KESJULY18

2017-10-10 12:34:53
Το παιδικό σχολείο

Το παιδικό σχολείο


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

«Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα»

Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

Μια φορά και ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή αποφάσισαν όλα τα παιδιά να ανοίξουν το δικό τους σχολείο. Θεώρησαν ότι αυτό ήταν το σωστό γιατί γνώριζαν καλύτερα τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους και είχαν περισσότερα κίνητρα για να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο.

Κάθισαν κάτω σε μια γωνιά και άρχισαν να συζητάνε για τα μαθήματα που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν, ποια από αυτά ήθελαν περισσότερο, ποια θα τους έκαναν πιο χαρούμενους. Συμφώνησαν να κάνουν όλη μέρα Γυμναστική, Ελεύθερο Σχέδιο, Μουσική και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Ούτε λόγος για Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία και Λατινικά.

Το δεύτερο που έπρεπε να αποφασίσουν ήταν αν θα έκαναν όλα τα μαθήματα ή να επιλέξουν κάποια από αυτά. Για ευκολία στο τέλος συμφώνησαν να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα για να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης στην αξιολόγησή τους.

Μια επιτροπή έδωσε το αίτημα των παιδιών στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και περίμεναν με ανυπομονησία την απάντησή του.

Ο Υπουργός της χώρας γνωρίζοντας ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, με άλλα λόγια να ακολουθούν την καρδιά τους, να μη συγκρίνουν με άλλους αλλά και να τολμούν για να βρουν το πάθος τους, έδωσε τη συγκατάθεσή του και τη θετική του απάντηση στη Γενική Διευθύντρια για να την υλοποιήσει.

Η Γενική Διευθύντρια ιεράρχησε τις προτεραιότητες, οργάνωσε την εργασία της και συνέλεξε όλες τις πληροφορίες. Κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους έδωσε όλες τις πληροφορίες και την εντολή να υλοποιήσουν το αίτημα των παιδιών.

Η οδηγία ήταν να δουν κατά πόσο το αίτημα αυτό ικανοποιεί τρεις παραμέτρους:

  1. Να αναπτύσσονται και εκτός τάξης δεξιότητες
  2. Να δημιουργούν άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν καινοτομικά στην εργασία τους
  3. Να αποφοιτούν από αυτό το σχολείο άτομα που παθιάζονται γι’ αυτό που κάνουν.

Όσον αφορά τις δεξιότητες και τα τέσσερα μαθήματα πληρούσαν τα κριτήρια και συμφώνησαν ότι στο τέλος θα βγάζουμε μαθητές με μουσική παιδεία, εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις, με αναπτυγμένη καλλιτεχνική ματιά και γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που επιβάλλουν οι καιροί.

Μέσα από το πρόγραμμα των παιδιών, ικανοποιείται και το ζητούμενο της καινοτομίας. Είναι, επίσης, αποδεδειγμένο ότι όταν ασχολούμαστε με αυτά που αγαπάμε τα κάνουμε με πολλή θετική διάθεση και αυτό μας οδηγεί στην επιτυχία, κατά συνέπεια στην ευτυχία.

Έδωσαν, έτσι όλοι τη συγκατάθεσή τους για να δημιουργηθεί το σχολείο αυτό και να σταλεί η θετική επιστολή στα παιδιά.

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου θεώρησε ότι τα παιδιά θα στεγαστούν στο δικό του σχολείο γιατί έχει την καλύτερη υποδομή, τα μουσικά όργανα και είναι σε κεντρικό σημείο. Ο Διευθυντής του Αθλητικού Σχολείου διαφώνησε γιατί όπως υπενθύμισε τους παρευρισκόμενους στο δικό του σχολείο λειτουργούν οι καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει έμπειρους Γυμναστές και εύκολα μπορεί να λειτουργήσει και Μουσικό τμήμα. Ο Διευθυντής Τεχνικής Εκπαίδευσης χαμογέλασε ακούγοντας τη διαφωνία γιατί στο δικό του σχολείο λειτουργούν τα καλύτερα σχεδιαστήρια, με τμήματα Γραφικών Τεχνών, σχεδιαστήρια όπου μπορούν να διδαχθούν Ελεύθερο Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό, Στατικό, Τεχνικό και υπάρχουν εξαιρετικά εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ψηφιακής Τεχνολογίας, συνεπώς εκεί πρέπει να έρθουν τα παιδιά.   

Η διαφωνία τους κράτησε αρκετό καιρό όπου στην πορεία το θέμα ξεχάστηκε, ο Υπουργός άλλαξε η Γενική Διευθύντρια ακόμη περιμένει το φάκελο με την απάντηση και τα παιδιά μεγάλωσαν στα παλιά τους σχολεία…

 Οι ιστιοπλόοι λένε δεν μας νοιάζει από που φυσά ο άνεμος, φτάνει να φυσά…

Αν δεν τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές, συνεπώς και λάθη τότε είμαστε καταδικασμένοι όπως τα παιδιά αυτής της χώρας.

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει»

Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ.

*Β.Δ. Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ΄, Αρχάγγελο, Λευκωσία 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016