KESJULY18

2017-09-10 21:31:15
Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο Erasmus +: «Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια: Ζωγράφισέ μου Μιά Ευρώπη»

Λύκειο Αγίας Φυλάξεως στο Erasmus +: «Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια: Ζωγράφισέ μου Μιά Ευρώπη»


  Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως συνεχίζει και φέτος για δεύτερη χρονιά το τριετές πρόγραμμα «Τα Ευρωπαϊκά χρωματιστά μολύβια: Ζωγράφισέ μου Μιά Ευρώπη» στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +. Η φιλοσοφία και το περιεχόμενο του προγράμματος αποτελούν απόρροια του προβληματισμού που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και των διαπιστώσεων ύπαρξης μιας γενικότερης «ευρωπαϊκής κρίσης», που θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ταυτότητα και οργάνωση.

   Τα άλλα σχολεία που εμπλέκονται είναι η Ιταλία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Γαλλία που είναι και το συντονιστικό σχολείο. Ο σκοπός του προγράμματος  είναι μαθητές και καθηγητές να υπερασπιστούμε τις αξίες και το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Η πρώτη χρονιά πέρασε με πολλή δουλειά από τα παιδιά που με πολλή αγάπη συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και από τους καθηγητές τους που τους καθοδηγούν σε κάθε τους βήμα.

   Έγιναν ανταλλαγές επισκέψεων με σκοπό τη γνωριμία των μελών μαθητών και καθηγητών που συμμετέχουν και κυρίως τη γνώση της κουλτούρας και του τρόπου ζωής μια που τα παιδιά φιλοξένησαν αλλά και φιλοξενούνταν σε σπίτια άλλων νέων της ηλικίας τους και συμμετείχαν σε δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα.

   Το σχολείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Bayonne της Γαλλίας,  από τις 8 μέχρι τις 12 του Μάη. Με την επίσκεψη αυτή ολοκλήρωσε τις εργασίες της πρώτης χρονιάς του προγράμματος. 

Ειδικότερα, στην συνάντηση αυτή, που έγινε στο Δημαρχείο της πόλης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και μαθήτριες  παρουσίασαν εργασίες με θέμα την Ισότητα σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Το δικό μας σχολείο συμμετείχε σε δύο παρουσιάσεις με δύο μαθήτριες μας, την Αντριάνα Ευστρατίου και Ντανιέλλα Ματσεντίδου.

   Αρχικά, στο πρώτο θέμα που ήταν για την  Ισότητα των Φύλων, έγινε αναφορά σε αποφθέγματα και ρητά σχετικά με τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως για παράδειγμα στο θέμα εκπαίδευσης, εργασίας, καριέρας.

   Η δεύτερη παρουσίασή μας σχετιζόταν με το δικαίωμα των ανθρώπων να μπορούν να ζουν,  να διακινούνται και να εργάζονται στον τόπο που γεννήθηκαν. Καθώς εδώ στην Κύπρο υπάρχει ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, αναφερθήκαμε στην ιδιαίτερη εθνική μας κατάσταση και παρουσιάσαμε ένα σύντομο θεατρικό βασισμένο στο ποίημα της Κλαίρης Αγγελίδου: «Στερνός Λόγος».

    Περαιτέρω, το πρόγραμμα αυτό επειδή προϋποθέτει οι παρουσιάσεις να γίνονται στη γαλλική γλώσσα, η δική μας παρουσίαση έγινε με γαλλικούς υποτίτλους, καθώς επίσης και με άμεση μετάφραση από τα αγγλικά στα γαλλικά από Γάλλο μαθητή. Ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτή την προσπάθεια.

   Η φετινή χρονιά αρχίζει πολύ νωρίς για το πρόγραμμα γιατί οι καθηγητές των εταιρικών σχολείων θα μας επισκεφθούν από τις 25 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου για συντονισμό του προγράμματος για τη δεύτερη χρονιά. Με αυτή τη ευκαιρία το σχολείο μας θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με την κοινότητα και το δημαρχείο για ενημέρωση ειδικά αυτού του πολύ σημαντικού προγράμματος αλλά και γενικότερα για τις δραστηριότητες του σχολείου μας με σκοπό να εμπλακεί στα κοινά. Προσβλέπουμε όλοι μας σε μια εποικοδομητική και γεμάτη περιπέτειες σχολική χρονιά!


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016