KESJULY18

2017-10-03 08:37:01
Βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων για το Νέο Σύστημα Διορισίμων (ΝΣΔ)

Βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων για το Νέο Σύστημα Διορισίμων (ΝΣΔ)


Μπροστά στα διλήμματα…  

ΤΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΕΑ*

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να προβληματίσει για το βαθμό δυσκολίας που πρέπει να διέπει τα εξεταστικά δοκίμια για το ΝΣΔ και παράλληλα να εκφράσει την ανησυχία πως η παιδεία, με την υιοθέτηση του ΝΣΔ, δεν θα βρει ποτέ την ηρεμία της.  

Προτού επ’ εισέλθω στον κύριο στόχο του άρθρου, θα αναφερθώ σε παρεμφερή γεγονότα, τα οποία θεωρώ ότι βοηθούν στο σχηματισμό μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας επί του θέματος.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ανακοινώσει πως στον υφιστάμενο κατάλογο διορισίμων είναι εγγεγραμμένοι  γύρω στους 17.500 εκπαιδευτικούς. Από αυτούς 5.500 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακαθίσουν στις εξετάσεις, για να μπορέσουν να καταταγούν  στο νέο κατάλογο διορισίμων.

Εύλογο  είναι το ερώτημα: Γιατί άραγε μόνο  ένας στους τρεις έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον;

Μήπως οι εκπαιδευτικοί…

 • Εκτιμούν ότι δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας και απαξιούν το όλο σύστημα;
 • Νιώθουν τους εαυτούς τους ότι δεν είναι ψυχολογικά και γνωσιολογικά  έτοιμοι;
 • Φοβούνται ότι θα νιώσουν έντονα το αίσθημα της αποτυχίας συγκρινόμενοι με άλλους;   
 • Περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι εξετάσεις και να παρακαθίσουν μετά από δύο χρόνια;
 • Δυσκολεύονται, γιατί είναι άτομα ενήλικα με πολλές οικογενειακές κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις;
 • Δεν εμπιστεύονται το αδιάβλητο της διαδικασίας;
 • Δεν διαθέτουν ή σκέφτονται τα χρήματα για τις εξετάσεις, βιώνοντας το αίσθημα ότι είναι χαμένη υπόθεση και ότι στο τέλος της ημέρας θα ταλαιπωρηθούν άδικα;

Πολλά είναι τα μήπως. Ό,τι και να συμβαίνει όμως, το σίγουρο είναι πως τέτοια ποσοστά συμμετοχής, χρήζουν διερεύνησης. Είναι αδιανόητο δύο στους τρεις άνεργους εκπαιδευτικούς να μην εκφράζουν τη βούλησή τους για να διοριστούν. Είναι αυτό ακόμα μια σοβαρή ένδειξη, ότι οι πλείστοι εκπαιδευτικοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το ΝΣΔ.

Αρχές Νοεμβρίου, 5.500 εκπαιδευτικοί, θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις και ένα μείζονος σημασίας θέμα προβάλλει ενώπιο όλων των εμπλεκομένων: Ο βαθμός δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων. Ένα ζήτημα στο οποίο επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία. Έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείγματα εξεταστικών δοκιμίων, χωρίς όμως την παρουσίαση των αναμενόμενων απαντήσεων, αφήνοντας έτσι το τοπίο θολό. Είτε το θέλουμε είτε όχι, από το βαθμό δυσκολίας θα εξαρτηθούν πάρα πολλά και οι επιδράσεις του θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την κατάταξη των υποψηφίων.

Αυτό γιατί λαμβάνοντας υπόψη ότι,

 • οι εξετάσεις μπορούν να δώσουν μέχρι  50 βαθμούς από τους 100 που μπορεί να πάρει συνολικά ένας υποψήφιος και
 • ένας εκπαιδευτικός για να μπορέσει να εγγραφεί και να καταταγεί στο πίνακα διορισίμων απαιτείται η εξασφάλιση βαθμολογίας τουλάχιστον 50% σε κάθε ένα από τα τρία αντικείμενα εξέτασης κατά την ίδια εξεταστική περίοδο, ο βαθμός δυσκολίας του εξεταστικού δοκιμίου,  μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Συγκεκριμένα:

Αν ο βαθμός δυσκολίας είναι τέτοιος έτσι που οι μισοί περίπου υποψήφιοι να μην εξασφαλίσουν το 50% της βαθμολογίας που απαιτείται για κάθε αντικείμενο εξέτασης, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες, οι υποψήφιοι που θα εξασφαλίσουν ψηλές βαθμολογίες και δεν έχουν χρόνια υπηρεσίας και άλλα προσόντα, να διοριστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο βαθμός δυσκολίας είναι χαμηλός, τότε αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών, δεν θα μπορεί με τίποτα να καλύψει την διαφορά που έχει με  τους άλλους υποψηφίους. Για αυτούς η επιτυχία τους στις εξετάσεις, θα είναι στην ουσία χωρίς αντίκρισμα.  

