KESJULY18

2017-11-01 16:07:16
Καδής για εξετάσεις του ΝΣΔ: Είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν

Καδής για εξετάσεις του ΝΣΔ: Είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν


«Διαπιστώνεται ότι οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις είναι προσοντούχα άτομα. Η διαδικασία από μόνη της έφερε νέα, προσοντούχα άτομα για να δώσουν μια αναβάθμιση ευρύτερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

   «Οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία. Έγινε προχθές στο Υπουργείο μια διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε ότι όντως τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Φαίνεται ότι όλα είναι έτοιμα. Είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες που θ ακολουθηθούν».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής μιλώντας στο Γ΄ Πρόγραμμα του ΡΙΚ  αναφορικά με τις εξετάσεις στα πλαίσια του Νεου Σχεδίου Διορισμών εκπαιδευτικών στο δημόσια σχολεία.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε τα εξής:   

   «Θα ακολουθήσουμε περίπου τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνται και στις Παγκύπριες Εξετάσεις, ένας θεσμός που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου για τη διαφάνεια και την εγκυρότητα που τον διέπει.

Έχουμε βάλει και επιπρόσθετες δικλείδες ασφάλειας. Η διαδικασία εποπτεύεται από τριμελές σώμα του οποίου προεδρεύει πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και συμμετέχουν σ’ αυτό και 2 έγκριτοι πανεπιστημιακοί.  

Είμαστε έτοιμοι

   Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και μπαίνει σε εφαρμογή μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ο πυρήνας κάθε εκπαιδευτικού συστήματος και από αυτούς εξαρτώνται πάρα πολλά. Αν λοιπόν διασφαλίσουμε το να εισέρχονται εκπαιδευτικοί στην εκπαίδευση με ποιοτικά κριτήρια, τότε κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός Φεβρουαρίου /αρχές Μαρτίου.

Η εξέταση περιλαμβάνει το 50% της συνολικής μοριοδότησης που παίρνει ένας εκπαιδευτικός. Λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, κυρίως ποιοτικά. Τέτοια κριτήρια είναι η εμπειρία και ακαδημαϊκά προσόντα (συναφή με το αντικείμενο που θα διδάξει). Βάσει όλης αυτής της μοριοδότησης θα γίνει κατάταξη των εκπαιδευτικών σε ένα νέο κατάλογο από τον οποίο θα αντλούμε τους εκπαιδευτικούς που θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για τα πρώτα χρόνια κατά 50% καθώς μέχρι το 2027 θα βρίσκεται σε ισχύ και ο παλαιός κατάλογος, ο οποίος λαμβάνει υπόψη μόνο το έτος απόκτησης του πτυχίου.

   Όσοι λοιπόν τώρα περάσουν τη βάση θα διαμορφώσουν έναν νέο κατάλογο από τον οποίο το Υπουργείο θα αντλεί εκπαιδευτικούς για να στελεχώσει τα σχολεία του. Τονίζω ότι αυτός ο κατάλογος θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια. Ο κατάλογος θα αναθεωρείται και θα εκσυγχρονίζεται με τις εξετάσεις που θα γίνονται κάθε δύο χρόνια. Στις εξετάσεις που θα γίνονται κάθε δύο χρόνια θα μπορούν να παρακαθίσουν άτομα που δεν είναι στον κατάλογο αλλά και άτομα που είναι ήδη στον κατάλογο και επιθυμούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

1700 θέσεις την επομενη διετία

   Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρξουν περίπου 1700 θέσεις για εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι μισές θα συμπληρωθούν με το νέο σύστημα διορισμών. Αναμένεται ότι οι υποψήφιοι που θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, ιδιαίτερα αν τις συγκρίνει κανείς με τα ποσοστά επιτυχίας των θέσεων που ανοίγουν γενικά στο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι 1 στους 8 που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις θα διοριστεί. Αν όμως αφαιρέσουμε αυτούς που δεν θα περάσουν τη βάση, οι πιθανότητες να διοριστούν αυτοί που έχουν περάσει τη βάση θα είναι μεγαλύτερες.

48500 υποψήφιοι στο υφισταμενο σύστημα

    Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: με το υφιστάμενο σύστημα έχει διαμορφωθεί ένας κατάλογος με 48500 υποψηφίους που συσσωρεύθηκαν εκεί στη βάση του πότε πήρε ο καθένας το πτυχίο του. Όταν αυτοί οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να μπουν με βάση ποιοτικά κριτήρια βλέπουμε ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός (περίπου 5500) ένιωσε ότι έχει όντως τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση με βάση τα ποιοτικά κριτήρια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Κατά 80% νεαρά άτομα (κάτω των 35 ετών)

Σημειώνω επίσης ότι αναλύοντας τα στοιχεία αυτών των υποψηφίων διαπιστώνεται ότι είναι κατά 80% νεαρά άτομα (κάτω των 35 ετών) σε αντίθεση με τις θέσεις του υφιστάμενου καταλόγου, στον οποίο η πλειοψηφία είναι άνω των 35 ετών. Διαπιστώνεται επίσης ότι οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις είναι προσοντούχα άτομα. Δηλαδή η διαδικασία από μόνη της έφερε νέα, προσοντούχα άτομα για να δώσουν μια αναβάθμιση ευρύτερα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Κωνσταντίνου
Thu November 02, 2017, 17:13:43
Πανέτοιμοι! Για αυτό βγαίνουν ανακοινώσεις δύο μέρες πριν τις εξετάσεις! Χαχαχαχα

Λοΐζος Σέπος
Wed November 01, 2017, 18:00:57
1700 θέσεις την επομενη διετία......

εάν υποβάλουν αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση ΟΛΟΙ οι 60χρονοι ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ που έκαναν πορείες κατά του ορίου των 63 & 65, τότε οι κενές θέσεις θα είναι 3000!!! Αγωνιστές της ΠΟΦΝΕ που είστεεεεεεεεε;

δάσκαλε που δίδασκες .......

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718