέπει να θεσμοθετήσει το μάθημα Αγωγής Υγείας. Παράλληλα η σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων θα εμφανιστούν, αλλά και θα μπορούν να παρέχουν σωστή ενημέρωση.

Στα περίπτερα, που πολλές φορές βρίσκονται πολύ κοντά σε σχολεία, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, πωλούνται ελεύθερα στους μαθητές. Όχι μόνο δεν ζητείται ταυτότητα από τον αγοραστή, αλλά στην περίπτωση των καταλυμάτων που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, ο υπάλληλος γνωρίζει ότι έχει να κάνει μα μαθητή, αφού πηγαίνει με τη στολή του! Οι συχνοί και συστηματικοί έλεγχοι από την αστυνομία θα βοηθούσαν.

Τα διάφορα κέντρα διασκέδασης, παρανομούν επιτρέποντας την είσοδο σε ανήλικούς.  Εκεί ανεξέλεγκτα οι ανήλικοι έχουν πρόσβαση στο αλκοόλ. Η ευθύνη βαραίνει και τους γονείς, αλλά και την αστυνομία. 

Η ευαισθητοποίηση των γονιών, αλλά και η καλλιέργεια ενσυνείδητου πολιτισμού στους γονείς μέσα από προγράμματα που απευθύνονται στους γονείς, θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν από νωρίς το θέμα αυτό.

Οι όποιες δράσεις πρέπει να είναι συνεχείς. Καλές οι «εκστρατείες ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης», αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Οι δράσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά, να ενισχύονται με διάφορους τρόπους και σίγουρα να αξιολογούνται τα αποτελέσματα και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται.

Όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν κάτω από ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέσα από την έρευνα που κάναμε ως Οργανωμένοι Γονείς διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει συντονισμός των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, το αντίθετο μάλιστα.

Με την κατάθεση των θέσεων μας ευελπιστούμε ότι θα βοηθηθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση λήψης αποφάσεων για αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού αυτού θέματος. Οι Οργανωμένοι Γονείς είμαστε πάντα πρόθυμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια για αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος που ανησυχεί και αφορά». 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016