KESJULY18

2017-10-28 22:38:07
30μηνοι εκπαιδευτικοί: Ήρθε η ώρα τα έργα να γίνουν πράξεις

30μηνοι εκπαιδευτικοί: Ήρθε η ώρα τα έργα να γίνουν πράξεις


Με ανακοίνωσή της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Η επιμονή για την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Διορισμού στην εκπαίδευση, χωρίς να εξευρεθούν πρώτα οι τρόποι που θα διασφαλίζουν τους εκπαιδευτικούς με πολυετή πείρα στα σχολεία, όχι μόνο πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα μιας μεγάλης ομάδας εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά επηρεάζει αρνητικά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα! Συγκεκριμένα, αυτή η «αλλαγή» που φαίνεται να γίνεται χάριν της αλλαγής αφήνει με μαθηματική ακρίβεια εκτός εκπαίδευσης, νεαρούς έμπειρους εκπαιδευτικούς στους οποίους το κράτος έχει επενδύσει εδώ και μία δεκαετία. Η πολυετής πείρα τους, εντός των σχολικών τάξεων, θα έπρεπε να αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για το κράτος ώστε να βρεθούν οι τρόποι για να συνεχίσουν να προσφέρουν με τον ίδιο ζήλο στις σχολικές μονάδες. Με απογοήτευση όμως διαπιστώνει κανείς ότι το κράτος έχει αγνοήσει την εν λόγω ομάδα εκπαιδευτικών και όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό διέπει και έχει προχωρήσει σε μια βεβιασμένη εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών.

Παρολ’ αυτά, η αναγνώριση του καθεστώτος του Αορίστου Χρόνου και στην Εκπαίδευση αποτελεί ηλιαχτίδα για τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αντικαταστατών και Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης έχει ήδη πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΛΑΜ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ), με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων καθώς επίσης και με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κύριο Κώστα Καδή. Στις συναντήσεις αυτές έχει αναλυθεί εκτενώς το δίκαιο αίτημα των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει ή αναμένεται να συμπληρώσουν τους 30 μήνες προϋπηρεσίας αθροιστικά, όπως αναγνωριστούν ως Αορίστου Χρόνου Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί. Στον άξονα αυτόν έχει στηριχθεί η κατάθεση πρότασης νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους του βουλευτή κ. Πανίκου Λεωνίδου, έτσι ώστε :

 Α) να καταστούν αορίστου χρόνου όλοι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί ορισμένου χρόνου που συμπληρώνουν τριάντα (30) μήνες υπηρεσίας (είτε ως συμβασιούχοι/έκτακτοι είτε ως αντικαταστάτες είτε ως αθροιστική υπηρεσία των δύο) στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, και

Β) η μεταβατική περίοδος για την παράλληλη εφαρμογή του Πίνακα Διοριστέων και του Πίνακα Διορισίμων να παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2028, αντί για την 31η Αυγούστου 2027, που ισχύει σήμερα και η αποκλειστική εφαρμογή της πρόσληψης εκπαιδευτικών λειτουργών από του Πίνακα Διορισίμων να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2029.

Η εν λόγω πρόταση δικαιώνει όλους τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς και εναρμονίζει τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας για το καθεστώς αορίστου χρόνου με την ευρύτερη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δυστυχώς όμως, ενώ η συγκεκριμένη τροπολογία έχει κατατεθεί εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης δεν το έχει θέσει ως θέμα για συζήτηση, με αποτέλεσμα πρόταση νόμου να βρίσκεται στο περιθώριο.  Συνεπώς, καλούμε τον κ. Χατζηγιάννη να μας απαντήσει δημόσια γιατί καθυστερεί τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης νόμου, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να διορθώσει την αδικία εις βάρος των 30μηνιτών εκπαιδευτικών,  αν υπάρξει νομικός τρόπος.Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.

Καταληκτικά, είναι ευθύνη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΝΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ να ασκήσουν πιέσεις για να συζητηθεί η συγκεκριμμένη πρόταση νόμου ως ύψιστη προτεραιότητα στην ατζέντα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι αναμένουμε από ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ όχι μόνο να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το θέμα να συζητηθεί  το συντομότερο δυνατό αλλά και να στηρίξουν με τη θετική τους ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις 2 πρατάσεις νόμου του κ. Λεωνίδου. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση αλλά και θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες τόσο για το κράτος όσο και για την κυπριακή δημόσια εκπαίδευση.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι για κάθε αδικία και για κάθε κακό που συνέβη στην ανθρωπότητα οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς. Θα τολμήσουν λοιπόν, να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, έστω και την υστάτη;»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016