KESJULY18

2017-10-18 00:07:41
Ο Γ. Μπαμπινιώτης αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Frederick

Ο Γ. Μπαμπινιώτης αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Frederick


«Εγώ ακόμα είμαι ένας μαθητής της γλώσσας, ακόμα μαθαίνω σημασίες λέξεων, ακόμα βρίσκω δομές, ακόμα, ακόμα, ακόμα…»

«Η γλώσσα είναι αγώνας» και «η γλώσσα πάνω απ’ όλα είναι αξία και είναι η παιδεία ενός λαού, είναι ο πολιτισμός, είναι η ιστορία του».
Με αυτά τα λόγια ο Έλληνας γλωσσολόγος, φιλόλογος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης αποδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης την αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.
Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.
Στο σκεπτικό της αναγόρευσης, όπως το ανάγνωσε προς τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Γιώργος Δημοσθένους αναφέρεται ότι «επειδή ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, διακεκριμένος επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος με το πρωτοποριακό ερευνητικό και συγγραφικό έργο του στη γλωσσολογία και τη λεξικογραφία και την πολυσχιδή και αδιάλειπτη προσφορά του στην εκπαίδευση άξια υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα η Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Frederick αποφάσισαν να του απονείμουν την ύψιστη που έχουν τη δικαιοδοσία να απονέμουν, να τον αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών».
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, τοποθετώντας συνειδητά την όλη δραστηριότητά του γύρω από τον χώρο της παιδείας και της γλώσσας, μέσα από το διδακτικό και συγγραφικό του έργο και, πρωτίστως, μέσα από την καθοριστική επιστημονική συμβολή του στην έρευνα της ελληνικής γλώσσας και στη διαχρονία της, μπόρεσε να δείξει με έναν ουσιαστικό τρόπο τη συνέχεια, την οικουμενικότητα, την καλλιέργεια και τη μακραίωνη διπλή παράδοσή της.
«Υπηρετώντας μακράν και ευδόκιμα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της γλωσσολογίας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της όσο και στην ελληνική λεξικογραφία με τη συστηματική επιστημονική έρευνα, τη μελέτη, την ερμηνεία, την ετυμολογία και την ορθογραφία αναρίθμητων λέξεων της Νέας Ελληνικής γλώσσας» πρόσθεσε.
 Συνεχίζοντας είπε ότι το έργο του, ιδιαίτερα εκτεταμένο αριθμητικά και πολυδιάστατο θεματολογικά, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα σε επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και πολύτιμο βοήθημα για τον κάθε συνειδητοποιημένο κι ευσυνείδητο ομιλητή της.
Ο Γέωργιος Μπαμπινιώτης, αντιλαμβανόμενος τη γλώσσα μας ως το κυριότερο χαρακτηριστικό του λαού μας, επέδειξε υψηλή προσήλωση στο έργο του, συμβάλλοντας στη διατήρηση, τη διάσωση, την εξέλιξη, καθώς και τη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας από παγιοποιημένα γλωσσικά λάθη και δάνειες απειλές, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Επίσης υπογράμμισε πως αξιολογώντας θετικότατα την ερευνητική του δραστηριότητα και τα αποτελέσματά της, καθώς και τις έντονα διεπιστημονικές αναζητήσεις του αναφορικά με την ουσία, την ποιότητα, τις δυνατότητες και τη γενικότερη προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το έργο του πέραν του επιστημονικού του βάρους αποκτά και μία εθνική διάσταση, δικαιολογώντας έτσι απόλυτα τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως «εθνικού μας γλωσσολόγου».
Στην ομιλία του ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης υπέδειξε ότι η γλώσσα υπάρχει για να υπηρετεί τη σκέψη και η σκέψη υπάρχει για να μας δίνει την επαφή με τον κόσμο, τον κόσμο της πραγματικότητας. «Ο κόσμος της πραγματικότητας είναι τα όντα, ο νους μας τα όντα τα κάνει έννοιες και έρχεται η γλώσσα και τις έννοιες τις κάνει σημασίες ντυμένες με μορφή, τις κάνει λέξεις. Άρα οι λέξεις δεν υπάρχουν χωρίς τις έννοιες και η γλώσσα δεν υπάρχει χωρίς τη νόηση, το νου μας, τη σκέψη η οποία υπηρετεί την επαφή μας, την αντίληψη μας, τη σχέση μας με τον κόσμο».
«Το κύριο στη γλώσσα» εξήγησε «δεν είναι απλώς να δίνουμε ονόματα στα πράγματα, στα πρόσωπα, στα αντικείμενα, αυτό είναι αναγκαίο αλλά δεν τελειώνει εκεί, το βασικό στη γλώσσα δεν είναι το ονομάζειν αλλά το λέγειν. Γιατί το λέγειν οδηγεί σε αυτό που περαίνει τι, που είναι ο λόγος. Το λέγειν είναι να συγκροτήσω λόγο, όχι απλώς να λέω λέξεις».
