KESJULY18

2017-10-23 14:51:54
Καδής:  Το 2018 έτος υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση

Καδής: Το 2018 έτος υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση


«Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της εκπαίδευσης και την ποιότητά της, αφού τα επόμενα χρόνια θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά τους αποτελέσματα», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός του ΥΠΠ ανέρχεται σε €1.041.957.723, παρουσιάζοντας για το 2018 συνολική αύξηση ύψους €47.44 εκ.  Συγκρίνοντας τον αναθεωρημένο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2017 με τον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2018, οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €28.14 εκ. και οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €19.3 εκ.  Αναφερόμενος στο ύψος του προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Καδής τόνισε ότι επανέρχεται, μετά από χρόνια, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση.  «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος βρίσκονται υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης· καταδεικνύει επίσης τη σταθερή προσήλωσή της σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολοισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για το 2018, ο οποίος θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, ο κ. Καδής τόνισε ότι «το ΥΠΠ προχώρησε σε “τολμηρές” μεταρρυθμίσεις και κατά συνέπεια το 2018 θα είναι η χρονιά που το Υπουργείο θα κληθεί να στηρίξει την εφαρμογή και καθιέρωση μιας σειράς σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά και εισήλθαν πλέον στη φάση της υλοποίησης».  Ο κ. Καδής ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή της στην τελική διαμόρφωση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτές, όπως είπε, εγκρίθηκαν μετά από διαβούλευση και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.   

Στην παρουσίασή του, ο κ. Κώστας Καδής αναφέρθηκε στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και δράσεις που ανέπτυξε το ΥΠΠ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες, τα νέα ωρολόγια προγράμματα και την εφαρμογή του νέου, σύγχρονου Λυκείου, τη λειτουργία των Αθλητικών και Μουσικών Γυμνασίων και την επέκταση των Αθλητικών και Μουσικών Λυκείων σε όλες τις πόλεις, την επέκταση των ολοήμερων σχολείων και τη δημιουργία των Δημόσιων Θερινών Σχολείων. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός επισήμανε την εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας Μέσης Εκπαίδευσης, την εισαγωγή του νέου ολοκληρωμένου πλαισίου για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εισαγωγή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση και στο επόμενο βήμα υλοποίησής του, που είναι η διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων τον ερχόμενο μήνα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις εν εξελίξει προσπάθειες εκσυγχρονισμού και άλλων σημαντικών πτυχών του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι Παγκύπριες εξετάσεις, το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, ο ηλεκτρονικός αλφαβητισμός μαθητών και εκπαιδευτικών, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων - μετά και τα χαμηλά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συμμετοχή της Κύπρου στις διεθνείς έρευνες-, καθώς και η προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government) στην κυπριακή εκπαίδευση.  

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις καινοτομίες που υιοθετήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-20118, με στόχο την ενίσχυση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας των σχολείων.  Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υπουργός στην έναρξη, τον ερχόμενο μήνα, της δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τα παιδιά με αναπηρίες, μέσα από την κατάθεση και τη σύνθεση απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε πως «η πορεία που διαγράφει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τελευταία πενταετία, αποτελεί τρανή απόδειξη της στοχοπροσήλωσής του στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της Παιδείας, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνίας και την ενδυνάμωση της οικονομίας μας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016