KESJULY18

2017-09-21 16:28:09
Ταμείο Προνοίας «Νεοεισερχομένων». Δεσμεύσεις, δεσμεύσεις, δεσμεύσεις...

Ταμείο Προνοίας «Νεοεισερχομένων». Δεσμεύσεις, δεσμεύσεις, δεσμεύσεις...


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΗ*

Αναμφίβολα, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η διαφθορά, η κακή οικονομική διαχείριση των πόρων του κράτους, οι οικονομικές ατασθαλίες, ο τρόπος με τον οποίο ανέκαθεν πολιτεύονται τα κόμματα όπως επίσης και οι λανθασμένοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε μια δυσμενή οικονομική κατάσταση μέσα από την οποία προσπαθούμε ακόμη να ορθοποδήσουμε.

Σε μια προσπάθεια για συγκράτηση των δαπανών των επαγγελματικών συστημάτων συνταξιοδότησης του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 η νομοθεσία "Περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου του 2012 (216(Ι)/2012)". Μέσα στο μακροσκελέστατο αυτό νομοθετικό κείμενο υπάρχει μία αναφορά η οποία αφήνει το έργο του νομοθετικού σώματος ανολοκλήρωτο από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στην κατηγορία των "νεοεισερχομένων" δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων και κατ' επέκταση στερούνται της καταβολής εφάπαξ ποσού με τη συνταξιοδότησή τους. Σε συνάρτηση με όλα αυτά προσθέτω την καταληκτική δήλωση του βουλευτή Μάριου Μαυρίδη όπως αυτή καταγράφηκε σε άρθρο της εφημερίδας "Σημερινή" και ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2016: Το βασικό συμπέρασμα από τα πιο πάνω είναι ότι η πλειοψηφία των μελλοντικών Κύπριων συνταξιούχων θα χρειάζονται συμπληρωματικό εισόδημα για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εκτός βέβαια και αν διαθέτουν προσωπικές αποταμιεύσεις.

Από τις 20 Δεκεμβρίου του 2012 δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια είτε για την επιστροφή των "νεοεισερχόμενων" υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας στο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων είτε για τον καταρτισμό ταμείου προνοίας για την εν λόγω ομάδα αφήνοντας έτσι το έργο της κυβέρνησης και της Βουλής αποσπασματικό. Με δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι υπόσχονταν και δεσμεύονταν τον Σεπτέμβρη του 2015 για τη δημιουργία ταμείου προνοίας μέχρι το τέλος εκείνου του έτους. Οι ίδιες διαβεβαιώσεις επαναλήφθηκαν τον Νοέμβρη του 2016 και τον Μάρτη του 2017. Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά ο "νεοεισερχόμενος" υπάλληλος έπεσε θύμα των βαρύγδουπων δηλώσεων και πολιτικών δεσμεύσεων οι οποίες έχουν πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λάθη, την κακοδιαχείριση των οικονομικών αυτού του τόπου όπως επίσης και την κωλυσιεργεία της κυβέρνησης και της Βουλής για πολλά ακόμη χρόνια. Οι κατέχοντες αξιώματα σε αυτό τον τόπο είναι για ακόμη μια φορά αναξιόπιστοι.

Τα χρόνια περνούν και οι "νεοεισερχόμενοι" της νομοθεσίας του 2012 βρίσκονται ακόμη στο ακουστικό. Οι "νεοεισερχόμενοι" του 2012 και εντεύθεν έχουν χάσει πολλά και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα γίνουν πιο αισθητές εάν κάποτε φτάσουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης. Είναι καιρός νομίζω οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποκόψουν τον κομματικό δεσμό και εξάρτηση και να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την ανάληψη δράσης για τη δημιουργία ταμείου προνοίας για όλους τους "νεοεισερχόμενους" υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Θέλω να πιστεύω πως πολύ σύντομα οι δεσμεύσεις θα μετατραπούν σε πολιτική και η πολιτική σε πράξεις έχοντας αναδρομική ισχύ ώστε να "μη χαθούν" τα χρόνια που έχουν περάσει. Η πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, να στηρίξει τους νέους, τη συνέχεια και το μέλλον αυτού του τόπου.

* Εκπαιδευτικός


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Στέλιος Στυλιανού
Thu September 21, 2017, 16:38:38
To 2011 κυβέρνηση και Βουλή έκαναν ένα μετέωρο βήμα στο κενό και άφησαν συνταξιοδοτικά αθωράκιστους εφ όρου ζωής τους νέους εκπαιδευτικούς

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016