KESJULY18

2017-10-30 13:34:17
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρέτησε τον Δρα Γιώργο Κυριακίδη, Σύμβουλο της Ιατρικής Σχολής

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρέτησε τον Δρα Γιώργο Κυριακίδη, Σύμβουλο της Ιατρικής Σχολής


    Μέσα σε βαρύτατο πένθος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ιατρική Σχολή, η πανεπιστημιακή και σύσσωμη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου αποχαιρέτησαν, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, τον θεμελιωτή των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο και Σύμβουλο της Ιατρικής Σχολής,  ρα Γιώργο Κυριακίδη, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017, σε ηλικία 74 χρόνων, μετά από μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του εκλιπόντος τελέστηκε τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 και η ώρα 14:30, στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ιατρική Σχολή εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά του αείμνηστου Γιώργου Κυριακίδη, αγαπημένου ιατρού και συναδέλφου. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυμάτιζαν μεσίστιες μέχρι την τέλεση της κηδείας ως ένδειξη πένθους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο χώρος της υγείας και της επιστήμης είναι πλέον φτωχότερος. «Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, έναν ξεχωριστό επιστήμονα, του οποίου η επιστημονική διαδρομή ταυτίστηκε με την αφοσίωσή του για ευαισθητοποίηση του κοινού στη δωρεά ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση. Υπηρέτησε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και την ιατρική επιστήμη με πάθος και ενθουσιασμό και υπήρξε πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων. Η λειτουργία της πρώτης κρατικής Ιατρικής Σχολής είναι απόλυτα συνυφασμένη με το όνομα του Δρα Κυριακίδη. Είναι πραγματικά μια απώλεια όχι μόνο για τους οικείους του, αλλά και για την επιστημονική κοινότητα και την Κύπρο ολόκληρη. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια»

Ο Δρ Γιώργος Κυριακίδης υπηρέτησε για σειρά ετών από τη θέση του Διευθυντή του Παρασκευαίδειου Χειρουργικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και διενήργησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο το 1986. Σπούδασε Ιατρική σε Ισραήλ και ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιδιαίτερα νεφρών. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital στην Florida. Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου δημιούργησε και διηύθυνε το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία στο οποίο πραγματοποίησε πάνω από 800 μεταμοσχεύσεις, πέραν εκείνων που είχε πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως Σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία διορίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013, στο πιο κρίσιμο σημείο της, κατά την εισδοχή των πρώτων της φοιτητών.

Σύμφωνα με την πρώην Υπεύθυνη Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής, κα Μαρίνα Σωτηριάδου- Πετρίδου,  παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο του προνοούσε κάποιο ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης, ο εκλιπών αφιέρωνε απεριόριστο χρόνο για τη λειτουργία και οργάνωση της Σχολής, η οποία στα πρώτα της βήματα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ήταν ο άνθρωπος που πρόθυμα αναλάμβανε πάσης φύσεως καθήκοντα: από την καθοδήγηση φοιτητών μέχρι θέματα διοικητικής οργάνωσης. Λόγω της καλής του φήμης και των επαγγελματικών του σχέσεων μεταξύ του ιατρικού κόσμου της Κύπρου αποτέλεσε τον κύριο σύνδεσμο επαφής μεταξύ της Ιατρικής Σχολής και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο της ιατρικής αποτέλεσε σημαντικό φάρο για την μετέπειτα εξέλιξη της Σχολής αφού πολλές ιδέες και διαδικασίες, που υλοποιήθηκαν με επιτυχία, βασίστηκαν σε αυτήν.

Ο εκλιπών Δρ Γιώργος Κυριακίδης ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και έχαιρε την εκτίμηση και το σεβασμό όλου του προσωπικού και των πρώτων φοιτητών της Σχολής και όχι μόνο. Οι ομάδες των φοιτητών που επόπτευε μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν.

Και όταν ακόμη η επάρατος νόσος του κτύπησε την πόρτα και αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα που τόσο αγαπούσε, ακόμη και τότε ενδιαφερόταν πάντα για την πρόοδο της Σχολής. Ρωτούσε και μάθαινε και από μακριά έλεγε τη γνώμη του και έδινε τις συμβουλές του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπητή μας οικογένειά του. Αντίο γιατρέ μας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016