KESJULY18

2017-10-29 06:51:09
Διεκδίκηση γενικών αυξήσεων μισθών και παρεμφερών στο δημόσιο για τα έτη 2017-2018

Διεκδίκηση γενικών αυξήσεων μισθών και παρεμφερών στο δημόσιο για τα έτη 2017-2018


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Παλαιότερα σκοπός των συντεχνιών ήταν η διεκδίκηση αυξήσεων μεγαλύτερων του ποσοστού αύξησης του Α.Ε.Π. Ο λόγος απλός. Η κατανομή του Α.Ε.Π. αδικούσε πάντα τους μισθωτούς. Διεκδικούσαμε μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο που πάντα πήγαινε στους λίγους εκλεκτούς και προνομιούχους. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέβαλε, ελέω κρίσης, τη σύνδεση των αυξήσεων με το Α.Ε.Π. Έτσι η άνιση κατανομή θα διαιωνίζεται και οι μισθοί πείνας θα είναι εσαεί  ο κανόνας. Τα ψίχουλα αυτά που η ίδια κυβέρνηση επέβαλε, κωλυσιεργεί να τα δώσει και αφήνει τη διαπραγμάτευση για μετά τις εκλογές τον Μάιο του 2018.

Η γενική συμφωνία πλαίσιο της κυβέρνησης με τις συντεχνίες ΠΕΟ ΣΕΚ  και ΔΕΟΚ για τους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει το δικαίωμα διεκδίκησης αυξήσεων για το 2017 ίση με το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού Α.Ε.Π.  Δεδομένου ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2017 θα φτάσει ή υπερβεί ελαφρά το 3% και το ποσοστό επιβάρυνσης λόγω προσαυξήσεων και  ΑΤΑ δεν υπερβαίνει το 1%, υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης γενικών αυξήσεων  έως 2%.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε την κατάργηση της επιπλέον αποκοπής 0,8% έως 2% που επιβλήθηκε το 2014 με το πρόσχημα της διασφάλισης θέσεων εργασίας. Αν υποθέσουμε ότι η μέση αύξηση που θα προκύψει από την πιο πάνω κατάργηση είναι 1,3% έως 1,5% απομένει και ένα ποσοστό 0,5% έως 0,7% για διεκδίκηση παρεμφερών ωφελημάτων. Εισηγούμαι όπως το ποσοστό αυτό δοθεί για προικοδότηση του Ταμείου Ευημερίας μελών ΠΟΕΔ.

Επιτέλους ας διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε χάσει πάρα πολλά. Οι συνολικές απώλειες λόγω μειώσεων μισθών, μη καταβολής προσαυξήσεων, επιβολής αυξημένων συνταξιοδοτικών εισφορών και υγειονομικής περίθαλψης, φτάνουν αθροιστικά το 30%. Οι συντάξεις έχουν κουτσουρευτεί και, ακόμα χειρότερα, οι δάσκαλοι που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβρη του 2011 δεν δικαιούνται επαγγελματική σύνταξη και εφάπαξ. Στην ουσία έχουμε πληρώσει τις αμαρτίες των τραπεζιτών αφού χάσαμε συνολικά δύο δισεκατομμύρια στα τελευταία πέντε χρόνια. Η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει. Περιμένουμε από την ΠΟΕΔ να διεκδικήσει. Αν και το κλίμα δεν ευνοεί απεργίες, θα μπορούσαμε σαν πρώτο μέτρο να σταματήσουμε όλες τις μη υποχρεωτικές δράσεις που γίνονται  σε μη εργάσιμο χρόνο.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Γραφειοκρατία, παραβατικότητα, σχέδια δράσης, στόχοι σχολικής μονάδας, αναλυτικά, κριτικός γραμματισμός, δείκτες επιτυχίας και επάρκειας, βροχή εγκυκλίων, επαγγελματική μόρφωση, νέοι κανονισμοί λειτουργίας σχολείων, παρεμβάσεις γονέων, διαγωνισμοί, αλφαβητισμός, πολυθεματικές, καταγγελίες γονιών για ψύλλου πήδημα.. και πάει λέγοντας. Η καθημερινότητα μας γίνεται συνεχώς  χειρότερη, η πίεση πάνω στο προσωπικό αυξάνει κάποιοι από εμάς θα πεθάνουν πρόωρα από εγκεφαλικά και άλλες επαγγελματικές ασθένειες, παρόλα αυτά η προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε. μας παρουσιάζουν ως περιττό λίπος  και  προνομιούχους. Μήπως φταίμε και εμείς που ανεχόμαστε την προπαγάνδα;  

Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2017 – 2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016