KESJULY18

2017-10-24 10:37:56
Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών στο ΤΕΠΑΚ με τον Δρα Ζάμπογλου

Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών στο ΤΕΠΑΚ με τον Δρα Ζάμπογλου


   Το Κέντρο Γλωσσών σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσαν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 ομιλία με θέμα «Η σημαντικότητα της γλωσσικής επικοινωνίας στον χώρο της υγείας: βιωματικές εμπειρίες από τον χώρο της ογκολογίας» με κύριο ομιλητή τον Δρα Νίκο Ζάμπογλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τον εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών.  

Τον γιατρό προσφώνησε η Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών, Δρ. Σαλώμη Παπαδήμα – Σοφοκλέους, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους στόχους με βάση τους οποίους θεσπίστηκε η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι στόχοι αυτοί ταυτίζονται με τον εν γένει ρόλο του Κέντρου Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ που είναι να ενθαρρύνει την εκμάθηση γλωσσών και να προάγει την πολυγλωσσία, την πολιτιστική πολυμορφία και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η κυρία Παπαδήμα αναφέρθηκε εν συντομία στην εξαίρετη πορεία του γιατρού, επισημαίνοντας τόσο το σπουδαίο έργο που επιτελεί όσο και την αναγνώριση που τυγχάνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χωρίς σε καμία περίπτωση ο ίδιος να λησμονεί τη γενέτειρά του, τη Λεμεσό.

Στη συνέχεια ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Αντρέας Αναγιωτός, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Γλωσσών του ΤΕΠΑΚ στην πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα. Περαιτέρω, ο κύριος Αναγιωτός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο με τον Δρα Ζάμπογλου, εξήρε το τεράστιο έργο του γιατρού. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που το πανεπιστήμιο δίνει βήμα σε τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν τόσο τη γνώση όσο και τον δημόσιο διάλογο.  

Στην ομιλία του, ο Δρ. Ζάμπογλου αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συμπεριφοράς κατά την επικοινωνία με τους ασθενείς, ειδικότερα με άτομα τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εξήγησε, μέσα από παραδείγματα, ότι κάθε ασθενής και κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως μοναδική. Ο γιατρός πρέπει να δομήσει σχέση εμπιστοσύνης, ενώ η ειλικρίνεια είναι κλειδί στην ενίσχυση της σχέσης αυτής. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο γιατρός την κατάσταση του ασθενούς παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος, ανέφερε ο γιατρός. Ο ασθενής βρίσκεται σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση και η στάση του γιατρού μπορεί να αλλάξει την εν γένει ψυχολογία του. Το σημαντικό για τον ασθενή είναι να καταλάβει ότι ο γιατρός είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Σύμφωνα με τον Δρα Ζάμπογλου, οι πρώτες λέξεις του γιατρού πρέπει να στοχεύουν στην οικειότητα, στην ψυχική σύνδεση γιατρού και ασθενή, εντοπίζοντας ένα σημείο που θα βοηθήσει τη σύνδεση αυτή. Από την άλλη, τόνισε ο γιατρός, δεν θα πρέπει να δένεται συναισθηματικά ο γιατρός με τον ασθενή αλλά το ιδανικό είναι να ισορροπεί ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Η όλη παρουσίαση έγινε μέσα από την αφήγηση πλούσιων βιωματικών εμπειριών του από τον χώρο της ογκολογίας.

Την ομιλία παρακολούθησαν φοιτητές και προσωπικό της Σχολής Επιστημών Υγείας, προσωπικό και φοιτητές του Κέντρου Γλωσσών, φοιτητές και προσωπικό άλλων Σχολών αλλά και άτομα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Το κοινό ανταποκρίθηκε επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήματα και συμμετέχοντας στην παρουσίαση του γιατρού με αφηγήσεις δικών τους βιωματικών εμπειριών. Ο γιατρός απάντησε, είτε δίνοντας την προσωπική του άποψη είτε αναφέροντας συγκεκριμένα βιώματα μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στον χώρο της ογκολογίας.

Στον επίλογο της εκδήλωσης, το Κέντρο Γλωσσών τίμησε τον Δρα Ζάμπογλου, ευχαριστώντας τον που διέθεσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να μιλήσει για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών στο ΤΕΠΑΚ με τον Δρα Ζάμπογλου

Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών στο ΤΕΠΑΚ με τον Δρα Ζάμπογλου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718