Μήπως είναι καλύτερα να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξετάσεις, με ψηλό βαθμό δυσκολίας γιατί,

 • είναι το μοναδικό κριτήριο που εξετάζει επί ίσοις όροις τους υποψηφίους;
 • αυξάνει τις πιθανότητες να επιλεγούν οι άριστοι που αυτό ήταν και είναι το ζητούμενο του ΝΣΔ;
 • θα περιορίσει τους διορισμούς των εκπαιδευτικών εξ Ελλάδος που είναι στην πλειονότητά τους πιστωμένοι με πολλές μονάδες προϋπηρεσίας και αυτή τη στιγμή έχουν τον πρώτο λόγο;
 • θα εκτοπίσει υποψηφίους που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους και ψηλές βαθμολογίες πτυχίων μόνο στα χαρτιά;
 • χρειάζεται να αποκοπούν αυτόματα οι μισοί τουλάχιστον εκπαιδευτικοί του υφιστάμενου καταλόγου;

Είμαι σίγουρος πως οι απαντήσεις διίστανται καθότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Γι αυτό και τις αφήνω στην κρίση του αναγνώστη. Για μένα μονόδρομος είναι το συμπέρασμα.

Από τα πιο πάνω, για άλλη μία φορά, γίνεται εμφανές πως το ΝΣΔ είναι γεμάτο από συμπληγάδες. Το μόνο που καταφέρνει να δημιουργεί, είναι τρικυμίες που δεν έχουν τελειωμό. Τις βλέπουμε καθημερινά με τα…24μηνα, 36μηνα, αορίστου χρόνου, στρόφιγγες, δικαστήρια αντεγκλήσεις. Επιπρόσθετα, μόλις τελειώνει η μία εξεταστική περίοδος, αμέσως  ξεκινάει ο γολγοθάς για την προετοιμασία  της επόμενης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης  πως, για να είναι και το σύστημα αξιόπιστο, ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμίων πρέπει να είναι ο ίδιος για όλες τις εξεταστικές περιόδους. Και άιντε να το πετύχεις!

Συνεπώς, η παιδεία χρειάζεται να βρει το λιμάνι της. Χρειάζεται ξεκάθαρες λύσεις που θα πονέσουν, σίγουρα, αλλά θα σέβονται την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των νέων εκπαιδευτικών. Υπήρχαν τέτοιες προτάσεις (Paideia-Νews  με ημερομηνία 9/01/15). Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και τώρα το τίμημα, μέρα με τη μέρα, γίνεται ολοένα και πιο βαρύ.

Η επισήμανση τόσο των οργανωμένων γονέων όσο και ακαδημαϊκών (φορείς που στήριξαν το ΝΣΔ) πως το ΝΣΔ είναι καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, δίνει μία νότα αισιοδοξίας ότι σε κάποια στιγμή  κάτι θα μπορέσει να αλλάξει. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση να υπάρξει πραγματική βούληση από όλους και ιδιαίτερα χωρίς να αναλωνόμαστε για το ποιος φταίει. Όσο πιο νωρίς γίνει η αλλαγή, τόσο λιγότερες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την παιδεία την οποία όλοι υπηρετούμε.

Έχοντας επίγνωση πως αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, για να έχει  ουσιαστικό νόημα η παρέμβασή μου, με γνώμονα “το μη χείρον, βέλτιστον” εισηγούμαι, τα εξεταστικά δοκίμια για το ΝΣΔ να έχουν ψηλό βαθμό δυσκολίας!!! 

*Διευθυντής

Δημοτικής Εκπαίδευσης


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Tue October 03, 2017, 09:47:23
Εισηγούμαι όπως και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να εξετάζονται και να κρίνονται για την επάρκεια και την αποδοση στην θέση που κατέχουν. Είναι ωραία να κρίνεις εκ του ασφαλούς...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718