KESJULY18

2017-10-15 12:40:30
Φτωχός συγγενής η Δημοτική Εκπαίδευση σε θέσεις ανέλιξης

Φτωχός συγγενής η Δημοτική Εκπαίδευση σε θέσεις ανέλιξης


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας,(ΕΕΥ) ημερομηνίας 12/10/2017 περί προκήρυξης θέσεων ανέλιξης στη Δημόσια Εκπαίδευση, επιβεβαιώνει όσα είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου, ότι δηλαδή η Δημοτική Εκπαίδευση περνά μια μακρόχρονη περίοδο ισχνών αγελάδων όσο αφορά τις ευκαιρίες προαγωγής και επαγγελματικής ανέλιξης. Από την άλλη, φέτος οι θέσεις προαγωγής στη Mέση Γενική Εκπαίδευση, με βάση την προκήρυξη, είναι σχεδόν τετραπλάσιες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΥ, στη Μέση Γενική Εκπαίδευση έχουν προκηρυχθεί  συνολικά 96 θέσεις προαγωγής διδακτικού προσωπικού έναντι 26 μόνο αντίστοιχων θέσεων στην ευρύτερη Δημοτική Εκπαίδευση¹. Είναι αξιοσημείωτο  ότι από τις 26 θέσεις ανέλιξης της Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι 16 αφορούν νηπιαγωγούς και μόνο οι 10  δασκάλους. Ο λόγος των συνολικών θέσεων ανέλιξης διδακτικού προσωπικού μεταξύ μέσης και ευρύτερης Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι 3,69 προς 1.

 Η αναλογία θέσεων κατά επίπεδο ανέλιξης

Α. Επίπεδο Βοηθών Διευθυντών (ΒΔ) 

Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση προκηρύχθηκαν  63 θέσεις ΒΔ, στη Δημοτική Εκπαίδευση 6 θέσεις, και στην Προδημοτική 12 θέσεις. Ο λόγος θέσεων ανέλιξης ΒΔ μεταξύ μέσης και ευρύτερης Δημοτικής Εκπαίδευσης είναι 3,5 προς 1, δηλαδή για κάθε εφτά απλούς καθηγητές που θα προαχθούν, μόνο δύο  δάσκαλοι ή νηπιαγωγοί θα έχουν αντίστοιχη ανέλιξη

Β. Επίπεδο Θέσεων κλίμακας Α12(ii) και άνω. [Βοηθοί Διευθυντές Α (ΒΔΑ) και Διευθυντές (Δ/ντες)]

Στη μέση γενική εκπαίδευση θα πληρωθούν συνολικά 33 θέσεις, δηλαδή 6 δ/ντες και 27 ΒΔΑ , ενώ στην ευρύτερη Δημοτική Εκπαίδευση μόνο οκτώ θέσεις, δηλαδή  4 θέσεις Δ/ντη δημοτικού, και τέσσερις θέσεις Δ/ντριας Νηπιαγωγείου. Φέτος ο λόγος θέσεων ανέλιξης  μεταξύ μέσης και  ευρύτερης Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ανώτερο διευθυντικό επίπεδο είναι 4,125 προς 1, δηλαδή υπέρ - τετραπλάσιες για τους καθηγητές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη μέση εκπαίδευση υπάρχει η θέση του Βοηθού Διευθυντή Α με κλίμακα μισθοδοσίας και διδακτικό χρόνο ίσο με αυτό του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης. (Α12ii) Δεν υπάρχει αντίστοιχη θέση στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι η ουσιαστική ανυπαρξία θέσεων ανέλιξης στα δημοτικά σχολεία είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας που σε συνδυασμό με την παραβατικότητα και τη συνεχή προσθήκη φόρτου εργασίας στα σχολεία, στερεί κίνητρα από το προσωπικό για αύξηση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης  που αντλούν από το επάγγελμα.

