KESJULY18

2017-10-25 14:30:34
Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών από το Τμήμα Κοιν. Εργασίας του Παν. Frederick

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών από το Τμήμα Κοιν. Εργασίας του Παν. Frederick


Για μια ολιστική προσέγγιση στην κατανόηση, πρόληψη και αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών της σχολικής κοινότητας

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ*

Σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σύνθετα προβλήματα  και νέους τύπους οργάνωσης της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικό- οικονομικές συνθήκες, η χαλάρωση των κοινωνικών  και οικογενειακών δεσμών, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η βία, η κακοποίηση, οι ουσίες εξάρτησης, οι ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές, η μετανάστευση, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, η φτώχεια, είναι μόνο μερικοί  από τους παράγοντες κινδύνου που εμποδίζουν και επηρεάζουν τόσο την ένταξη όσο και την εξελικτική πορεία των παιδιών εντός του εκπαιδευτικού  συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου (2016) το 27,7% των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ ποσοστό 13,6% αντιμετωπίζει σοβαρή υλική στέρηση. Αν αυτό το μεταφράζαμε σε μια Σχολική Μονάδα που απαριθμεί 150 μαθητές, πιθανώς να  μπορούσαμε να πούμε ότι, περίπου 50 μαθητές από κάθε εκπαιδευτικό πλαίσιο κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Κατά πόσο όμως μιλάμε για εκούσια εγκατάλειψη ή για ένα τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος που αποβάλει ή και απορρίπτει την κοινωνική νοσηρότητα;

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το  ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να ανταποκριθεί λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη μετουσίωση, εξέλιξη και διαμόρφωση αυτών των κοινωνικών συνθηκών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ίδιου του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.  

Η  νοσηρότητα αυτών των συνθηκών δημιουργούν επομένως την ανάγκη για ένα διαφορετικό σχολικό περιβάλλον/εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα υιοθετεί μίαν ολιστική προσέγγιση στην κατανόηση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών της σχολικής κοινότητας και θα δημιουργεί ένα ευρύτερο υποστηρικτικό δίκτυο φροντίδας για τα παιδιά με τη συνεργασία ειδικών από διαφορετικούς κλάδους.

Σε αυτό, το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνο του δίχως τη συνεργασία της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών. Η συνεισφορά του κλάδου της Κοινωνικής Εργασίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη γεφύρωση της ζωής των παιδιών εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής τους επίδοσης και εξέλιξης  μέσα από τη συνεργασία οικογένειας, σχολείου και κοινότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Προγράμματα  Εξειδίκευσης  Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών, διάρκειας 100 ωρών, για τους μήνες Νοέμβριο 2017- Δεκέμβριο 2017. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση Ειδικών Επιστημόνων Κοινωνικής Εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο της Σχολικής Κοινωνικής Εργασίας μέσα από την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για εφαρμογή στο χώρο της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα πλαισιώνουν 10 εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό Κέντρο Frederick, τηλ: 22394491και για συμπλήρωση αίτησης ενδιαφέροντος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.frederick.ac.cy/EKEK.

*Επιστημονική Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος

Σχολή Επιστημών της Αγωγής  και Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας

Πανεπιστήμιο Frederick


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016