KESJULY18

2017-09-26 19:27:04
Φ. Φυλακτού: Το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία ανησυχεί την ΠΟΕΔ

Φ. Φυλακτού: Το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία ανησυχεί την ΠΟΕΔ


«Ζητούμε άμεσα να συγκληθεί σύσκεψη για τους σχολικούς συνοδούς»

Το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στα σχολεία ώστε να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οποιονδήποτε μέσα στη σχολική μονάδα, ανησυχεί έντονα την ΠΟΕΔ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.
«Σήμερα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, οπωσδήποτε τα σχολεία και οι διευθυντές, μεριμνούν ώστε να κλειδώσουν τα κάγκελα, τις εισόδους των σχολείων και ενημερώνουν τους γονείς για τις ώρες που ανοίγουν και κλείνουν. Δυστυχώς, όμως, οι περιφράξεις των σχολείων δεν είναι απαγορευτικές ή αποτρεπτικές στο να μπει ο οποιοσδήποτε θέλει μέσα. Είχαμε πρόσφατα παραδείγματα με σχολεία που υπήρξαν σοβαρά περιστατικά, με ανθρώπους που είχαν ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα και δημιουργήθηκαν διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.  
Σημείωσε ότι αυτό το θέμα πρέπει να απασχολεί τους αρμοδίους γιατί δεν πρέπει να περιμένουν να συμβεί. Όπως για παράδειγμα, το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και το οποίο που αφορούσε απόπειρα παρενόχλησης παιδιών σε σχολείο ή όπως το περσινό περιστατικό σε σχολείο με κάποιον που έμπαινε με μαχαίρι.
«Είναι θέμα που εμείς εντοπίζουμε και στις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε μια οικογένεια, μέσα σε ένα διαζύγιο. Μπορεί εύκολα να πάει ένας γονιός, με τα σημερινά δεδομένα, να πιάσει το παιδί του χωρίς οποιαδήποτε άδεια, κλπ, χωρίς να τον δει πολλές φορές και κάποιος. Ένα παιδί ζητά από τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του να πάει στην τουαλέτα. Το μωρό πηγαίνει τουαλέτα, αλλά όπως είναι σήμερα τα σχολεία, δεν ξέρεις ποιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί μέσα στις τουαλέτες, οποιαδήποτε στιγμή. Γι’ αυτό είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει και μας απασχολεί», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι υπάρχει το παράδειγμα της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού. Εκεί όλα τα σχολεία που ανήκουν στην Σχολική Εφορεία Λεμεσού έχουν πολύ ψηλά κιγκλιδώματα περιμετρικά των σχολείων και δεν μπορεί κανένας να έχει πρόσβαση και στην είσοδο. Υπάρχει κουδούνι και κάμερα και όποιος μπαίνει μέσα στον σχολικό χώρο ελέγχεται, ξέρει ο κάθε διευθυντής, ο κάθε εκπαιδευτικός ποιος μπήκε μέσα στο σχολείο και για ποιο λόγο.
«Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα. Το βλέπουμε ακόμη και την ώρα που βιάζονται να σχολάσουν τα παιδιά. Φυσιολογικά βλέπουμε όλους τους γονείς να είναι μέσα στην αυλή του σχολείου, ακόμα και έξω από τις τάξεις. Αυτό εμάς τους εκπαιδευτικούς δε μας ενοχλεί. Όμως αν το δει κάποιος λίγο πιο προσεχτικά, εκείνη την ώρα δεν ξέρεις ποιος άλλος μπορεί να στέκεται μέσα στο σχολείο ή ποιος μπορεί να μπει. Φυσιολογικά  εσύ υπολογίζεις ότι είναι κάποιος γονιός που ήρθε να πάρει το παιδί του. Αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα», πρόσθεσε.
Πρέπει, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ως κοινωνία, ως Υπουργείο Παιδείας, ως αρμόδιες υπηρεσίες, ως εκπαιδευτικοί να δούμε τι κάνουμε επειδή αυτά τα πολύ λεπτά ζητήματα.
«Απευχόμαστε να γίνει κάτι και μετά να τα συζητήσουμε ή να ευαισθητοποιηθούμε. Ως ΠΟΕΔ έχουμε κάνει μια συζήτηση με την Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε συναντήσεις. Αυτά για μας είναι θέματα πρώτης γραμμής, είναι θέματα επείγοντα τα οποία θα θέσουμε και στους γονείς. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα έχουμε και τη δική τους θετική ανταπόκριση και να δούμε πως τα προωθούμε», σημείωσε.
Συνοδοί παιδιών με ειδικές ικανότητες

Αναφερόμενος στο θέμα με τους συνοδούς παιδιών με ειδικές ικανότητες, ο κ. Φυλακτού είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει οι αρμόδιοι να μελετήσουν.
«Έχει γίνει μια σύσκεψη στη Βουλή πριν μια εβδομάδα, η οποία δεν είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Εμείς εκφράσαμε την άποψη ότι θα πρέπει το Υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ακόμα και γονείς να παρακαθίσουμε σε μια διευρυμένη σύσκεψη, να βάλουμε τα ζητήματα κάτω, να θέσουμε εισηγήσεις, προτάσεις και μετά να ξαναπάμε στη Βουλή. Το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολλές παραμέτρους και αυτοί επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά. Πρέπει να προσπαθήσουμε αυτές τις παραμέτρους να τις διαχειριστούμε και να απαλείψουμε εκείνες που είναι αρνητικές προς όφελος πάντα των παιδιών», πρόσθεσε.
Ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας για κάποια παιδιά με ειδικές  ανάγκες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους συμμαθητές τους σε ένα πρόγραμμα του σχολείου.
«Εκεί το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ότι δυστυχώς τα παιδιά εκείνα δεν κατέστη δυνατόν να μεταβούν, από ότι φαίνεται, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος συνοδός να τα συνοδεύσει στον χώρο. Ένας οποιοσδήποτε διευθυντής ή εκπαιδευτικός, το πρώτο που έχει να σταθμίζει πάντοτε είναι η ασφάλεια των παιδιών». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ως ΠΟΕΔ μέσα σε αυτό το μήνα θα θέσουν έντονα το θέμα των συνοδών και θα περιμένουν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για να καταλήξουν κάπου.
«Με επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας και κοινοποίηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα ζητούμε άμεσα να συγκληθεί η σύσκεψη», κατέληξε.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016