Εξήγησε ακόμη ότι το λεξιλόγιο, η γραμματική και η σύνταξη είναι το λογισμικό της γλώσσας, το οποίο ισοδυναμεί με το λογισμικό του νου, το εννοιολόγιο, που είναι οι λεκτικές κατηγορίες και οι νοηματικές ενότητες. «Αν δεν προσπαθείς αυτό να το εμπλουτίζεις θα μείνεις με προβλήματα στην έκφραση σου και κατ’ επέκταση στη σκέψη σου» υπέδειξε.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, κάθε απώλεια στη γλώσσα είναι απώλεια στη σκέψη όπως και κάθε ποιότητα στη γλώσσα είναι ποιότητα στη σκέψη, άρα πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε για ένα εμπλουτισμό, ο οποίος περνά μέσα απ’ τα λεξικά, τις γραμματικές, τα αντικείμενα.
«Μη παραιτηθείς και βολευτείς, γιατί αν το κάνεις αυτό όλο και θα χάνεις. Και θα το πληρώσεις άσχημα μια μέρα, όταν θα ψάχνεις κάτι να βρεις να το πεις και δεν θα μπορείς να το πεις» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι δεν απειλεί αλλά προκαλεί.
«Εγώ ακόμα είμαι ένας μαθητής της γλώσσας, ακόμα μαθαίνω σημασίες λέξεων, ακόμα βρίσκω δομές, ακόμα, ακόμα, ακόμα…»
«Η γλώσσα είναι έργο ζωής, από τη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι την ώρα που φεύγεις από αυτό τον κόσμο, γλωσσικά πάντοτε προσλαμβάνεις, μαθαίνεις, εμβαθύνεις, αν έχεις ευαισθησία. Αν δεν έχεις ευαισθησία και έχεις ‘αν-αισθησία’, αν είσαι ‘αν-αίσθητος’ τότε μειώνεις μαζί με τη γλώσσα και την ίδια τη ζωή».
Ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης τόνισε ακόμη ότι το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας έχει 100.000 λέξεις, όμως σημασία δεν έχουν οι λέξεις αλλά οι σημασίες και κάθε λέξη κατά μέσον όρο έχει 3 σημασίες. «Η ελληνική γλώσσα έχει 300.000 σημασίες μπορεί και περισσότερες» ανέφερε.
Επεσήμανε ακόμη ότι η γλώσσα είναι αγώνας αλλά και ότι η ενασχόληση με τη γλώσσα είναι η γυμναστική του μυαλού.
Απευθυνόμενος προς τους νέους ανθρώπους τους παρότρυνε να κάνουν το δικό τους λεξικό. «Δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το να κάνεις το δικό σου λεξικό όταν είσαι νέος επιστήμονας. Διάλεξε τις λέξεις που σ’ αρέσουν ή που είναι δύσκολες, κάνε τις φράσεις σου και θ’ ανεβάσεις το επίπεδο σου όσο δεν μπορείς να φανταστείς» εξήγησε.
«Η μητρική γλώσσα κατακτάται. Η ξένη γλώσσα μαθαίνεται. Άλλο το μαθαίνω και άλλο το κατακτώ. Η γλώσσα είναι αξία και το λέω αυτό γιατί πάει να επικρατήσεις μια εργαλειακή αντίληψη ότι η γλώσσα είναι εργαλείο. Τι εργαλείο; Η γλώσσα είναι ο πολιτισμός σου. Η γλώσσα είναι η προέλευση σου, η ιστορία σου, η αντίληψη σου. Είναι ο ψυχισμός σου, είναι η ταυτότητα σου. Όλα αυτά είναι ηγλώσσα, άρα η γλώσσα είναι αξία, δεν είναι απλώς εργαλείο, είναι και αυτό».
Ο κ. Μπαμπινιώτης απευθύνθηκε και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας του ότι η παρουσία του στην τελετή και τα λόγια του έχουν ένα έντονα συμβολικό χαρακτήρα.
«Τιμάτε στο πρόσωπο μου τη γλώσσα την ελληνική, τον πολιτισμό τον ελληνικό, την παράδοση την ελληνική, την παιδεία την ελληνική. Δίνω ένα συμβολισμό στην παρουσία σας που ξεπερνάει το πρόσωπο μου και δίνετε ένα μήνυμα ότι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος όταν τιμάται από ένα δυναμικό πανεπιστήμιο όπως το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, στο πρόσωπο του τιμάται η παιδεία, τιμάται η γλώσσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται να το επιβεβαιώσει» είπε, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για τα λόγια του όσο και για τον ιδιαίτερα σημαντικό, σε τέτοιες διαδικασίες απόδοσης τιμής, συμβολισμό αυτό.
Απευθυνόμενος προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου είπε χαριτολογώντας ότι η αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα, σημαίνει ότι του δόθηκε το δικαίωμα να έρχεται να κάνει μάθημα στο Πανεπιστήμιο και διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.
Καταληκτικά ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης επεσήμανε ότι «η γλώσσα πάνω απ’ όλα είναι αξία και είναι η παιδεία ενός λαού, είναι ο πολιτισμός, είναι η ιστορία του».
Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε ότι ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης ύψωσε το ανάστημα του στην ευτέλεια, στην παρακμή και στη στρέβλωση της γλώσσας.
«Τιμούμε σήμερα τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη ο οποίος με το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, τη διδασκαλία και τη συνολική προσφορά του στην παιδεία, την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό σμίλευσε ένα μοναδικό πρότυπο επιστήμονα, δασκάλου και ανθρώπου.
Το έργο και την προσωπικότητα του Γεώργιου Μπαμπινιώτη παρουσίασε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρίτα Παναούρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κλασική μουσική από ντουέτο βιολιών.
 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016