KESJULY18

2017-09-29 10:24:08
Μήνυμα Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για την Επέτειο της 1ης Οκτωβρίου

Μήνυμα Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για την Επέτειο της 1ης Οκτωβρίου


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Τιμούμε σήμερα την 1η Οκτωβρίου, μια μέρα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, που σηματοδότησε τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου ξένης κυριαρχίας και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1960, ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 εναντίον των Άγγλων, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν να ζήσουν ειρηνικά σε ένα κράτος, που από την αρχή αναγνωρίστηκε διεθνώς κι έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.    

Δυστυχώς, οι δικοινοτικές ταραχές του 1963 - 1964 ήρθαν να διαταράξουν την πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου Μακαρίου έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, φέρνοντας την καταστροφή. Μεγάλο μέρος της πατρίδας μας κατακτήθηκε, 200.000 Ελληνοκύπριοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, χιλιάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους, και πολλών η τύχη ακόμα αγνοείται.

Αν και οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής υπήρξαν οδυνηρές, σύντομα ο λαός μας κατάφερε μέσα από τα ερείπια να σταθεί στα πόδια του, δραστηριοποιήθηκε ξανά και συνέχισε την πορεία του. Η Κύπρος άρχισε και πάλι να προοδεύει, κατορθώνοντας στη συνέχεια να καταστεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και να οδηγεί σε ναυάγιο όλες τις προσπάθειες που γίνονται για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,  

Εμείς, ως Κυπριακός Ελληνισμός, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στα γράμματα και στον πολιτισμό μας, στις επιστήμες και στην αειφόρο ανάπτυξη, παρέχοντας σε όλους τους νόμιμους πολίτες ίσες ευκαιρίες και διασφαλίζοντας για όλους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, καθώς και τη διαφύλαξη της διεθνούς της υπόστασης, μακριά από ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.  

Εύχομαι, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, να πρυτανεύσει σε όλους το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος, και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ευοίωνου και αισιόδοξου για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Κώστας Καδής

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016