KESJULY18

2017-10-03 18:02:45
Εκπαιδευτικοί Ιδιωτικών Σχολείων: Είναι δίκαιο να θυματοποιηθούμε;

Εκπαιδευτικοί Ιδιωτικών Σχολείων: Είναι δίκαιο να θυματοποιηθούμε;


ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΪΖΗ, ΝΑΤΑΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΑΣ ΠΑΣΙΟΥΡΟΥ*  

Αποτελεί, αναμφίβολα, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, η προάσπιση των δικαιωμάτων του, ιδιαίτερα όταν αυτά απειλούνται. Έτσι κι εμείς, με μοναδικό μέλημά μας την αποφυγή οποιασδήποτε αδικίας εις βάρος μας, αποφασίσαμε τη δημιουργία της ομάδας Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων.

  • Ποιοι είμαστε;

Την ομάδα αποτελούμε εκπαιδευτικοί που εργαστήκαμε ή εργαζόμαστε σε ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου, όλων των βαθμίδων, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και αναγνωρισμένα από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας:

Η προϋπηρεσία μας στα εν λόγω ιδιωτικά σχολεία αναγνωρίζεται και μοριοδοτείται ακριβώς όπως αυτή των διορισμένων συμβασιούχων στα δημόσια σχολεία εκπαιδευτικών, δηλαδή με 0,5 μονάδα για κάθε 365 μέρες εργασίας (εν αντιθέσει με τους συνάδελφους αντικαταστάτες στα δημόσια σχολεία που μοριοδοτούνται με 0,5 μονάδα για κάθε 180 μέρες εργασίας).

  • Ν.Σ.Δ.Ε:

Ανάμεσά μας, όπως και σε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό πληθυσμό, υπάρχουν άτομα που προτιμούν το Νέο Σχέδιο Διορισμών και άτομα που προτιμούν το ισχύον σύστημα διορισμών μέσω των καταλόγων διοριστέων. Εντούτοις, αντιμετωπίζουμε το Ν.Σ.Δ.Ε. ως μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συνυπάρξουμε, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτό, αφού φαίνεται να είναι κάτι τελεσίδικο.

  • Πρόταση κ. Λεωνίδου:

Δεν είμαστε εναντίον της πρότασης αυτής στην ολότητά της, φτάνει να μην πλήττει το δίκαιό μας, πράγμα που προς το παρόν φαίνεται να κάνει. Ίσως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε να μην μας αδικεί, μας βρει κάποια στιγμή σύμφωνους. Μας δημιουργεί, όμως, εύλογη ανησυχία η διαπίστωση ότι ίσως περιπλέκονται περισσότερα τα πράγματα με τη δημιουργία ενός τρίτου καταλόγου (πρόταση κ. Λεωνίδου), αντί να απλουστευτούν, αφού αυξάνονται οι «κατηγορίες» εκπαιδευτικών: μόνιμοι, συμβασιούχοι, αντικαταστάτες, αγοράς υπηρεσιών και αυτοί του τρίτου καταλόγου-αορίστου χρόνου.

  • Ιδιωτικά σχολεία αντί αντικαταστάσεις στα δημόσια σχολεία:

Ήταν επιλογή μας να εργαστούμε στην ιδιωτική εκπαίδευση, απορρίπτοντας αντικαταστάσεις στα δημόσια σχολεία που μας προσφέρονταν, προσμετρώντας τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας και κυρίως τις πρόνοιες της ισχύουσας τότε νομοθεσίας (αναγνώριση προϋπηρεσίας, προσαυξήσιμα έτη, καθημερινή εκπαιδευτική πράξη). Η επιλογή μας μάλιστα αυτή γινόταν, γνωρίζοντας ότι η μισθοδοσία μας στα ιδιωτικά σχολεία θα ήταν χαμηλότερη από τη μισθοδοσία των συναδέλφων αντικαταστατών στα δημόσια σχολεία.

