KESJULY18

2017-10-08 13:17:25
Ελάχιστες οι ευκαιρίες ανέλιξης στη Δημοτική Εκπαίδευση ως το 2025

Ελάχιστες οι ευκαιρίες ανέλιξης στη Δημοτική Εκπαίδευση ως το 2025


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Ένας από τους μύθους που καλλιεργούνται για να «τεκμηριώσουν» την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης  εκπαιδευτικών είναι ότι προάγει τη γεροντοκρατία, εφόσον κυρίαρχο είναι  το κριτήριο της αρχαιότητας. Οι προαγωγές  όμως της τελευταίας δεκαετίας διαψεύδουν αυτή την εκδοχή. Την πενταετία 2008-2013 η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων οργανικών θέσεων διευθυντών και β. διευθυντών καταλήφθηκε από άτομα ηλικίας 42 – 46 ετών. Ως συνέπεια, από το 2014  οι προαγωγές δίνονται με το σταγονόμετρο, αφού ελάχιστοι αφυπηρετούν. Οι θέσεις ανέλιξης της Πυραμίδας της Δημοτικής Εκπαίδευσης κατέχονται κατά 90% από άτομα που μπήκαν στο επάγγελμα τη δεκαετία 1983 – 1992 και σήμερα έχουν ηλικία 48 έως 53 έτη.

Απλοί δάσκαλοι με υπηρεσία το 2017 είκοσι έως είκοσι πέντε χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν χωρίς προαγωγή για άλλα οκτώ τουλάχιστον έτη. Δεδομένου ότι η προαγωγή είναι ένα από τα ισχυρότερα θετικά κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας κάθε εργαζόμενου, η παρούσα κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα στη δημοτική εκπαίδευση. Ήδη διατυπώνονται  δικαιολογημένα παράπονα μεταξύ των συναδέλφων για μια χαμένη γενιά δασκάλων που είναι καταδικασμένοι να αφυπηρετήσουν απλοί. Δεν νομίζω να είναι το καλύτερο πράγμα σε μια τάξη να έχεις μια απλή δασκάλα 62 ετών με 40 χρόνια υπηρεσίας που να σέρνεται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της, μέσα στη τάξη.

Το πρόβλημα επιτείνει η αύξηση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης από τα 60 στα 62 έτη. Εφόσον η μέση ηλικία όσων πήραν προαγωγή σε θέση διευθυντή την πενταετία 2008 -2013 δεν υπερέβαινε τα 45 έτη, είναι φανερό ότι καθένας από τους συναδέλφους διευθυντές θα κατέχει τη θέση του σχολικού ηγέτη για δεκαεφτά τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι παλαίμαχοι βοηθοί διευθυντές με 25 έως 30 χρόνια υπηρεσίας βλέπουν τις πιθανότητες τους για ανέλιξη να εκμηδενίζονται.

Για αντιμετώπιση της καταθλιπτικής αυτής κατάστασης και για τη δημιουργία θέσεων ανέλιξης για τους νεότερους εκπαιδευτικούς, προτείνω την παροχή κινήτρων από το ΥΠΠ για πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών σε θέση ανέλιξης και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Τέτοια κίνητρα, τα όποια θα μπορούσαν να ισχύσουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δύο έως τριών ετών, θα μπορούσε να είναι:

  1. Ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών  δικαιωμάτων, όσων θα επιλέξουν να αφυπηρετήσουν εντός του χρονικού διαστήματος που θα οριστεί, χωρίς ποινές λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης.
  2. Η μη φορολόγηση, για σκοπούς φόρου εισοδήματος, του εφάπαξ που κερδίζεται για υπηρεσία από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά.
  3. Η αναγνώριση  της στρατιωτικής θητείας ως εκπαιδευτικής υπηρεσίας για σκοπούς συντάξεως και εφάπαξ για όσους δεν συμπληρώνουν κατά την αφυπηρέτηση 400 μήνες υπηρεσίας.

Η ανανέωση του δυναμικού της εκπαίδευσης θα έπρεπε να ήταν κύρια προτεραιότητα του ΥΠΠ. Τα μέτρα που προτείνω θα φέρουν μεγάλες ευκαιρίες κινητικότητας, ανέλιξης και εργοδότησης στην εκπαίδευση. Το ακόλουθο παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

 Για κάθε διευθυντή που αφυπηρετεί πρόωρα δημιουργούνται πέντε συνακόλουθες θέσεις ανέλιξης ως εξής: Ένας βοηθός διευθυντής γίνεται διευθυντής, ένας μόνιμος δάσκαλος γίνεται βοηθός διευθυντής, ένας συμβασιούχος μονιμοποιείται, ένας αντικαταστάτης «προάγεται»  σε συμβασιούχο και ένας άνεργος γίνεται συμβασιούχος.

Οι συνακόλουθες θέσεις που προκύπτουν σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης ενός επιθεωρητή είναι έξι, ενώ για ένα πρώτο λειτουργό εκπαίδευσης εφτά. Επιπλέον αν υπολογίσει κάποιος τους χαμηλούς μισθούς των νεοεισερχομένων και το γεγονός ότι εργάζονται περισσότερες διδακτικές ώρες σε σχέση με τους παλαιότερους που θα αφυπηρετήσουν δείχνει ότι το κόστος ενός σχεδίου κινήτρων για πρόωρες αφυπηρετήσεις είναι μικρό.

Ζητώ από την ΠΟΕΔ να μελετήσει το αίτημα και να το προωθήσει προς την επίσημη πλευρά. Πρέπει να πείσουμε την επίσημη πλευρά ότι η ανανέωση της πυραμίδας της Δημοτικής Εκπαίδευσης και η παροχή ευκαιριών εργασίας για νέους δασκάλους είναι πρωτίστως προς το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών.

*Μέλος  ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017 - 2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016