KESJULY18

2017-09-20 11:29:40
Το πρώτο γλυπτό, δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας κοσμεί την «οδό των Επιστημών» του Πανεπιστ. Κύπρου

Το πρώτο γλυπτό, δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας κοσμεί την «οδό των Επιστημών» του Πανεπιστ. Κύπρου


Εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του πρώτου γλυπτού, το οποίο αποτελεί δωρεά της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Κύπρο προς το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και το οποίο κοσμεί την «Οδό των Επιστημών», στην Πανεπιστημιούπολη, τέλεσαν από κοινού, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Δρ Karl Mueller, την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόκειται για γλυπτό, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τρείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, οι οποίοι έπειτα από διαγωνισμό που διεξήχθη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξασφάλισαν την πρώτη θέση. Η Alexandra Assinger, η Helene Eisl και ο Valentin Lichtenberger εμπνεύστηκαν από τη γεωμετρία και τις μουσικές  συνθέσεις του Αυστριακού εξπρεσιονιστή Άρνολντ Σένμπεργκ (Arnold Schönberg, 13 Σεπτ. 1874 - 13 Ιουλ. 1951), ο οποίος επινόησε και ανέπτυξε τη σύγχρονη τεχνική μουσικής, τη δωδεκαφωνία. Το γλυπτό,  με τίτλο DUALITY,  αποτελείται από δυο μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες εμπεριέχουν η κάθε μια από μία χορδή και μαζί σχηματίζουν το Τριτόνιο που εφηύρε ο Arnold Schönberg για τη σύνθεσή του, Opus 11.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε μόνιμα στην «Οδό των Επιστημών», πίσω από το Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και οδηγεί στην υπό κατασκευή Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Αυστρίας, Δρ Karl Mueller αφού ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την ιδέα του να φιλοτεχνηθεί η Οδός των Επιστημών με έργα τέχνης ξένων και Kυπρίων καλλιτεχνών, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά υποδειγματικά και σύγχρονα κέντρα μάθησης με κύριο χαρακτηριστικό του την πρόοδο και την ανάπτυξη. «Αυτοσυντηρούμενο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου,» πρόσθεσε, «είναι ένα δυναμικό εκκολαπτήριο καινοτομίας και έρευνας, ένα ίδρυμα που αναβλύζει και χρηματοδοτείται από ιδιωτικές πηγές, με μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη, που σύντομα θα εγκαινιαστεί. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ο Δρ Mueller, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα σε πολλά πανεπιστήμια στην Αυστρία» κατέληξε ο Πρέσβης .

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαρίστησε θερμά την Πρεσβεία της Αυστρίας και δη τον ίδιο τον Πρέσβη, Δρ  Karl Mueller, για τη δωρεά του Γλυπτού. «Το έργο «Οδός Επιστημών» ουσιαστικά σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με το πρώτο γλυπτό, δωρεά της Πρεσβείας της Αυστρίας,» ανέφερε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το χώρο θα φιλοξενηθούν έργα τέχνης από κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα σχετίζονται άμεσα με τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα κάθε χώρας. Τόσο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και η χώρα στο σύνολό της θα επωφεληθεί σημαντικά από τη γνώση για τους μεγάλους διανοητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω αυτού του προγράμματος, κι επιπρόσθετα, όπως είπε, κάθε χώρα θα εξασφαλίσει μια μοναδική θέση στη σύγχρονη και εντυπωσιακή Πανεπιστημιούπολη.

Τέλος ο κ. Χριστοφίδης ευχαριστίες τους χορηγούς της εκδήλωσης, την αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης Συλλογής Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης χαρίζοντάς τους από ένα χαρακτικό του Κύπριου καλλιτέχνη, Ευκλείδη Παπαδόπουλου.

Χορηγοί της εκδήλωσης που απένειμαν το χρηματικό ποσό των €1.000 στον κάθε ένα ξεχωριστά από τους τρεις φοιτητές της Βιέννης, ήταν η Τράπεζα Κύπρου, ο CIPA και η  WTE. Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν  η Deloitte.

Το πρώτο γλυπτό, δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας κοσμεί την «οδό των Επιστημών» του Πανεπιστ. Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718