Είναι εντελώς άδικο, όμως, «εν μία νυχτί» να αλλάζουν τα δεδομένα και να βρίσκονται ευνοημένοι οι συνάδελφοι αντικαταστάτες, με την κήρυξή τους σε εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου που ζητούν. Δηλαδή, οι συνάδελφοι αυτοί έκαναν την επιλογή τους να εργάζονται ως αντικαταστάτες, επειδή κάποτε θα μετατρέπονταν σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου; Ουδέν αναληθέστερο. Κανένας δεν γνώριζε κάτι τέτοιο, αφού το θέμα του «30μηνου» και οι συζητήσεις περί «αορίστου χρόνου» στην εκπαίδευση, τον τελευταίο χρόνο άρχισαν. Επομένως, είναι δίκαιο να «ανταμειφθούν» οι αντικαταστάτες και να «τιμωρηθούν» οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι προηγούνταν στον κατάλογο διοριστέων και κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν περισσότερους από 30 μήνες αντικατάστασης; Αν ήταν όλα αυτά ήδη γνωστά προτού πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του, τότε θα λέγαμε πως ο καθένας, ναι, θα έπρεπε να δεχθεί τις συνέπειες των επιλογών του. Τώρα, όμως, δεν είναι δίκαιο ούτε δικαιολογημένο να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, λέμε ευρέως ότι στο Ν.Σ.Δ.Ε. είναι αμφίβολο αν μία εξέταση η οποία προσμετρά στο 50% της συνολικής βαθμολογίας, είναι ικανή να καταδείξει τους ικανότερους εκπαιδευτικούς. Εκεί, όμως, στο άλλο 50% συνυπολογίζονται ο βαθμός πτυχίου, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, η προϋπηρεσία κ.ά. Το αν οι συνάδελφοι «30μηνοι» αντικαταστάτες μετατραπούν σε αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς, τι θα το καθορίσει; ΜΟΝΟ οι 30 μήνες αθροιστικής υπηρεσίας που έχουν. Δηλαδή, παράγοντες όπως ο βαθμός πτυχίου, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, το έτος αποφοίτησης, η ημερομηνία αίτησης εγγραφής στους καταλόγους της Ε.Ε.Υ. δεν μας ενδιαφέρουν πλέον; Τουλάχιστον όλα αυτά προσμετρούν τόσα και τόσα χρόνια για την κατάταξη στους καταλόγους διοριστέων, γεγονός που κρινόταν δίκαιο. Κι έπειτα, εάν κάποιος συμπλήρωσε 30 μήνες υπηρεσίας από αντικαταστάσεις κι ένας άλλος 30 μήνες από συμβάσεις, δεν έχει διαφορά; Θα εξισωθούν και θα μπουν στην ίδια «δεξαμενή», για να παίρνουν τις συμβάσεις; Αυτό επιζητούν οι συνάδελφοι αντικαταστάτες και φαντάζει δίκαιο και ηθικό να γίνει;

Τέλος, επειδή πλανάται το ερώτημα πώς θα επηρεαστεί η δική μας ομάδα, πέραν του γεγονότος ότι αδικούμαστε για τους πιο πάνω λόγους, υπάρχει κι επιπρόσθετη αδικία. Με την κήρυξη κάποιων συναδέλφων αντικαταστατών σε αορίστου χρόνου, θα καταστρατηγηθεί τόσο η σειρά του καταλόγου διοριστέων, όσο και η βασική πρόνοια του καταλόγου διορισίμων να επιλέγονται οι πιο προσοντούχοι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία μας, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που μόλις πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα 100, 200 ή ακόμη και 300 θέσεων χαμηλότερα από εμάς είτε στον έναν κατάλογο είτε στον άλλο, να αποκτήσουν ξαφνικά προτεραιότητα εργοδότησης «από την πίσω πόρτα», αφήνοντας πίσω τους ικανότερους συναδέλφους τους, που θα έχουν ψηλότερη θέση και στους δύο καταλόγους που θα σχηματιστούν. Είναι αυτό δίκαιο, ηθικό και αξιοκρατικό; Αυτό θέλουμε και επιδιώκουμε τελικά για την παιδεία αυτού του τόπου; Αυτό είναι που επιβάλλει το ίδιο το συμφέρον των παιδιών και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς; Πώς όμως θα έχουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, όταν φροντίσουμε να δημιουργήσουμε μια κατηγορία ευνοημένων εκπαιδευτικών που θα διορίζονται εκτός συναγωνισμού, παίρνοντας θέσεις που ουσιαστικά θα ανήκουν σε συναδέλφους τους που προηγούνται και στον κατάλογο διοριστέων και στον κατάλογο διορισίμων;

Σε τελευταία ανάλυση, ας αφήσουμε εκείνους που είναι ικανοί και αρμόδιοι να κρίνουν και να αποφασίσουν. Και για το εν λόγω θέμα, αρμόδιοι είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία και κατ’ επέκταση η Δικαστική Εξουσία, στην οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει. Δεν έχουμε κάτι να «χωρίσουμε» με τους συνάδελφους αντικαταστάτες. Αντίθετα, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Μάλιστα, διατηρούμε και πολλές φιλίες ανάμεσά μας. Ας συνεργαστούμε, λοιπόν, για τη διόρθωση των κακώς εχόντων στην εκπαίδευση, χωρίς, όμως, τη δημιουργία άλλων. Τέλος, να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, πως δεν ζητούμε σε καμία περίπτωση να ευνοηθούμε. Αυτό που απαιτούμε είναι να μην θυματοποιηθούμε στο βωμό ιδιοτελών σκοπιμοτήτων!

