KESAISTHTIKI18

2017-09-13 12:02:04
Ένας διάσημος Κορεάτης αρχιτέκτονας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ένας διάσημος Κορεάτης αρχιτέκτονας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Η πρώτη φετινή διάλεξη στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής από τον Jeon Hoon Lee
Επηρεασμένος από τη Γαλλική κουλτούρα και ιστορία, ιδιαίτερα της κλασσικής   εποχής του Λουδοβίκου του 14ου ( 1643-1715), του επονομαζόμενου Rois Soleil (Βασιλιάς Ήλιος), ο Νοτιοκορεάτης αρχιτέκτονας Jeon Hoon Lee (Τσον Χουν Λη) παρουσίασε τις ιδέες και μερικά από τα σημαντικότερα έργα του μπροστά  σε πολυπληθές κοινό στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
«Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου, εγκαινίασε τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά με έναν διάσημο του χώρου με πολλές διεθνείς διακρίσεις, που τα έργα του είναι μια πρωτοπόρα έρευνα στην εξελικτική πορεία της υλικότητας, εμπνευσμένη από την κουλτούρα του τόπου», επισήμανε η επικεφαλής του Τμήματος Alessandra Swiny, τονίζοντας παράλληλα την υπερηφάνεια της για τα επιτεύγματα του «σχετικά μικρού σε μέγεθος, αλλά τεράστιου σε διεθνείς επιτυχίες Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας». Αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού, όταν 6  φοιτητές του Τμήματος, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Fabrication της Fabfest London, έχοντας ανταγωνιστεί  τις κορυφαίες αρχιτεκτονικές ομάδες από Πανεπιστήμια και άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Η κυρία Swiny αναφέρθηκε επίσης στις 25 συνεργασίες Erasmus, και στα 3 νέα  Masters του Τμήματος Αρχιτεκτονικής που θα βασίζονται στην εξ αποστάσεως μάθηση.
Ο καθηγητής Γιώργος Χατζηχρίστου, παρουσιάζοντας το νοτιοκορεάτη αρχιτέκτονα, αναφέρθηκε στις λαμπρές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο  Sungkyunkwan της Σεούλ στην αρχιτεκτονική  και στη φιλοσοφία, στο Μετάπτυχιακό του πάνω στα αρχιτεκτονικά υλικά από το École Nationale Superieure d’ Architecture de Nancy καθώς και στο δίπλωμα άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα ( D.P.L.G.) από το École Nationale Superieure d’ Architecture de Paris-La Villette.
«Είχα τη μοναδική ευκαιρία να εργαστώ στο  Κέντρο Ποπιντού στο Παρίσι  και ύστερα να πάω στην Αγγλία και την Ιαπωνία, όπου απόκτησα μεγάλη πείρα πάνω στις αρχιτεκτονικές κατασκευές» είπε ο Τσον Χουν στο περιθώριο της παρουσίασης του. Ομολόγησε  πως επηρεάστηκε από τον γαλλικό πολιτισμό και έφερε ως παράδειγμα ορισμένα σχέδια του, βασισμένα  στο μονόγραμμα του Λουδοβίκου.
Ο Νοτιοκορεάτης αρχιτέκτονας, είπε πως κατέληξε σε αυτό το επάγγελμα ύστερα από συνομιλίες με τον αδερφό του πατέρα του που ήταν επιπλοποιός. Μίλησε επίσης για τη σημερινή κατάσταση στη Κορεατική χερσόνησο εκφράζοντας την ανησυχία του για την αυξημένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από πολλές χώρες. Αναφέρθηκε  στο χάσμα των γενεών στη Νότια Κορέα, ενώ παραδέχτηκε πως τα πάντα στην πατρίδα του άλλαξαν προς το καλύτερο χάρη στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. «Μέχρι τότε δε μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα μέσα στην  ίδια την χώρα μας. Έπρεπε να πάρω γραπτή άδεια αν για παράδειγμα ήθελα να πάω από την πρωτεύουσα  στην Πουσάν, που είναι μεγάλο λιμάνι στο Νότο», πρόσθεσε.
Στα έργα του που παρουσίασε έδωσε μεγάλη έμφαση  στη μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός και το συνδυασμό του παραδοσιακού με το σύγχρονο, ενώ όπως τόνισε είναι οπαδός των  κτιρίων πολλαπλής χρήσης, ιδιαίτερα  σε πόλεις πυκνοκατοικημένες όπως είναι η Σεούλ.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016