KESJULY18

2017-10-05 11:35:26
Ημέρα Εκπαιδευτικού: Άρξαστε πυρ!

Ημέρα Εκπαιδευτικού: Άρξαστε πυρ!


ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΣΙΕΚΚΕΡΗ*

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μαζί την διεθνή ημέρα εκπαιδευτικού! Ας ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες και ας γίνουν πανταχόθεν δοξολογίες! Ας διαβαστούν λόγοι πανηγυρικοί ως ορίζει η μεγαλοπρεπής περίσταση! Ας γίνουν κοκτέιλ με εδέσματα και μουσική δωματίου στο background! Ta πρέποντα και τα δέοντα!

Αμ, δε! Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε! Ή μάλλον γυρίστε πλευρό στο κρεβατάκι σας γιατί όλα αυτά στον ύπνο σας θα γίνουν. Για τον ξύπνιο σας μετά τα τελευταία κουρέματα στα εφάπαξ και των λοιπών συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, ούτε λόγος να γίνεται…

Τι να πω και τι να αφήσω πίσω…Διάβαζα τις προάλλες μιαν επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Fred Van Leeuwen, που γράφτηκε επί ευκαιρίας της συγκεκριμένης ημέρας, όπου έλεγε:

«Αυστηροί εξωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου και η επιβολή προκαθορισμένων μεθόδων διδασκαλίας και σχεδίων μαθήματος, προωθούμενοι από πολλούς  υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την θέση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.

Αυτή η αρνητική τάση πρέπει να αντιστραφεί. Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να επιβεβαιώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενδυναμωμένοι και σεβαστοί».

 Ανάφερε επίσης στην επιστολή του την υπονόμευση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ανά το παγκόσμιο, κάτι που αποτελεί υπονόμευση της εκπαίδευσης γενικότερα. Ροκανίζουν με αυτές τις πολιτικές οι διάφοροι δικτατορίσκοι ανά τον πλανήτη τα ίδια τα θεμέλια της εκπαίδευσης όπως την όρισαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Όλοι αυτοί με τα περίεργα μαλλιά... Αλήθεια προσέξατε ότι όλοι οι τρελοί που αλωνίζουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή έχουν περίεργα μαλλιά, κουρέματα, μουστάκια κλπ.; Από τον Χίτλερ μέχρι τον Κιμ της Κορέας, όλοι αυτοί βάζουν τρικλοποδιές ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα μασκαραλίκια που σκαρώνουν, και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Γιατί φιμωμένος εκπαιδευτικός σημαίνει υπονόμευση του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σημαντικοί αγώνες για ελευθερία είχαν μέσα τους δύο στοιχεία, τους νέους ανθρώπους και τους εκπαιδευτικούς που τους άνοιγαν τον δρόμο προς τα ιδανικά…

Τώρα όμως; Τι γίνεται τώρα; Ποια είναι η θέση του Κύπριου εκπαιδευτικού στην κοινωνία των μπανανών και λοιπών τροπικών καλλιεργειών; Αναπολούμε, άραγε, εμείς οι εκπαιδευτικοί του σήμερα, τις εποχές που όταν ο δάσκαλος έμπαινε στα καφενεία αμέσως άδειαζε μια καρέκλα και πολλές φωνές αναφωνούσαν στην πολύ χαρακτηριστική μας κυπριακή διάλεκτο :

«Φέρε καφετζή του δασκάλου ένα τραντάφυλλον να δροσιστεί τζαι εν ποσταμένος που μαθαίνει γράμματα στα κοπελλούθκια μας».

Ναι, ξέρω σε καμπόσες κυρίες της καλής κοινωνίας θα σηκωθεί η τρίχα έτσι που τα λέω τα πράγματα…. Μακάρι να ήταν όλα αυτά ψέματα. Μακάρι η μετάβαση από τις εποχές που ο δάσκαλος ήταν περίπου ένας μικρός Θεός στα μάτια των χωριανών, στις εποχές που ο εκπαιδευτικός είναι περίπου το κλοτσοσκούφι όλων, ο τελευταίος των Μοικανών ή ο πιο αδύναμος κρίκος σύμφωνα με το δημοφιλές πρόγραμμα γνώσεων του ΡΙΚ, να ήταν πιο ομαλή. Αλλά, δυστυχώς, όπως όλες οι αλλαγές που γίνονται σε αυτό τον τόπο, πρέπει να γίνουν όλα απότομα και να πέσουν όλοι με τα μούτρα να φάνε τους εκπαιδευτικούς, τους τελευταίους τροχούς αυτής της άμαξας που λέγεται παιδεία….

 Μα η άμαξα αυτή τρίζει επικίνδυνα γιατί στα ηνία της, αντί να είναι ο εκπαιδευτικός, είναι όλοι οι άλλοι που χρίζουν αυτόματα τους εαυτούς τους ειδικούς επί του θέματος με την ίδια ευκολία που κάποιος χρίζει ένα ελέφαντα ποντίκι ή και το ανάποδο. Ποιοι είναι αυτοί; Μα εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι, που τα ζείτε καθημερινά τα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα.