*Εκ μέρους της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων.

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παναγιώτα Σκόφιλτ
Wed October 04, 2017, 17:40:06
Παρατηρούμε εσχάτως τις λεκτικές αντιπαραθέσεις των εργαζόμενων στα ολοήμερα, αντικαταστάτες κ.λπ. και τών εκπαιδευτικών της ιδιωτικης εκπαίδευσης. Ειναι σαφές οτι κάποιες από τις θέσεις των μεν θίγουν τους δε και αντίστροφα. Το λυπηρόν είναι ότι δυστυχώς, όπως γίνεται πάντα σε αυτό τον τόπο, ούτε εκείνοι που θάπρεπε νάχουν ενημερωθεί σωστά και αντικειμενικά πριν παρθούν οι αποφάσεις που μας οδήγησαν ως εδω δεν το έπραξαν.Γιατί παρά το αξίωμα ή τη θέση κάποιου αν ο ίδιος δεν εχει σφαρικήν εικόνα των γεγονότων τότε η θέση του θάναι είναι λανθασμένη είτε λειψή, ενίοτε και επικίνδυνη.
Στην προσπάθεια λοιπόν να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους οι των ολοήμερων κ.λπ. προσβάλλουν και θίγουν τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής προβάλλοντας διάφορα άκαιρα επιχειρήματα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, αλλά γνωρίζω άμεσα επί σειρά ετων τις συνθήκες που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία. Κατ᾽ αρχήν οι θέσεις προκηρύσσονται στον εγχώριο τύπο. Γϊνονται συνεντεύξεις και επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι. Δεύτερον επιχείρημα υπερ των Εκπ. Ιδιωτ. Σχολ. είναι ότι αυτοί κρίνονται και αξιολογούνται καθημερινά από τους διευθυντές τους καθώς και από τους επιθεωρητες του υπουργείου. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι απαιτήσεις είναι περισσότερες για τους εργοδοτούμενους Εκπ. Ιδιωτ. Σχολ. και αν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου τότε αντικαθίσταται χωρίς αντίρρηση. Οπόταν το να εργαστει κάποιος πέραν του ενός έτους στην ιδιωτ. εκπαιδ. αυτό σημαίνει ότι ειναι ικανός για τη θέση αυτή. Επίσης στα ιδιωτικά οι εκπαιδ. εργάζονται πολυ περισσότερες εβδομαδιαίες περιόδους από τα ολοήμερα κ.λπ. ο αριθμός των περιόδων φτάνει τις 36. Ειναι άδικο λοιπόν για αυτα τα παιδιά που εργάστηκαν ή εργάζονται στα ιδιωτικά να υφίστανται αυτή την πολεμικη γιατί επέλεξαν να εργαστουν στην ιδιωτ. εκπαίδ. με πολύ πιό χαμηλούς μισθούς από ο,τι οι υπόλοιποι επενδύοντας στην εμπειρία και στην μονάδα που εδικαιούντο. Και ακόμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ επέλεξαν τα Ιδιωτ. Σχολ. για να εξασκούν το αντικείμενο τους και στην πορεία κρατήθηκαν εκεί από αγάπη για τα παιδιά και αυτό που έκαναν. Και αν αρνήθηκαν αντικαταστάσεις για να μην αφήσουν στη μέση τη δουλειά τους στα ιδιωτ. αυτό τους τιμά και χίλια μπράβο τους γιατί σίγουρα δεν το έκαναν για τα χρήματα. Και μια ερώτηση: αυτα τα πειράματα έγιναν και στην Ελλάδα, μήπως υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει ότι εφεραν κάποιο αποτέλεσμα; Αν όχι τότε εύλογα διαπορώ αν ολα γίνονται γιατί εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. ευχαριστώ.

Αντώνης Παντελίδης
Wed October 04, 2017, 16:01:21
Εξαιρετικό Άρθρο συνάδελφοι.Όσο για τα υπόλοιπα σχόλια αγνοήστε τα...όσα δεν φτάνει η αλεπού..Συνεχίστε την δυναμική σας προσπάθεια γιατί η αδικία εις βάρος μας είναι καταφανής και αξίζουμε ίση αναγνώριση.Δεν φταίμε εμείς που υπάρχουν πικρόχολοι.Τους προτείνω ξύδι για να ηρεμήσουν..Καλή δύναμη!

