KESJULY18

2017-10-23 12:21:59
Σε μισθολόγιο, Παν. Κύπρου, ΚΟΑ, κτιριολογικό και ΝΣΔ, η αύξηση  €47.44εκ του προϋπολογισμού του ΥΠΠ

Σε μισθολόγιο, Παν. Κύπρου, ΚΟΑ, κτιριολογικό και ΝΣΔ, η αύξηση €47.44εκ του προϋπολογισμού του ΥΠΠ


Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για το 2018 ανέρχεται στο €1.041.957.723, παρουσιάζει συνολική αύξηση ύψους €47.44εκ.. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής μιλώντας σήμερα Δευτέρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε στα εξής:

Η πορεία που διαγράφει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), κατά την τελευταία πενταετία, αποτελεί τρανή απόδειξη της στοχοπροσήλωσής του στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της Παιδείας, στη στήριξη του Πολιτισμού, στην ενίσχυση της κοινωνίας καθώς και στην ενδυνάμωση της οικονομίας μας. Στο ΥΠΠ συλλειτουργούν και συνυπάρχουν οι τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Νεολαίας και του Αθλητισμού. Οι τομείς αυτοί  κατέχουν σημαντική θέση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της ∆ημοκρατίας (Πτ∆) και βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση για ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού. Στον πρόσφατο απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης, ο ΠτΔ αναφέρθηκε «στην υιοθέτηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων προκείμενου μέσα από τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του συστήματος να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες του κράτους». Ακριβώς, σε αυτού του είδους τις «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις προχώρησε το Υπουργείο μας.

Το 2018, συνεπώς, το ΥΠΠ θα στηρίξει την καθιέρωση των σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και οι πλείστες εξ’ αυτών βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές εγκρίθηκαν μετά από διαβούλευση και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή στην τελική διαμόρφωση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων.   

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα που η οικονομία στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη γνώση, η επένδυση στην παιδεία αναγνωρίζεται ως επιτακτική ανάγκη. Στον προϋπολογισμό του ΥΠΠ, που έχει κατατεθεί ενώπιόν σας, αποτυπώνεται η έμφαση της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Ο προϋπολογισμός του ΥΠΠ για το 2018, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης, στους πιο πάνω τομείς. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που απορρέουν από το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018-2020, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Μαΐου 2017, και στο οποίο καθορίστηκαν οι ανώτατες οροφές ανά Υπουργείο, με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του κράτους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΥΠΠ, με συντονισμένες προσπάθειες και σωστό προγραμματισμό, έχει διαμορφώσει τον προϋπολογισμό του, λαμβάνοντας υπόψη δύο σημαντικές παραμέτρους. Την πρώτη παράμετρο αποτελούν οι ανώτατες οροφές δαπανών που έχουν καθοριστεί για το επόμενο οικονομικό έτος. Η δεύτερη και πολύ βασική παράμετρος είναι η πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε να προωθηθούν περαιτέρω οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, η αθλητική καλλιέργεια και η υγιής ενασχόληση της νεολαίας μας.

Στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στο 1.041.957.723, παρουσιάζεται για το 2018 συνολική αύξηση ύψους €47.44εκ.. Αναλυτικότερα, συγκρίνοντας τον αναθεωρημένο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2017 με τον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2018, παρατηρείται ότι οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €28.14εκ. και οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €19.3εκ..

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στις τακτικές δαπάνες οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις πρόνοιες για το μισθολόγιο η οποία ανέρχεται σε €22.8εκ. ( η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην παραχώρηση προσαυξήσεων, στην αύξηση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό,  στην αυξημένη πρόνοια που έγινε για το νέο σύστημα διορισμών (κατά €1εκ.)) και στην αυξημένη πρόνοια για χορηγία προς τον ΚΟΑ κατά €4.9εκ..

Η αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της χορηγίας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά €20εκ. και στην αύξηση της πρόνοιας στο κτιριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠ κατά €3.6εκ..

Οι χορηγίες τόσο προς τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του ΥΠΠ (ΚΟΑ, ΘΟΚ και ΟΝΕΚ), όσο και προς τα τρία ∆ημόσια Πανεπιστήμια (ΠΚ,ΤΕΠΑΚ, ΑΠΚΥ), παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, με εξαίρεση την χορηγία προς τον ΚΟΑ και την χορηγία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγω αυξημένων αναπτυξιακών έργων.

Στη συνέχεια θα προχωρήσω σε μια συνοπτική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις και δράσεις, που ανέπτυξε το ΥΠΠ κατά την προηγούμενη χρονιά και θα αναφερθώ στις προτεραιότητες του Υπουργείου μου όπως διατυπώνονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του.

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016