KESJULY18

2017-09-28 09:52:30
Πανεπ. Λευκωσίας: Διεξήχθη με επιτυχία το Ευρ. Συνέδριο για καταπολέμηση του Σχολικού Εκφοβισμού

Πανεπ. Λευκωσίας: Διεξήχθη με επιτυχία το Ευρ. Συνέδριο για καταπολέμηση του Σχολικού Εκφοβισμού


Στην κατάμεστη αίθουσα του Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διεξήχθη με τεράστια  επιτυχία το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ComBuS, που διοργάνωσε το CARDET (Κέντρο για την Προώθηση της Έρευνας και της Ανάπτυξης στη Τεχνολογική Εκπαίδευση), με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Όπως τονίστηκε, τα παιδιά που βιώνουν εκφοβισμό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και κακή σχολική προσαρμογή. Εκφοβισμός  είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη ενέργεια που διενεργείται από άτομο ή ομάδα, με σκοπό να προκαλέσει λύπη, θυμό, αγωνία και φόβο σε άλλο άτομο.

Στο Συνέδριο επισημάνθηκε πως 1.000.000 παιδιά  στην ΕΕ εκφοβίζονται κάθε βδομάδα μέσα και έξω από το σχολείο. Περίπου το 70% των νέων έχουν βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού. Το ευρωπαϊκό έργο «Combat Bullying: A whole School Program» (ComBuS)στοχεύει στην καταπολέμηση του εκφοβισμού στα  σχολεία, μέσω της ανάπτυξης ενός ολιστικού προγράμματος, που θα στηρίζει μαθητές, εκπαιδευτικούς, σχολικό προσωπικό, διευθυντές και γονείς χρησιμοποιώντας ποικίλες μεθοδολογίες, εργαλεία και δραστηριότητες (πρόσωπο με πρόσωπο, διαδικτυακά και μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα). Στο  έργο  συμμετέχουν τουλάχιστον δύο  σχολεία από τις συμμετέχουσες χώρες - Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα και Ιρλανδία- των οποίων οι εκπρόσωποι στο Συνέδριο αναφέρθηκαν στα όσα γίνονται  στις πατρίδες τους.

Την  παρουσίαση των Δράσεων του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα Σχολεία  στην Κύπρο, έκανε η Δρ. Μαρία Καραγιάννη, από το Υπουργείο Παιδείας  και Πολιτισμού. Στο ευρωπαϊκό έργο ComBuS αναφέρθηκε εκτενώς η κα Έρια Μακρίδου (CARDET), ενώ  ο Δρ. Παναγιώτης Σταυρινίδης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε με θέμα: «Προς μια περιεκτική θεωρία για το σχολικό εκφοβισμό: Συμπεράσματα από το δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα». Για  τις βιωματικές εμπειρίες από την εφαρμογή του Εγχειριδίου ComBuS μίλησε η Δέσπω Σωτηρίου , του Β’ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας.

Μετά τις ομιλίες  και τις παρουσιάσεις, διεξήχθησαν παράλληλα εργαστήρια, με θέματα όπως «Πώς να αξιοποιήσετε το Εγχειρίδιο  ComBuS», «Μέθοδοι διαχείρισης περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού», «Σχολικό σύστημα προώθησης θετικής  συμπεριφοράς: διδασκαλία κοινωνικών συμπεριφορών» (Δρ. Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ελίζα Θεοφάνους,CARDET) κλπ.

Μορφές εκφοβισμού: Λεκτικός (χρήση επιθέτων, προσβολές, πειράγματα, σαρκασμός, δυσφήμηση, απειλές), Σωματικός (χτυπήματα, κλωτσιές, τρικλοποδιές, τσιμπήματα, σπρωξιές, φτύσιμο, ζημιές σε αντικείμενα) και Συναισθηματικός (το να απομονώνεις επίτηδες κάποιον, το να γελάς εις βάρος κάποιου, το να μιμείσαι κάποιον με άσκημο τρόπο, το να κοροϊδεύεις κάποιον, το να μειώνεις κάποιον και να τον κάνεις να νιώσει άσχημα).

Στον χαιρετισμό της η Δρ. Κατερίνα Θεοδωρίδου του CARDET εξάγγειλε τη διεξαγωγή  στις  12-13/10/ 2027 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Καινοτομίας, Περιβάλλοντος, Μάθησης 2017 (Innovative Learning Enviroments-ILE 2017).

Πανεπ. Λευκωσίας: Διεξήχθη με επιτυχία το Ευρ. Συνέδριο για καταπολέμηση του Σχολικού Εκφοβισμού


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016