KESJULY18

2017-10-19 11:57:45
ΤΠΚ: Πρώτο Ευρ. Συνέδριο Λογοτεχνίας: Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής Βασ. Μιχαηλίδη

ΤΠΚ: Πρώτο Ευρ. Συνέδριο Λογοτεχνίας: Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής Βασ. Μιχαηλίδη


Με πρόταση του Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης στο Πρόγραμμα ‘’Πολιτισμός’’ του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού και με χρηματοδότηση του προγράμματος από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, πραγματοποιείται στη Λεμεσό, πόλη που έζησε και δημιούργησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης το «Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λογοτεχνίας» με γενική θεματική: ‘’Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη’’ .

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» και η Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, συνδιοργανώνουν διήμερο Συνέδριο Λογοτεχνίας, για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Κύπριου ποιητή. Το Συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης την 30η και 31η Οκτωβρίου, 2017.

Η απουσία της διαλεκτικής σκέψης του Βασίλη Μιχαηλίδη από τις ελληνικές σπουδές των ΑΕΙ της Ελλάδας και τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης αποτελεί μια ουσιαστική «πρόκληση» ανάπτυξης διαλόγου στο Συνέδριο. Ο εκ προοιμίου στόχος των Συνέδρων είναι η αναγνώριση του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η Κύπρος, ώστε  το  Κυπριακό ιδίωμα να πάρει τη θέση του στα ΑΕΙ, συμπληρώνοντας το πάζλ του ευρύτερου γλωσσικού και πολιτιστικού μας πολιτισμού. Ως αποτέλεσμα στο Συνέδριο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί ομιλητές, λόγιοι και λογοτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα, με τα πορίσματα να κυκλοφορήσουν σε όλα τα ΑΕΙ της Ευρώπης τα οποία διαθέτουν Ελληνικές και Ελληνιστικές Σπουδές.

Φιλοξενούμενοι από ΑΕΙ ομιλητές θα είναι πανεπιστημιακοί από Ελλάδα και Κύπρο, λογοτέχνες και λόγιοι. Η Πρώτη μέρα εγκαινιάζεται από τον Ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κεχαγιόγλου, με την ομιλία «η Ποίηση του Β. Μιχαηλίδη μέσα στις γλωσσικές, στιχουργικές, ειδολογικές και θεματολογικές παραδόσεις του καιρού του» και η Δεύτερη μέρα εγκαινιάζεται από τον Ομότιμο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, με την ομιλία «η γλώσσα και το ύφος του Βασίλη Μιχαηλίδη». Ομιλητές  θα έχουμε, επίσης, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κύπρου την Επίκουρη καθηγήτρια Λουίζα Χριστοδουλίδου και τον καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου αντίστοιχα. Η πρώτη, με την ομιλία της:  «Αφηγηματικές τεχνικές στην “9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)” του Βασίλη Μιχαηλίδη: μια πρώτη προσέγγιση», κι ο δεύτερος με την ομιλία του: «Η Κύπρος και η Λεμεσός στην οποία έζησε και έγγραψε ο Β. Μιχαηλίδης (1849-1917): το ιστορικό πλαίσιο».

Επίσης, φιλοξενούμενοι ομιλητές  από Ελλάδα είναι: Ο κ. Σταύρος Σταύρου (Φιλόλογος, τ. Ειδ. Γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης), με θέμα: ‘Αποτυπώματα της εθνικής συνείδησης στο έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη’, η κυρία Αιμιλία Λυμπεράκη–Besson (Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Υπ. Παιδ. Ελλάδος), με θέμα: ‘Η Γλώσσα, οι διάλεκτοι και η σύζευξή τους- «Το δέον στη διεύρυνση του Γλωσσικού μας ορίζοντα και οι ευεργετικές επιδράσεις στην σύναψή τους με το Κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα στην Εκπαίδευση’ και ο κ. Μανώλης Στεργιούλης (δ. φ. Σχ. Σύμβουλος, Υπ. Παιδ. Ελλάδας), με θέμα: ‘Ο μεγαλοϊδεατισμός στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη’.  Επίσης, δυο ακόμη ομιλητές από την Κύπρο, ο Δρ  Κυριάκος Ιωάννου, μελετητής του Βασίλη Μιχαηλίδη, με θέμα: ‘«Ευγνωμόνει [ή: κατηγόρει], ω πατρίς μου, την Μεγάλην Βρετανίαν»; Η εξελικτική στάση του Βασίλη Μιχαηλίδη απέναντι στους Βρετανούς’ και ο κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (φιλόλογος - μελετητής του κυπριακού ιδιώματος), με θέμα: ‘Ο αλυτρωτικός, μεγαλοϊδεάτης, εθνικός και "εθνικιστής" ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης’

 Τέλος, οι ομιλητές από την φιλοξενούσα τους σύνεδρους Λογοτεχνική Εταιρεία Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Κρίστη Χαράκης (Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και πρ. Δ/ντης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Frederick), με θέμα:  ‘Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη: αναλογικά και προβολικά πρότυπα της γραφής του’ και ο Γ. Γραμματέας Γιώργος Πετούσης, με θέμα: ‘Εξαφάνιση, εντοπισμός και ανεύρεση τάφου του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη στο κοιμητήριο του Αγ. Νικολάου στην πόλη μας’.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα διεξαχθούν, επίσης, δυο εργαστήρια με τίτλο ‘Βασίλης Μιχαηλίδης το πολιτιστικό φαινόμενο’ και ‘Βασίλης Μιχαηλίδης το φιλολογικό φαινόμενο’, τα οποία θα συντονίσουν ο Δρ. Μίμης Σοφοκλέους και κ. Σταύρος Σταύρου αντίστοιχα. Τέλος, ακολουθεί διάλογος ‘Στρογγυλής Τράπεζας’ με θέμα συζήτησης της ποιητική διαλεκτική του Βασίλη Μιχαηλίδη, όπου προεδρεύει ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Χαραλαμπάκης.

 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη (στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης “Βασίλης Μιχαηλίδης”), στις 30 Οκτωβρίου 2017, ώρα 7.00 μ. μ. και θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση: «Η Χιώτισσα», από την ανεξάρτητη ομάδα Κολοσσίου Τάγμα Ιπποτών στο Αμφιθέατρο "Πεύκιος Γεωργιάδης", Κτήριο Ανδρέας Θεμιστοκλέους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου «Βασίλης Μιχαηλίδης» στο κτήριο της Βιβλιοθήκης.

Με το άνοιγμα του Συνεδρίου το πρωί της 30ης  Οκτωβρίου 2017 θα γίνει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού, όπου η σοπράνο κυρία Ιόλη Μουστερή και ο τενόρος κ. Μάριος Δ. Χριστοφίνης θα ερμηνεύσουν δυο νέες συνθέσεις του κ. Χρίστου Μάρκου σε ποίηση Κρίστη Χαράκη και Σταύρου Σταύρου, όπως και ένα ποίημα του αείμνηστου Μιχάλη Μουστερή, πατέρα της τραγουδίστριας. Το απόγευμα στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη θα έχουμε την ευτυχία να ακούσουμε και το κουαρτέτο εγχόρδων των μαθητών του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού.  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
INTERCOLLEGE
MIDMA
AOSINK
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
THALIS
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
global
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016