KESJULY18

2017-10-14 12:07:51
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής


1.9 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέρβαροι και 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα ανά το παγκόσμιο (FAO,2017)

ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΚΛΕΟΠΑ*  

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (ΦΑΟ) οργανώνει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου εκδηλώσεις σε πέραν από 150 χώρες για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού από το 1945, καθιστώντας αυτή την ημέρα μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές ημέρες του ημερολογίου των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός των δράσεων αυτής της ημέρας είναι η προαγωγή και η ευαισθητοποίηση του κοινού για όσους υποφέρουν από την πείνα και την ανάγκη της επισιτιστικής ασφάλειας και θρεπτικής υγιεινής διατροφής για όλους.

Τo μήνυμα για τη Παγκόσμια ημέρα διατροφή 2017 είναι: “Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη” (FAO, 2017). H ανεπαρκής επισιτιστική ασφάλεια και η αγροτική ανάπτυξη ευθύνεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης αλλά και της αστυφιλίας ειδικά στου νέους.

"Η επισιτιστική ασφάλεια υφίσταται όταν όλοι οι άνθρωποι, ανά πάσα στιγμή, έχουν φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα που ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή" (Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τη Διατροφή, 1996).

Γιατί μας αφορά η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;

Το δικαίωμα στη διατροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η επένδυση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής (επισιτισμού) και η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελούν τρόπους αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανάγκης για παραγωγή τροφίμων ανά το παγκόσμιο, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της γης, της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων ροών μεταναστευσης πληθυσμών.

Πως αυτό συνδέεται με την Κύπρο : Τροφή για Σκέψη.

«Η σπατάλη τροφίμων στη Κύπρο ανέρχεται στα 626 kg  ανα άτομο το χρόνο, είναι η 2η χώρα στη Ευρώπη με τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης τροφίμων ανά νοικοκυριό (Eurostats, 2016)»

Στην Κύπρο το φαινόμενο της αστυφιλίας αλλά και της μετανάστευσης από τα χωριά στις πόλεις ή σε άλλες χώρες έχει επηρεάσει πολύ την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα μικρών κοινοτήτων όπως π.χ τα χωριά. Η επισιτιστική ασφάλεια στηρίζεται κυρίως σε εισαγωγές τροφίμων κάτι το οποίο δεν είναι βιώσιμο και ούτε βοηθά στη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Το γεγονός ότι σε ανεπτυγμένες πόλεις της Κύπρου υπάρχουν τα κοινοτικά παντοπωλεία  που παρέχουν τα απαραίτητα δεν μπορεί να θεωρείται ως μέτρο αντιμετώπισης της πείνας και φτώχειας που παρατηρείται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θέματα όπως η κοινωνική εξαθλίωση, η μετανάστευση και η σπατάλη τροφίμων δεν λαμβάνουν της ανάλογης προσοχής από το κοινό ή την Πολιτεία.

Ένα βιώσιμο εναλλακτικό σύστημα διατροφής που θα μπορούσε να προωθήσει η Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση "Συμβουλίων Τροφίμων" σε τοπικό η εθνικό επίπεδο.

Γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε για την επισιτιστική ασφάλεια

  • Ø Ο άνθρωπος παράγει αρκετό φαγητό για να σιτίσει όλο τον πληθυσμό της γης.                                                                    
  • Ø Ο υποσιτισμός στη παγκόσμια οικονομία κοστίζει 3.5 τρισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.
  • Η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60%  μέχρι το 2050 για να τροφοδοτήσει τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. 

*Διδακτορική φοιτήτρια Σχολής Επιστημών Υγείας ΤΕΠΑΚ – Τμήμα Νοσηλευτικής /MSc Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής –Διεθνές Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016