 Για του λόγου το αληθές, αρκεί να φέρω στην μνήμη σας ένα καρτούν που χρησιμοποιούν αρκετά οι υπεύθυνοι σεμιναρίων του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να δείξουν στους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς τις δραστικές αλλαγές στην θέση του εκπαιδευτικού στην σημερινή κοινωνία. Το καρτούν δείχνει τον δάσκαλο και τους γονείς του παιδιού να κρατούν τον έλεγχο του παιδιού και να του φωνάζουν. «Τι βαθμοί είναι αυτοί;» Κάτω η ημερομηνία είναι κάπου στην δεκαετία του 1960 ή 70 ( δεν θυμάμαι ακριβώς… ) Στο δεύτερο καρτούν με ημερομηνία το 2000 κάτι οι γονείς του μαθητή και ο ίδιος ο μαθητής φωνάζουν στον κακομοίρη τον δάσκαλο που μοιάζει με βρεγμένη γάτα «Τι βαθμοί είναι αυτοί;»

Ωραίο το παράδειγμα για τη θέση και την υπόσταση του εκπαιδευτικού στην σημερινή κοινωνία. Το μόνο που δεν μας λένε αυτοί των σεμιναρίων είναι τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση.

Χαρακτηριστικό αυτής της απαξίωσης του σύγχρονου εκπαιδευτικού, αυτού του Προμηθέα που του τρώνε κάθε μέρα και με κάθε τρόπο οι συμπολίτες του τις σάρκες του , είναι το βρισίδι και οι κοροϊδίες για το επάγγελμα του στο βιβλίο των προσωπείων και όχι των προσώπων όπου η κάθε κουτσή Μαρία βγάζει τα απωθημένα της. Π.χ. πριν λίγο καιρό σε μια συζήτηση διάφοροι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονταν για τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μέσα στις τάξεις και ζητούσαν αν είναι δυνατό να μπει κλιματισμός, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση γονιού που είπε: «Να πληρώνουν οι καθηγητές από τον μισθό τους τον κλιματισμό αν θέλουν». Μάλιστα.

Μετά περιμένουμε από τα παιδιά σεβασμό στο εκπαιδευτικό επάγγελμα όταν έρχονται στο σχολείο πολλές φορές γαλουχημένα με τις φράσεις ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι με τους παχουλούς μισθούς που κάθονται όλο το καλοκαίρι… Για να μην αναφέρω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στήνουν πολλές φορές ολόκληρα πάνελ στις εκπομπές τους για να λοιδορούν τους εκπαιδευτικούς…. Και αν καμιά φορά προσπαθήσετε να κάνετε τηλεφωνική παρέμβαση, θα δείτε πως με κάποιο μαγικό τρόπο μόλις δηλώσετε την ιδιότητα σας σαν εκπαιδευτικός δεν θα πάρετε ποτέ γραμμή…

Την ίδια στιγμή δίνετε, συνάδελφοι, την ψυχή σας στα σχολεία και πασχίζετε ανάμεσα σε συνεχείς τρικλοποδιές να κάνετε απλά το καθήκον σας όπως το ορίζει ο νόμος και στο τέλος της μέρας και κυρίως όπως το ορίζει η ίδια σας η συνείδηση. Θα σας κτυπήσουν όμως αλύπητα…. Αλλοίμονο αν δεν χωρέσετε στο κοστούμι που έχει ράψει για σας αυτή η πολιτεία που όπως είπε ο Γραμματέας της Παγκόσμιας Εκπαιδευτικής Κοινότητας έπρεπε να σας προσέχει σαν «κόρην οφθαλμού» …. Θα σας φάνε λάχανο… Για αυτό και πολλοί σκύβουμε το κεφάλι…. Και συνεχίζουμε ανάμεσα σε καταιγισμό πυρών, με μιαν ΟΕΛΜΕΚ που πρέπει επιτέλους να δει πολύ σοβαρά αυτή την λάθος εικόνα που έχει η κυπριακή κοινωνία για μας και να βγάλει προς τα έξω τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί του  σήμερα. Προβλήματα που ξεκινούν από κακές υποδομές κτιρίων, έλλειψη υλικών, bullying εκπαιδευτικών και ελλιπείς συνθήκες προσωπικής τους ασφάλειας.

Συνεχίζουμε λοιπόν…. Όχι για τους τεράστιους μισθούς μας όπως πολλοί μας κατηγορούν (μισθούς που, αλλοίμονο, ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς των γιατρών, των δικηγόρων, των επιχειρηματιών και των πολιτικών μας καθώς και όλων αυτών που λυμαίνονται την πάμπτωχη με όλες τις έννοιες κυπριακή δημοκρατία.) Συνεχίζουμε για εκείνες τις στιγμές που θα ακούσουμε το πρωί τα καλημέρα των παιδιών μας ή τα λιγοστά ευχαριστώ των γονιών ή τα χαμόγελα τους…. Συνεχίζουμε και ζούμε για την ημέρα που μακάρι να αξιωθούμε να ζήσουμε όταν αυτή η κοινωνία καταλάβει επιτέλους ότι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και παλεύουμε για αυτήν και τα παιδιά της, όταν ακουστεί πανταχόθεν λεβέντικο το πρόσταγμα:

«ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ!» Προσωπικά, αμφιβάλλω αν θα ζήσω να το δω….

 *Εκπαιδευτικός Μέσης 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016