Τι πρέπει να γίνει:

  1. Η ΠΟΕΔ πρέπει να διεκδικήσει σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων με κίνητρα για εκπαιδευτικούς με ηλικία άνω των 55 ετών και συνολική υπηρεσία μεγαλύτερη των 400 μηνών, για ανανέωση του διευθυντικού προσωπικού της εκπαίδευσης.
  2. Η δημιουργία στη δημοτική εκπαίδευση, με ρυθμό 25 θέσεων κατ’ έτος, εκατό (100) θέσεων ανέλιξης Βοηθού Διευθυντή Α κλίμακας Α12  οι οποίοι να διοικούν μικρά σχολεία μεγέθους μέχρι 100 μαθητών.
  3. Η αναγνώριση, με εξαγορά της συνταξιοδοτικής εισφοράς ύψους 3%, της στρατιωτικής θητείας ως υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση, για σκοπούς σύνταξης σε συνδυασμό και με όσα αναφέρω στην πρόταση 1.
  4. Η αύξηση των θέσεων βοηθών διευθυντριών στα νηπιαγωγεία, για να σταματήσει το φαινόμενο απλές νηπιαγωγοί να φορτώνονται τη διεύθυνση διθέσιων νηπιαγωγείων.

Σημειώσεις

  1. Επιπλέον στη δημοτική εκπαίδευση έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις εποπτικού προσωπικού, δηλαδή μια θέση Π.Λ.Ε. και μια θέση επιθεωρητή μουσικής.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun October 15, 2017, 20:23:14
Επί της ουσίας όσων αναφέρω τι έχεις να πεις; Αμφισβητείς τα στοιχεία που παραθέτω; Έγραψα δύο βιβλία και εκατοντάδες μελέτες, έρευνες, και περίπου 500 άρθρα τα τελευταία χρόνια, είμαι τακτικός συνεργάτης του παιδικού περιοδικού της ΠΟΕΔ για δεκαπέντε χρόνια. Εσύ που με κατηγορείς ποια δράση έχεις να επιδείξεις;

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun October 15, 2017, 20:03:03
Είμαι στο σχολείο κάθε μέρα ανελλιπώς από τις 6:50 π.μ. ως τις 3:00 μ.μ. και εργάζομαι με φρενήρη ρυθμό για να διοικήσω ένα σχολείο με 193 μαθητές 20 εκπαιδευτικούς και 4 άτομα άλλο προσωπικό και επιπλέον εργάζομαι 11 περιόδους την εβδομάδα. Καθημερινά ακροβατώ μεραξύ ομάδων με αντικρουόμενες απόψεις όπως δασκάλων, γονιών μαθητών και ευρύτερης κοινωνίας τις οποίες προσπαθώ να συμβιβάσω. [ Οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν εργασία η ώρα 7:30 και σχολάνουν κανονικά η ώρα 1:05 μ.μ. Επιπλέον ως τώρα πήγα στο σχολείο 4 φορές σε νυκτερινό χρόνο για συσκέψεις με τη σχολική εφορεία, το δημαρχείο, θα πάω δε και παρέλαση. Είμαι στο σχολείο από τις 28 ΑυγούστουΌταν σχολάνω υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που δεν προλαβαίνω να κάνω. Να φάω το πρόγευμα μου και να επισκεφθώ το αποχωρητήριο. Το καθαρό οικονομικό όφελος που είχα από την προαγωγή είναι 80 ευρώ το μήνα σε σχέση με τα λεφτά που θα έπαιρνα αν ήμουν βοηθός διευθυντής. Αν νομίζεις ότι είναι εύκολο έλα να αλλάξουμε θέσεις..

Μιχαλης Ιωαννου
Sun October 15, 2017, 17:42:43
Μα για ονομα του Θεου επιτελους... Ο συγκεκριμενος κυριος εκτος απο το μισθο και τις προαγωγες ασχολειται και με την εκπαιδευση?
Οχι τιποτε αλλο αλλα οταν οι μαθητες ερχονται στο γυμνασιο εμεις της Μεσης αλλα πραγματα καταλαβαινουμε...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718