Ελένη Ερημάκη
Wed October 04, 2017, 15:51:14
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό αρκετοί συνάδελφοι βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για συναδέλφους που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία υπονοόντας ότι βρίσκονται εκεί με μέσο. Οι αόριστες "επιθέσεις" δεν βοηθούν κανένα ειδικά όταν γενικεύεται κάτι που δεν ειναι κανόνας. Στον ιδιωτικό τομέα η αξιολόγησή σου είναι η ανανέωση του συμβολαίου σου (να εξαιρέσουμε τα interview και σε σρκετές περιτώσεις τα δειγματκά μαθήματα). Επιπλέον στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί η λογική " εν μας κάμμεις έχει και άλλους τόσους που περιμένουν να πάρουν τη θέση σου". Για λόγους λοιπόν συναδελφικής αλληλεγγύης μην ισοπεδώνετε και μην μειώνετε άτομα απλά επειδή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρώ απαραίτητη την πολυφωνία στην εκπαιδεύση και το να διεκδικεί κάποιος το δίκαιο του δεν είναι έγκλημα. Αρνούμαι να "σιωπήσω" όπως ορισμένοι θέλουν απλά γιατί " είμαι τυχερή" που εργάζομαι σε ιδιωτικό.

Κωνσταντίνος Ιωάννου
Wed October 04, 2017, 13:45:47
Ίσως αν έβγαζαν κάποιοι τις παρωπίδες και άφηναν στην άκρη μόνο το δικό τους προσωπικό συμφέρον να ειπχαν την ευκαιρία να καταλάβουν την πιο πάνω επιστολή και τους λόγους που οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών θα αδικηθούν. Κάποιοι, με τις παρωπίδες που ανάφερα πιο πάνω, προσπαθούν να πείσουν ότι έπρεπε να λέμε ευχαριστώ και μόνο που δουλεύουμε σε ένα ιδιωτικό σχολείο κει ότι όλοι μπήκαν με μέσο στα σχολεία αυτά!
Ε δεν είναι έτσι φίλοι και μελλοντικοί συνάδελφοι, κανένα έγκλημα δεν έγινε, απλά πριν χρόνια το ψάξαμε, στείλαμε cv δεξιά αριστερά και μετά από interview μας επέλεξαν. Νομίζω όλοι θα μπορούσατε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, έτσι;
Και μην ακούσω ότι επιλέξατε συνειδητά τις αντικαταστάσεις... εκτός κι αν ξέρατε κάτι για αορίστου και δε μας το λέγατε!

λια παναγιώτου
Wed October 04, 2017, 12:20:51
Η προσωπική μου άποψη είναι πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε προκήρυξη της θέσης που κατέχετε στο ιδιωτικό σχολείο, ούτε αξιολόγηση προσόντων ανάμεσα σε αρκετούς άνεργους συναδέλφους σας δεν θα έπρεπε να λαμβάνετε μονάδες ούτε στον κατάλογο διοριστέων, ούτε στον κατάλογο διορισίμων. Δυστυχώς, η μοριοδότησή σας είναι ακόμη ένα σημείο του αναξιοκρατικότατου νέου συστήματος διοριστέων που ευνοεί συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, κυρίως εσάς των ιδιωτικών. Θέλω να πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε πως είστε ευνοημένοι που εργάζεστε σε ιδιωτικά σχολεία στα οποία η πόρτα ήταν κλειστή για την πλειοψηφία άξιων συναδέλφων σας. Ευτυχώς που υπογράφετε επωνύμως αυτό το άρθρο για να μην εκθέτετε όλους τους συναδέλφους σας των ιδιωτικών.

Αντρέου Μάριος
Wed October 04, 2017, 09:09:23
Ξαφνικα νιώθεται αδικια. Οι μόνοι που πραγματικά αδικούνται ειναι τα άτομα στα ολοήμερα . Τόσα χρόνια σας σύμφερε το σύστημα και για αυτό ειδικά στην χρονιά του 08 είναι πρώτοι όλοι των ιδιωτικών. Το νέο σύστημα μόνο εσας ευνοεί πάλι.

Κωνσταντινος Κωναταντινου
Tue October 03, 2017, 21:31:44
Εμεις δηλαδη των ολοημερων σχολειων που παμε εδω και μια δεκαετια ως υπαλληλοι του υπουργειου και τα τελευταια 4 χρονια με αγορα υπηρεσιων επειδη η κυβερνηαη δεν ηθελε αυξηαη των δημοσιων υπαλληλων και μας εκανε αγορα υπηρεσιων σημαινει οτι πρεπει να γινουμαι αοριστου και να μπουμε απο πανω σας στους καταλογους. Σκεφτηκα και το καλο της εκπαιδευση και κρινεται οτι μονο με εξετασεις μπορεις να εισαι αριστος. Ντροπη σας μονο που τα γραψατε. Για αυτο περιμενω τα αποτελεσματα των εξετασεων που εγινα για σκοπους της δικης προσληψης στο σχολειο του γνωστου σας.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016