KESJULY18

2017-10-18 16:17:22
Καδής: Επανασχεδιάζεται με χρονοδιαγράμματα η Ειδική Εκπαίδευση

Καδής: Επανασχεδιάζεται με χρονοδιαγράμματα η Ειδική Εκπαίδευση


Διαβούλευση τους επόμενους δυο μήνες με τους εμπλεκόμενους φορείς 

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την πρόταση του Υπουργείου και τα ορισθέντα χρονοδιαγράμματα για τον επανασχεδιασμό της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις στη Βουλή μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας κατά την οποία συζητήθηκαν οι αυξημένες ανάγκες, τα προβλήματα και οι προοπτικές που δημιουργούνται στην ειδική εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η νομοθεσία για τα ειδικά σχολεία και οι πρακτικές που ακολουθούνται παρόλο ότι κατά καιρούς εκσυγχρονίστηκαν έκλεισαν τον κύκλο τους και επιβάλλεται επανασχεδιασμός της πολιτικής για την ειδική εκπαίδευση με πολύ συγκεκριμένα βήματα.

Διαβούλευση
Συνεχίζοντας είπε πως κατά τους επόμενους δύο μήνες θα διενεργηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ακολούθως θα μετακληθούν εμπειρογνώμονες από την ΕΕ για τη διαμόρφωση του πλαισίου και  νομοθεσίας  που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Ο κ. Καδής συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα υποβληθεί και πρόταση προς ΕΕ για άντληση κοινοτικών κονδυλίων για τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η πρόταση έγινε δεκτή από τους Βουλευτές με θετική  προσέγγιση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επείγει να λυθούν άμεσα, προβλήματα που υπάρχουν και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει προσπάθειες το Υπουργείο Παιδείας.
Παρατηρώντας ότι από τη συζήτηση βγαίνει η εικόνα ότι η ειδική εκπαίδευση έχει παραμεληθεί, ωστόσο αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είπε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υποβάθμισε την ειδική εκπαίδευση αντίθετα της παρείχε ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη.

Ο προϋπολογισμός
Πρόσθεσε πως ο Προϋπολογισμός που αφορούσε την ειδική εκπαίδευση από 10,5 εκ το 2015 έφτασε τα 12,2 εκ. το 2017, ο αριθμός των ειδικών εκπαιδευτικών από τους 556 το 2012 -2013 έφθασε τους 738 σήμερα ενώ οι σχολικοί βοηθοί και συνοδοί από 622 το 2013 έφθασαν τους 793 και εκκρεμεί έγκριση από το Υπουργικό άλλων 55 θέσεων.
Αναφέροντας στη συνέχεια ότι η στήριξη ολοένα και αυξάνεται σημείωσε ότι σήμερα φοιτούν στα σχολεία, στην ειδική εκπαίδευση 9.584 παιδιά, είπε πως σε αυτόν τον αριθμό παιδιών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα.

Φυσιολογικό να παραμένουν 20 διαφωνίες
Περαιτέρω ανάφερε ότι  είναι φυσιολογικό στα 10.000 παιδιά να παραμένουν 20 περιπτώσεις διαφωνιών που συζητούνται μεταξύ γονέων και Υπουργείου Παιδείας, παρόλο όπως είπε το ευκταίο είναι να μην υπήρχαν καθόλου.
Ο κ. Καδής διευκρίνισε περαιτέρω ότι παρουσιάζεται αύξηση των παιδιών στην ειδική εκπαίδευση.
Ερωτηθείς για τη φιλοσοφία που θα διέπει το νέο πλαίσιο της ειδικής εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα κινηθεί στις κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού που εγκρίθηκε το 2011.

Από την ένταξη των παιδιών στην ενσωμάτωση
Θα μεταφερθούμε από την ένταξη των παιδιών στην ενσωμάτωση μέσα σε κανονικά σχολεία όσο περισσότερο γίνεται, είπε προσθέτοντας ότι είναι ευαίσθητο, πολυδιάστατο  και ζήτημα για αυτό και  το Υπουργείο Παιδείας θα μετακαλέσει εμπειρογνώμονές από την ΕΕ ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θέση όλων είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μπαλωματικές και πρόσκαιρες λύσεις, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε συγκίνηση επειδή  όπως είπε η επιμονή της Επιτροπής Παιδείας και των μελών της, για ολοκληρωμένη πολιτική στην ειδική εκπαίδευση απέκτησε σάρκα και οστά.
Τόνισε ότι ο στόχος Βουλής και Κυβέρνησης είναι «να αναπτύξουμε αυτά τα άτομα στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπει η υγεία τους» και σημείωσε ότι καμία ένσταση και καμμιά κριτική δεν ασκήθηκε στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.
Παρατηρώντας ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, είπε πως για την ετοιμασία του νέου πλαισίου για την ειδική εκπαίδευση δεν θα αποφασίσει η εγχώρια σοφία, αλλά θα μετακληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την κατάθεση του σχεδιασμού από τον Υπουργό Παιδείας, και αφού ανέφερε ότι η πρόταση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, είπε πως παραπομπή υλοποίησης του σχεδιασμού το 2010 προκαλεί ανησυχία
Είπε στη συνέχεια ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλά παιδιά με αναπηρίες παραμένουν χωρίς αξιολόγηση και μετέωρα και εξέφρασε την άποψη ότι επείγει η άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ειδική εκπαίδευση.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016